ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre modul în care s-a instalat Guvernul Dacian Cioloș, mai precis în urma protestelor ce au avut loc după incidentele din clubul Colectiv.

vosganian susține că oamenii au fost împinși să iasă în stradă în noiembrie trecut, acesta fiind vehiculul prin care se putea  impune soluția „tehnocrată”.

Acesta a demontat, în cinci puncte, toate motivațiile care li s-au atribuit protestatarilor, arătând de ce, în opinia sa, mișcările de stradă au fost controlate de forțe din spatele cortinei.

Unul dintre punctele interesante menționate de senatorul ALDE a fost demontarea ideii că protestele de după Colectiv au fost „antisistem”.

„Antisistem? Păi cum antisistem, când pe pancardele lor se proslăveau serviciile, procuratura și președintele, adică sistemul.Eu am trăit și perioada hippie și altele cu mișcări care erau antisistem. N-am văzut vreun hipiot să proslăvească procuratura și C.I.A-ul sau F.B.I-ul. Deci când cineva iese și spune „D.N.A, bagă-i pe toți la pușcărie”, e clar că nu este antisistem”, a spus Vosganian.

Fostul ministru al economiei a precizat că românii sunt supuși unor șocuri emoționale, precum în cazurile copiilor bolnavi din Argeș, ai companiilor Lactate Brădet și Hexipharma.
 
Iată comentariul lui Varujan Vosganian:

Varujan Vosganian: Care este motivul pentru care acești oameni au ieșit în Piață?
1. Acești oameni au ieșit în Piață pentru că vroiau o schimbare de generație. Fals. Primul-ministru era cel mai tânăr Prim-ministru pe care îl aveam iar clasa politică e una dintre cele mai întinerite din Europa, deci nu e asta.
2. Au avut revendicări de natură economică? Fals. Anul 2014 a fost anul în care România a îndeplinit criteriile de la Maastricht și noi din 2012 practic am ieșit din criza economică. Deci dacă era ceva, trebuiau să iasă în 2010, nu în 2015.
3. Antisistem? Păi cum antisistem, când pe pancardele lor se proslăveau serviciile, procuratura și președintele, adică sistemul.Eu am trăit și perioada hippie și altele cu mișcări care erau antisistem. N-am văzut vreun hipiot să proslăvească procuratura și C.I.A-ul sau F.B.I-ul. Deci când cineva iese și spune „D.N.A, bagă-i pe toți la pușcărie”, e clar că nu este antisistem.
4. Să fie o mișcare coagulată care să schimbe vechea clasă politică cu una nouă? Fals. Această mișcare a fost artificial creată pentru că ea n-a născut niciun lider. Nu știu dacă știți vreo mișcare în România din 1990 încoace care să nu aibă niciun purtător de cuvânt. Cum explicați că zeci de mii de oameni au ieșit în Piață și niciunul nu a vorbit în numele lor? Unul măcar! S-au risipit cum s-au adunat. N-a rămas în urma lor nimic. Eu am fost în Piața Universității. A rămas acolo Alianța Civică, a rămas Marian Munteanu, a rămas cântecul acela vestit, a rămas simbolul. Cei din toamna trecută cum s-au adunat, așa s-au risipit. De ce? Au fost ținuți acolo exact cât trebuie. Când s-a dat semnalul, s-au risipit și, dintr-odată,
5. Să fie un conflict ideologic? Nu avem niciun indiciu să credem una ca asta. Nu este o revoltă a dreptei împotriva stângii și nici, vorba lui Lefter Popescu, vițăvercea. Nu se vorbește nici de naționalizări ori privatizari, nici de susținerea inițiativei private ori de paradigma statului. Sloganurile nu sunt anti-comuniste, așa cum erau în anii 90. Cred, mai degrabă, că aceste mișcări au un dispreț profund pentru orice fel de ideologie, ca și pentru cei care le gândesc ori le promovează.
5. Să fie un conflict social? Nici vorbă. Nu sunt nici burghezi împotriva feudalilor, ca la revoluțiile burgheze, nici proletari împotriva capitaliștilor, ca la revoluțiile bolșevice. Protestatarii nu aparțin, neapărat, unei anumite categorii sociale care să militeze împotriva alteia și nu se vorbește despre privilegii de clasă care trebuie eliminate. Cât privește clasa politică, ea nu este o clasă socială. Ea ar putea, cel mult să reprezinte anumite clase sociale, ceea ce nu este cazul în România. Nu avem partide muncitorești, agrariene ori ale burgheziei industriale și bancare.

l-am văzut pe Cioloș înconjurat de un guvern de care nu știa nimeni, un guvern alcătuit în mare parte din funcționari, care nu se cunoșteau între ei, unii cu anumite afiliații care au părut evidente după aceea și care au încercat căznit să încropească o formulă într-un total dispreț față de Parlament și față de partide. De fapt a fost o acțiune de tip totalitar, o acțiune de tip corporatist cum a fost marșul spre Roma a lui Mussolini care să compromită Parlamentul și partidele politice și să le înlocuiască cu o zonă amorfă, aseptică a unor profesioniști obișnuiți să răspundă ca subalterni unor șefi. Acest Guvern are, la rândul său, șefi. Un Guvern nu trebuie să aibă șefi, singurul șef al unui Guvern este Parlamentul. Să fie clar! De aceea spun că acestă mișcare a fost o mișcare provocată ca să ducă la căderea Guvernului. În România de câțiva ani se practică sistemul șocurilor emoționale. Se ia un eveniment real sau fals, i se dă o amploare printr-un mecanism foarte bine pus la punct, în care din păcate și unii jurnaliști se lasă angrenați, se creează o stare halucinantă – vai cum a fost posibil așa ceva! – se obține efectul spontan, după care nu există societate civilă care să evalueze feedback- ul. Singurul feedback palpabil, în afaca căderii guvernului Ponta, a fost că acest ISSU terorizează acum mediul de afaceri, terorizeză pe proprietari și cărăbănește o grămadă de bani la buget. Care a fost consecința cu bebelușii otrăviți din spitale?
 
Nici una! S-a încercat ruinarea unei fabrici românești, Brădet, patronul în lacrimi a spus că își închide fabrica. S-a dovedit că nu era nimic. Hexi Pharma! Ați văzut vreun flacon în care nu corespunde eticheta cu ce este înăuntru? Ați văzut vreun proces verbal de constatare al unei instituții autorizate care să spună că înăuntru nu era ce trebuie? Chestia cu Spitalul de Arși! Așijderea! Șocuri emoționale care să transforme poporul român într-o mulțime dispusă să accepte orice, numai să se termine odată ceea ce este. Suntem într-o stare de agresiune de tipul celor teoretizate de Gustave Le Bon. Poporul român este vânturat de colo colo cu tot felul de șocuri, îi sunt distruse formele de reprezentare, poporul român nu se mai exprimă. El nu are formă de reprezentare, atunci când le găsește, ele sunt retezate. De ce credeți că nu mai facem doua parale cu diplomația noastră în Europa? Când am devenit a doua oară ministru cunoșteam multă lume la Bruxelles. Am susținut o conferință de presă împreună cu Barros, am colaborat îndeaproape cu comisarul pe industrie Tajani.
 
România, Franța și Polonia au fost în avangarda reformei industriale cât am stat eu ministru, după aia da s-a terminat, pentru că după mine au venit alții pe care la Bruxelles nu îi cunoștea nimeni. Dacă ai terminat cu Năstase, ai terminat Tăriceanu, ai terminat cu Ponta, ai terminat cu Corlățean, cu Mihai Tănăsescu etc. cu cine mai rămânem pentru reprezentare, dacă totul se schimbă? Am vorbit cu colegii mei din Ministerul Culturii. Am avut 11 miniștri ai culturii în câțiva ani! Nu mai vorbesc la economie! Toate lucrurile acestea sunt menite să anihileze, să ridiculizeze, să depersonalizeze formele de reprezentare ale poporului și în felul acesta să fie un popor docil, un spațiu aseptic ca orice graniță, unde brazdele se ară zilnic. Noi trebuie să readucem politicul în locul care trebuie, să încheiem această improvizație, această impostură așa zis tehnocrată și să readucem lucrurile la normal.

PARASTASUL DE 6 LUNI. Preoții sunt la Colectiv. Voi unde sunteți?