ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16/02 23:55  Câteva sute de persoane au protestat, joi-seară, în Piața Victoriei, în a 17-a zi de manifestații antiguvernamentale.

Ca în ultimele seri, la orele 21.00 și 22.00, cei prezenți în fața Guvernului au intonat Imnul Național și au aprins luminile telefoanelor mobile. S-a strigat „Demisia", „Noaptea ca hoții!" și „Zi de zi, aici vom fi!".

Protestul s-a încheiat fără incidente.

ACTUALIZARE 15/02 23:55  Ca și în zilele precedente, protestatarii s-au adunat în Piața Victoriei și au aprins luminile telefoanelor.

Cei aproximativ 200 de participanți la adunare au scandat „Zi de zi aici vom fi!", „DNA să vină să vă ia!", "Demisia!" și „Hoții, hoții!"

Mulțimea a intonat Imnul Național al României.

În jurul orei 22.00, demonstranții au început să părăsească zona.

ACTUALIZARE 14/02 23:55  Aproximativ 300 de persoane au protestat marți în fața Guvernului, cerănd demisia guvernului Grindeanu.

Unii dintre demonstranții au intonat „Imnul Golanilor”, compus și interpretat de Cristian Pațurcă, cunoscut ca și cântecul de rezistență aț protestelor din Piața Universității, din 1990.

Ca și în serile precedente, câțiva au împărțit ceai celor prezenți în piață.

Protestul propriu-zis s-a încheoat în jurul orei 23.00. Acum în Piața Victoriei mai sunt doar grupuri restrânse de oameni.

ACTUALIZARE 13/02 23:50  Luni seară, în jur de 2.000 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, scandând "DNA să vină vă ia!" și "Rezistăm, rezistăm!".

Oamenii au intonat Imnul Național și au aprins luminile de la telefoanele mobile.

La această oră, doar câteva grupuri de oameni mai sunt prezente în fața Guvernului.

Echipaje ale Poliției și Jandarmeriei au fost mobilizate în zonă. Nu s-au semnalat incidente.

ACTUALIZARE 12/02 23:20  A 13-a zi a adunat aproximativ 30.000 de persoane în Piața Victoriei.

Protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile și au ținut deasupra lor hârtii colorate în roșu, galben și albastru (primite în timpul manifestației), formând un imens tricolor.

Manifestanții au suflat în vuvuzele, au fluturat steaguri tricolore și au cerut demisia Guvernului.

A fost oprită circulația pe bulevardul Kiseleff și pe sensul de mers Aviatorilor către Piața Victoriei, precum și pe bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei.

ACTUALIZARE 10/02 20:30  A 11-a zi de proteste în Piața Victoriei. Un miting de amploare se anunță pe rețelele de socializare pentru duminică.

În Piața Victoriei din Capitală este a a 11-a seară la rând de proteste față de acțiunile guvernului Grindeanu.

Aproximativ 1.000 de manifestanți din Piața Victoriei rezistă în Piață, în ciuda schimbărilor de la ministerul Justiției și în ciuda gerului. Oamenii merg mai departe cu solicitările pe care le au și vor în continuare demisia întregului Guvern. 

ACTUALIZARE 09/02 21:50  În Piața Victoriei sunt acum în jur de 4000 de demonstranți care cer demisia întregului Cabinet Grindeanu. Celor prezenți le-a fost împărțit ceai și au primit fructe și covrigi.

Circulația a fost oprită pe Șoseaua Kiseleff și pe sensul Bulevardul Aviatorilor - Piața Victoriei.

Amintim că azi, 9 februarie, Ministrul Justiției Florin Iordache și-a dat demisia din funcție.


ACTUALIZARE 23:35 Aproximativ 400 de manifestanți au mai rămas în Piața Victoriei, potrivit unor surse, după cea de a noua zi de proteste împotriva Guvernului. Protestatarii au început să plece spre case.

ACTUALIZARE 21:00 Aproximativ 1.500 de persoane, potrivit unor surse, protestează miercuri seara în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului.

ACTUALIZARE 08/02 18:30 Peste 100 de persoane s-au adunat, miercuri, pentru a noua zi consecutiv, în Piața Victoriei din Capitală.

Demonstranții s-au adunat chiar în centrul pieței, fără a afecta circulația rutieră din zonă. Protestatarii din Piata Victoriei au adus și lopeți cu care au curățat zăpada și au păstrat chenarul în care este scris, de dimineață, mesajul "REZIST". 

ACTUALIZARE 23:15 A opta zi de protest în Piața Victoriei din Capitală s-a încheiat. Ultimii aproximativ 30 de manifestanți s-au prins de mâini, în cerc, cântând "Hora Unirii", dar și scandând "Zi de zi aici vom fi" și "Demisia".

Ca și la manifestația de luni, cel mai mare număr de manifestanți s-a înregistrat în jurul orei 21.00.

Demonstranții au cântat imnul țării, la ora 22.00 și au început să plece.

Demonstranții au cântat în cor "Imnul golanilor", cântecul-simbol al protestelor din 1990, din Piața Universității și și-au aprins lanternele telefoanelor mobile. 

ACTUALIZARE 22:00 Aproximativ 3.000 de manifestanți, potrivit unor surse oficiale, s-au adunat marți seara în Piața Victoriei pentru a protesta față de Guvern.

Ca și în serile precedente, protestatarilor le-a fost pus la dispoziție ceai cald.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, în Piața Victoriei nu au avut loc incidente până în prezent.

ACTUALIZARE 20:30 Aproximativ 3.000 de oameni au ajuns în Piața Victoriei. În același timp, în mai multe orașe din țară au loc și manifestări de susținere a PSD și a Executivului. 

ACTUALIZARE 07/02 19:30 Aproximativ 800 de persoane, potrivit unor surse oficiale, protestează marți seara în Piața Victoriei împotriva Guvernului Grindeanu.

Este a opta zi consecutivă de proteste în fața Palatului Victoria.

Oamenii scandează lozinci împotriva Guvernului și cer demisia Executivului. 

ACTUALIZARE 22:15 Aproximativ 2.000 de manifestanți au mai rămas în Piața Victoriei. O mare parte dintre manifestanți au plecat spre case. Ca și în serile trecute, cei prezenți la protest au cântat Imnul României.
 

ACTUALIZARE 21:05 Aproximativ 10.000 de oameni protestează luni seară în Piața Victoriei din Capitală, potrivit unor surse oficiale, împotriva Guvernului. 

ACTUALIZARE 19:45 Aproximativ 2,500 de persoane protestează luni în Piața Victoriei din Capitală cerând demisia Guvernului. 

ACTUALIZARE 06/02 18:30 Câteva zeci de persoane s-au strâns în Piața Victoriei, luni, în cea de-a șaptea zi de proteste față de modificările din domeniul legislației penale.

Unii dintre manifestanți au venit cu drapelul României, alții cu cel al Statelor Unite și al Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 23:00 Oamenii se îndreaptă spre case, după a șasea zi de proteste, și prima zi de manifestații explicite anti guvernamentale și anti PSD. Premierul Grindeanu a spus însă că nu se gândește la demisie.


ACTUALIZARE 05/02 16:30 Gigi Becali s-a aflat duminică după-amiază în mijlocul protestarilor din Piața Victorie. Latifundiarul a declarat presei că a venit din respect pentru protestatari. „Stau și eu o jumătate de oră. Am venit măcar ca respect pentru oamenii ăștia. Vin oameni din toată țara și eu să nu trec pe aici de la doi pași, măcar o juma' de oră?”, a spus Becali, transmite Antena3.

Întrebat de jurnaliști care sunt nemulțumirile pe care le are și ce și-ar dori în continuare, patronul Stelei a spus:

„Eu știam că Dragnea e un șmecheraș de Teleorman, dar nu știam că o să aibă atâta tupeu și atâta obrăznicie încât să facă ceea ce a făcut. Se dă bărbat, că lui nu îi e frică de nimic, dar dă ordonanța și pleacă în America. (...) Mesajul pe care îl transmit eu e: vrea pace. Dar nu cu lupul paznic la oi și cu cățelul de Grindeanu între rațe, cu rața în gură. Ei trebuie să-și dea demisia'', a spus Gigi Becali.
 
ACTUALIZARE 16:49 Protestul împotriva OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale continuă duminică în Piața Victoriei, câteva sute de persoane prezente cerând ca abrogarea sau anularea OUG 13/2017 să apară în Monitorul Oficial, dar și demisia Guvernului. Peste 600 de persoane protestează duminică în Piața Victoriei.

Manifestanții au scandat, "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Hoții!", "Demisia!".

Protestarii au pancarte pe care este scris "Abrogați și-apoi plecați!", "Călărașiul este în stradă, hoții toți să îi vadă!", "Cluj, mulțumim!", "Teleorman, Timișoara este aici", "S-a terminat? Nu. De acum începem!" sau "WE D'ONT BeLIVIU".


ACTUALIZARE 04/02 22:00 90.000 de persoane în Piața Victoriei


90.000 de persoane s-au strâns sâmbătă seară în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, pentru a protesta față de adoptarea ordonanței de urgență ce vizează modificări ale Codurilor penale. 

Deși premierul Sorin Grindeanu a anunțat că în ședința Executivului de duminică ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale va fi abrogată, manifestanții scandează împotriva Guvernului și fluieră. 

 

ACTUALIZARE 04/02 19:00 Manifestanții se îndreaptă către Piața Victoriei; 20.000 participă la marș

Coloana de manifestanți a trecut de Piața Revoluției, sâmbătă seară, unde în fața Ministerului de Interne aceștia s-au oprit, s-au așezat și au ținut un moment de reculegere în cinstea celor care au murit în Revoluția din 1989.

Oamenii au scandat lozinci folosite și în 1989 și au cântat Imnul Național.

În fața statuii lui Carol I, au strigat: "Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor!".

Manifestanții se îndreaptă către Piața Victoriei, de unde au pornit în marș în jurul orei 16,00 către Palatul Parlamentului.

Potrivit unor surse oficiale, circa 20.000 de persoane participă la marșul din București.

ACTUALIZARE 04/02 18:40 Protest București: Manifestanții au înconjurat Palatul Parlamentului; merg spre Piața Victoriei

Protestatarii din Capitală au înconjurat, sâmbătă seară, Palatul Parlamentului și au strigat lozinci antiguvernamentale. 
 
ACTUALIZARE 04/02 18:00 Protestatarii din Capitală încep să se adune, sâmbătă seară, în jurul orei 18:00, la Palatul Parlamentului, unde urmează să formeze un lanț uman în jurul clădirii.
 
ACTUALIZARE 04/02 17:30 Protest București: Manifestanții se îndreaptă către Piața Unirii

Coloana de manifestanți formată la Piața Victoriei, în fața Guvernului, a trecut de Universitate și se îndreaptă către Piața Unirii, punctul final fiind Palatul Parlamentului. Forțele de ordine supraveghează marșul. „Democrație, integritate, nu imunitate", scrie pe un banner pe care îl poartă cei aflați în față.

La Palatul Parlamentului ar urma să se formeze un lanț uman în jurul clădirii. 

Manifestanții merg către Palatul Parlamentului, unde ar urma să realizeze un lanț uman în jurul clădirii.

ACTUALIZARE 04/02 16:00 Coloana de manifestanți din Piața Victoriei s-a pus în mișcare pe bulevardul Lascăr Catargiu 

Coloana de manifestanți din Piața Victoriei s-a pus în mișcare, după ora 16,00, pe bulevardul Lascăr Catargiu.

Mitingul a început la ora 11,00, când în piață au venit în special persoane însoțite de copii. 

La un moment dat, erau acolo câteva mii de persoane. Manifestația a decurs în mod pașnic, zona fiind supravegheată de forțele de ordine.

Apelul în vederea participării la acțiunea de protest a fost lansat pe pagina de Facebook „Corupția ucide", unde se preciza că de la ora 16,00, protestatarii ar urma să pornească în marș către Parlament, realizând ulterior un lanț uman în jurul clădirii.

ACTUALIZARE 04/02 16:00 Protest București: Aproximativ 1.000 de demonstranți în Piața Victoriei

Aproximativ 1.000 de demonstranți, părinți cu copii, se află în continuare sâmbătă, la ora 16,00, în fața Guvernului pentru a demonstra împotriva modificării Codurilor penale prin ordonanță de urgență. 

Copiii dansează, cântă și ascultă muzică rock, dar și muzică patriotică românească. 

În piață a venit și o mireasă, care s-a dat jos dintr-o mașină în fața Palatului Victoria pentru a se solidariza cu demonstranții. Aceasta s-a fotografiat cu jandarmii, după care a plecat.

De asemenea, un călugăr merge printre oameni cu o imensă cruce pe care scrie „Dumnezeu e cu noi".

O mare parte dintre demonstranți poartă pancarte pe care scrie „Abrogare OUG". 

ACTUALIZARE 04/02 13:00 Mii de oamenii, părinți și copii, în fața sediului Guvernului

Mii de oameni, părinți și copii, s-au adunat sâmbătă în fața Palatului Victoriei din București, purtând mesaje împotriva ordonanței de modificare a Codurilor penale.

Pe pancartele purtate atât de părinți, cât și de copii se pot citi texte precum „Nu vrem o țară plină de hoți", „Lupii la oi", „Cât sunt eu de mititel, nu mă fraieriți defel", „România, te iubesc — am venit să te salvez", „Dragnea: 4 la purtare. Altă întrebare", „Nu ne tăiați aripile".

Copiii se fotografiază cu jandarmii, desenează și scriu pe asfalt, agită stegulețe tricolore și manifestă zgomotos cu vuvuzele, fluiere, trompete. 

De menționat că în jurul orei 13,00 circulația în zonă este blocată din cauza demonstrației.

Manifestația decurge în mod pașnic, zona fiind supravegheată de forțele de ordine. 

ACTUALIZARE 04/02 12:00  Platoul din fața Palatului Victoria, plin de părinți și copii

Platoul din fața Palatului Victoria este aproape plin de părinți și copii veniți să demonstreze, sâmbătă, împotriva modificării Codurilor penale prin ordonanță de urgență.

Atât părinții, cât și copiii poartă pancarte pe care se pot citi mesaje precum „Plușurile stau în casă, dar azi chiar și lor le pasă. Retrageți ordonanța!", „Vrem abrogare, nu altă întrebare", „Vrem un viitor mai bun", „Rezist. Altă întrebare", „Rezistăm pentru copiii noștri", „Eu la școală, voi la pușcărie".

De menționat că, la prânz, grupuri de părinți împreună cu copiii lor se îndreaptă spre Piața Victoriei.

La manifestare sunt prezenți jandarmi care asigură zona în care se demonstrează pașnic.

Forțele de ordine au extins spațiul dedicat manifestării prin mutarea gardurilor de protecție. 
 
04/02 Știrea inițială
 
Sâmbătă, începând cu ora 11:00 debutează a cincea zi de proteste pe platoul din fața Palatului Victoria unde se află mai mulți părinți și copii.

Câteva sute de părinți cu copii sunt prezenți sâmbătă dimineață în fața Guvernului pentru a demonstra împotriva deciziei Executivului privind modificarea Codurilor penale.

Atât părinții, cât și copii poartă steaguri și stegulețe tricolore și pancarte pe care se pot citi lozinci precum „Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea", „Sunt mic, dar rezist", „Cățeluș cu părul creț fură rața din coteț", „România este țara mea! Dragnea, nu o fura".

 


 ACTUALIZARE 03/02 22:00 Manifestanții bat în tobe, scandează "PSD, ciuma roșie" și huiduie. Pe clădirea Guvernului, dar și pe un bloc din zonă, sunt proiectate cu ajutorul laserului mesaje și îndemnuri pentru continuarea protestelor. Protestatarii au înălțat mai multe figurine uriașe cu chipurile unor politicieni - Liviu Drangea, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, purtând zeghe.

ACTUALIZARE 03/02 21:34 În jur de 50.000 de oameni, cifră estimată de reprezentanți ai Poliției, protestează vineri seară, după ora 21,00, în Piața Victoriei din Capitală, în fața sediului Guvernului.

ACTUALIZARE 03/02 20:25 Jandarmii au scos din rândul protestatarilor din Piața Victoriei, vineri seară, un bărbat care se manifesta violent, reprezentanții forțelor de ordine fiind sesizați de alți participanți la manifestație, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

 
ACTUALIZARE 03/02 19:00 Manifestanții au revenit, vineri seară, în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta față de ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Polițiștii rutieri au luat decizia să închidă traficul pe șoseaua Kiseleff, din zona străzii arh. Ion Mincu, și pe bulevardul Aviatorilor, pe ambele sensuri de acces înspre Piața Victoriei, de la statuia Aviatorilor, a anunțat, pentru Agerpres, Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Surse oficiale au precizat că la protestul din Piața Victoriei, în fața Guvernului, sunt circa 10.000 de persoane.

4.000 de oameni protestează în Constanța, 5.000 în Cluj-Napoca, tot 5.000 în Piața Unirii din Iași, 1000 în Dolj, alte câteva mii în Sibiu, 1000 în Galați, 4.000 de oameni merg în marș la Brașov, 3000 sunt în Timișoara, 1500 în Arad, câteva mii și la Craiova. 

ACTUALIZARE 02/02 23:20 După încă o seară de proteste în marile orașe din România, oamenii încep să se retragă la casele lor. Din fericire, în această seară nu am mai avut parte de incidente între protestatari și forțele de ordine.   

 ACTUALIZARE 02/02 21:50   Numărul protestatarilor crește. Numărul oamenilor aflați în stradă a ajuns la 100.000. Piața Victoriei este blocată de 40.000 de protestatari.

ACTUALIZARE 02/02 20:50 Sunt 65.000 de oameni în stradă în toată țara. În Piața Victoriei s-au adunat 20.000 de protestatari. La Cluj -Napoca sunt în stradă 15.000 de oameni, la Timișoara 8.000.
 

ACTUALIZARE 02/02 20:20 Toate căile de acces spre Piața Victoriei sunt blocate. Sunt 15.000 de oameni în fața Guvernului. Sunt proteste ample și în alte orașe: Timișoara - 7.500 de oameni, Cluj -Napoca - 5.000, Sibiu - 6.000, Iași - 2.000, Brașov - 1.500, Bacău - 1.500, Oradea - 500, Alba Iulia - 1.000, Suceava - 1.000, Constanța - 2.000, Galați - 600, Craiova - 500, Pitești - 1.500, Deva - 500.
 

ACTUALIZARE 02/02 19:50 Sunt 7.500 de oameni în Piața Victoriei. S-au înregistrat primele incidente în Piața Victoriei. Jandarmii au scos un agitator din mulțime. El a fost condus spre duba jandarmilor. 

ACTUALIZARE 02/02 19:30 Sunt 5.000 de oameni în Piața Victoriei. Circulația pe Bulevardul Kiseleff a fost închisă. Continuă să vină oameni dinspre Romană, Calea Victoriei, din zona gurilor de metrou. Circulația dinspre Arcul de Triumf și de la Aviatorilor spre Piața Victoriei a fost închis, respectiv, restricționat.

Măsurile de securitate rămân stricte. 

ACTUALIZARE 02/02 19:00 Oamenii au ieșit în stradă, pentru a treia zi consecutiv, nemulțumiți de ordonanța de modificare a codurilor penale și de procedură penală. Sunt proteste în București și în alte orașe din țară.

Aproximativ 2.500 de oameni se află în acest moment în Piața Victoriei.

În Brașov s-au strâns circa 300 de persoane pentru a protesta. 750 de oameni s-au adunat și în Piața Operei din Timișoara. La Galați s-au strâns 200 de oameni în fața prefecturii pentru a cere abrogarea OUG. Și la Iași au ieșit în stradă aproximativ 300 de protestatari. La Oradea sunt circa 200 de oameni în Piața Unirii în acest moment.

ACTUALIZARE 24:50 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a anunțat la Antena 3 că peste 20 de persoane au fost reținute și vor fi sancționate conform legii, iar pedepsele vor fi aplicate ulterior. Acesta nu a dorit să facă speculații privind apartenența manifestanților violenți la anumite grupări de ultrași. 

ACTUALIZARE 24:20 Jandarmii care au intervenit la protestul din Piața Victoriei, miercuri seară, au reținut șase persoane, pe care le-au condus la secția de Poliție, a anunțat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.


El a precizat că activitatea jandarmilor este în desfășurare pentru restabilirea ordinii publice în Piața Victoriei.
 
ACTUALIZARE 23:55 Cea mai mare parte a manifestanților, care au fost pașnici, au părăsit zona adiacentă Guvernului.

ACTUALIZARE 23:45  Secretarul de Stat Raed Arafat a anunțat că doi jandarmi și doi protestatari au fost răniți în timpul confruntărilor.

ACTUALIZARE 23:35 Jandarmii au avut mai multe valuri de riposte la atacurile ultrașilor, dar aceștia din urmă nu se retrag. Oamenii strică "nu plecăm!" și continuă să atace jandarmii, organizați în dispozitive speciale, informeaza Antena3.

 
ACTUALIZARE 23:14 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat la Antena3 că unul dintre jandarmi a fost rănit în timpul ciocnirilor, fiind transportat la Spitalul de Urgență. De asemenea, Carmen Dan a spus că cei care au comis aceste violențe vor fi anchetați și vor răspunde penal. 

ACTUALIZARE 23:00 Jandarmeria le cere protestatarilor să părăsească Piața Victoriei.

ACTUALIZARE 22:30  - Violențe în Piața Victoriei. Mai mulți oameni au încercat să forțeze accesul în curtea Guvernului, la capătul Bulevardului Iancu de Hunedoara, colț cu Piața Victoriei. Mai multe torțe au fost aruncate înspre forțele de ordine. Gesturile au fost puternic contestate chiar de majoritatea de oameni care a protestat pașnic. Se pare că ar fi vorba despre membri ai galeriilor de fotbal.

 

Conform surselor Antena 3, există o confruntare între jandarmi și o grupare violentă.

ACTUALIZARE 21:00 Numărul oamenilor care protestează în Piața Victoriei se apropie de 100.000, conform unor surse din Jandarmerie.

Și în alte orașe din România au loc proteste semnificative, unde mii de oameni au ieșit pe străzi.

Stația de metrou Piața Victoriei este blocată de oameni. Mai mulți oameni anunță, pe Facebook, că nu se mai poate ieși sau intra în stație și fac apel la ceilalți oameni care vor să participe la protest, să iasă la stațiile Aviatorilor sau Piața Romană.

ACTUALIZARE 19:00. Polițiștii rutieri au luat decizia să restricționeze și să devieze traficul pe mai multe artere ce converg în Piața Victoriei, pentru protecția manifestanților și a șoferilor care doresc să circule în zonă, a declarat, pentru AGERPRES, Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Potrivit acestuia, în prezent, se circulă doar pe sensul dinspre Romană pe bulevardul Lascăr Catargiu către Piața Aviatorilor, în rest, dinspre Iancu de Hunedoara spre Piața Victoriei și dinspre bd.Kiseleff spre Piața Victoriei nu se circulă.

Șoferii care trec prin zona unde se află protestatarii claxonează îndelung, în semn de solidaritate cu aceștia.

