Clipul publicitar al companiei emag, în care fostul redactor-șef al Editura de Stat pentru Literatură și Artă din Republica Populară Română, Mihai Șora, vorbește despre cum a suferit pe vremea comunismului, a stârnit reacția urmașilor celor care chiar au suferit pe vremea regimului de tristă amintire.

Mircea Morar, din Cluj Napoca, este nepotul unor oameni pentru care regimul comunist a însemnat, la propriu, sfârșitul vieții. Dânsul a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu despre acest videoclip:

Reporter: Ne puteți spune domnule Morar, cine din familia dvs a pătimit pe vremea comunismului?

Mircea Morar: Pai pot începe cu străbunicul primar liberal mort după 6 luni de la arestare, în 1956. Bunicii care au avut de suferit pe baza „originilor nesănătoase". Datorită cărora urmau sa fie deportați în Bărăgan

În perioada in care bunicul dvs murea în detenție, dl Mihail Sora  era redactor șef al Editurii pentru Literatură și Artă, instituție care preluase activele Fundației Regale pentru Literatură și Artă. Ce impresie v-a lăsat videoclipul făcut de emag și papaya?
Acest clip m-a revoltat și m-a răscolit foarte tare . M-a făcut să îmi aduc aminte toate lucrurile pe care ni-le povestea bunica despre suferințele lor . Cum și-au dus singuri „de bunăvoie" animalele la CAP, cum le-au fost confiscate pământurile, cum a dormit cu bunicul în bordei sub pământ în lunca Muresului aproximativ un an  deoarece începuseră deportările în Bărăgan și cum trebuiau sa meargă apoi zilnic în fiecare seară la securitatea din comună unde un ofițer îi întreba ce au lucrat în ziua respectivă (bănuiesc ca să confrunte cu informațiile primite de la informatori).

Ce părere aveți despre dl Șora?
Ce impresie poate avea orice om ai căror înaintași au avut de suferit în acea perioada când Sora de bunăvoie și din convingere se înscria în partidul comunist francez și apoi își cerea transferul la comuniștii români cerând chiar și recunoașterea vechimii de comunist?  Una de repulsie față de ipocrizia sa în a poza azi în mare luptător anti-comunist . Ce părere poți sa ai de cineva care prin astfel de clipuri și imagini își bate joc de cei care au suferit în timpul comunismului ?

Vă mulțumesc.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews