ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valer Dorneanu a fost ales, marți, președinte interimar al Curții Constituționale, în condițiile în care mandatul lui Augustin Zegrean la șefia CCR expiră la 11 iunie, Dorneanu precizând că după 13 iulie va avea loc alegerea președintelui plin al Curții.

Valer Doreanu a fost ales cu majoritate de voturi, el câștigând astfel în fața actualului președinte al CCR Augustin Zegrean, care a candidat și el pentru poziția de interimar. Informația a fost confirmată pentru Mediafax de Valer Dorneanu și de Augustin Zegrean.

Valer Dorneanu va asigura astfel conducerea CCR până la 13 iulie, când plenul Curții urmează să fie reînnoit, prin noile propuneri care trebuie validate din partea Camerei Deputaților și a Senatului pentru locurile care vor rămâne vacante după expirarea mandatelor lui Zoltan Puskas și Tudorel Toader.

 La Camera Deputaților, fostul deputat UDMR Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaților pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României, însă candidatura sa nu a fost supusă votului plenului Camerei Deputaților.

La Senat situația este mai complicată. Comisia juridică a decis să trimită marți plenului Senatului raportul cu două candidaturi pentru postul de judecător CCR, senatorul Ruxandra Jipa (ex-UNPR) și judecătoarea Monalisa Neagoe (susținută de PNL), propuneri care au fost deja respinse de plen la începutul lunii mai.

Pe de altă parte, deputatul independent Marian Enache (fost UNPR) și-a depus și el candidatura pentru un post de judecător la Curtea Constituțională din partea Senatului, el beneficiind, potrivit unor surse politice, de susținerea PSD, UNPR, ALDE și, cel mai probabil, UDMR.

De asemnea, în condițiile în care Augustin Zegrean a fost numit de președinție, Administrația Prezidențială va trebui, la rândul ei, să propună un judecător.

Valer Dorneanu este judecător al Curții Constituționale din 2013, numit de Camera Deputaților pentru un mandat de 9 ani. El a fost deputat PSD în 2000-2008, iar în primul mandat de parlamentar a fost președintele Camerei Deputaților. În perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 si 6 ale municipiului București. Dorneanu a fost expert pe probleme de legislația muncii la UGSR.

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că formațiunea sa nu va propune pe nimeni pentru un post la CCR din partea Senatului, însă va susține, împreună cu PSD, unul dintre cei care și-au depus dosarul.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susținut luni, întrebat despre persoana pe care o va propune PSD pentru un post la Curtea Constituțională din partea Senatului, că partidul nu va propune pe nimeni și îl va susține pe unul dintre candidați.