Forțe ale Jandarmeriei sunt localizate în zona de protest. Manifestația decurge fără incidente. 
 
ACTUALIZARE 18:34 Situația protestelor din țară:

Sibiu- 5.000 de persoane

Prahova- 1.500 persoane

Alba- 2.000 de persoane

Timiș- 6.000 de persoane

Galați- 1.000 de persoane

Argeș- 200 de persoane

Satu Mare- 600 de persoane

Bihor- 500 de persoane

Sălaj- 500 de persoane

Bistrița-Năsăud- 500 de persoane

Cluj- 2000 de persoane

Harghita- 100 de persoane

Știrea inițială

 Protestatarii scandează împotriva Guvernului, cerându-i demisia, și poartă pancarte precum: ”Nu recunoaștem legi date de mafioți. Demisia!”, ”Refuz acest abuz”, ”Nu cedăm”, ”PSD, ciuma roșie”. Protestatarii spun că vor justiție curată și cer demisia Guvernului.


Ministrul Justiției, Florin Iordache, îi îndeamnă pe cei care protestează împotriva ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale să "citească cu atenție și responsabilitate" prevederile actului normativ, menționând că "nimic nu este secret, ilegal sau imoral" în caracterul acestei OUG.

"Oamenii au ieșit în stradă, indignați de Ordonanța de urgență a Guvernului, folosind argumente preluate de pe rețelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanțe. Și voi explica acest fapt cu contra-argumente la 'argumentele' vehiculate pe rețelele sociale. Îi îndemn pe toți cei care și-au strigat în stradă nemulțumirile să citească cu atenție și responsabilitate, cu ochii lor și nu 'prin ochii altora', atât textul ordonanței de urgență, cât și explicațiile mele", a scris Iordache, miercuri, pe Facebook.

El face apel la "calm și luciditate". "Poate comunicarea din ultimele zile a fost deficitară și am dat ocazia rău-voitorilor la interpretări forțate. Tocmai de aceea sper ca acest mesaj să clarifice aspectele considerate controversate", a adăugat Iordache.

Iordache combate ideea potrivit căreia nu s-au mai operat modificări la Codurile penale prin ordonanță de urgență.

"Modificări la Codul penal și Codul de procedură penală nu se fac prin ordonanță de urgență. FALS! Guvernul Cioloș a operat 151 de modificări în ambele Coduri, multe dintre ele fiind considerate la limita constituționalității de către Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România. PSD nu a creat niciun fel de precedent și nici nu a făcut ceva nemaivăzut", a explicat ministrul.

El susține că abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat, adăugând că textul de lege era ambiguu în acest caz și a fost declarat neconstituțional.

"S-a dezincriminat abuzul în serviciu. FALS! Textul art. 297 din Codul penal a fost declarat neconstituțional și era ambiguu, de aceea trebuia modificat. Prin noua formă, am clarificat infracțiunea de abuz în serviciu sub două aspecte: a) ca infracțiune de corupție, sub incidență penală, atunci când prejudiciul depășește valoarea de 200.000 de lei SAU reprezintă vătămare gravă, certă și efectivă a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice; b) sub incidența Codului muncii, atunci când prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei", precizează Iordache.

Ministrul răspunde și acuzațiilor potrivit cărora autoritățile "se protejează" de răspundere cu privire la acte normative.

"Autoritățile se protejează de răspundere cu privire la acte normative și pot fura sub limita de 200.000 de lei. FALS! Prin Ordonanță menționăm că faptele de abuz în serviciu nu se pot aplica în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative. Actele normative, chiar și la nivelul administrației locale, reprezintă reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte tuturor și SE DIFERENȚIAZĂ de actele administrative individuale, care produc efecte, de regulă, față de o persoană, sau uneori față de mai multe persoane, nominalizate expres în conținutul acestor acte (exemplu: hotărâri de consiliu local de atribuire a administrării unor servicii)", a explicat Florin Iordache.