Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, afirmă că România are nevoie de un proiect de țară, dar care nu poate fi îndeplinit din cauza lipsei oamenilor de stat.

„Cred că ne trebuie un proiect de țară, dar ca să ai un proiect de țară pe care să-l duci la îndeplinire îți trebuie oameni de stat, pe care eu, personal, nu-i văd. Îmi pare rău, eu nu fac politică... Nu-i văd. Nu-i văd. Oameni care sunt în stare să explice, să conceapă ceva generos, ceva care, într-adevăr, să ne unească. Noi suntem o societate dezbinată", a declarat acad. Simionescu, pentru agenția Agerpres la Universitatea Politehnica, unde a susținut o conferință.

Bogdan Simionescu spune că României îi lipsește un răgaz în care să gândim, să fim mai liniștiți.
 

„Ne lipsește un răgaz, pentru că noi n-am mai avut răgaz de foarte multă vreme. Un răgaz în care să putem mesteca lucrurile, cum se spune, să gândim, să fim mai liniștiți. Nu să intervină mereu, mereu, mereu ceva. Din exterior, din țară. Ne lipsesc niște conducători. (...) Ne lipsește educația, pentru că avem analfabeți în România, pentru că am făcut greșeala să desființăm școlile de la țară, din sate. (...)
 
Am desființat și punctele sanitare de la sate. Urmărim țeluri mici, nu încercăm să facem ceva mare. Ne luptăm unul cu altul, asta devine important să-l lovim pe cel de alături, să-i punem piedică, fără să vedem niște lucruri simple, că am trăi cu toții mai bine dacă fiecare s-ar gândi și la ceilalți, nu numai la el. Atunci am putea realiza ceva. Ne-am putea ridica. Și culmea este că, din ceea ce am citit, ca și capacitate de renaștere și regenerare o avem și e foarte mare", a spus acad. Bogdan Simionescu.

Vicepreședintele Academiei Române consideră că intelectualii ar trebui "să coboare în cetate".

„Este mult de discutat. Și eu am ajuns la concluzia că ar trebui să se implice. (...) Ar trebui o responsabilitate a tuturor. Dar dacă pe mine mă întrebați dacă intelectualii ar trebui să coboare din turnul de fildeș - care nu mai există demult, din 1910, 1920 - și să meargă în cetate, răspunsul e da, da, da. Orice invitație pe care am primit-o din partea unui liceu ca să țin o conferință, atunci când am putut, am onorat-o. Și așa ar trebui să facem toți. Asta este o obligație. Asta înseamnă patriotismul acela pe care nu-l mai înțelegem și de care râdem sau, mă rog, ne e jenă să vorbim. Nu este adevărat, în America, în Statele Unite au steagul pe un catarg în curte, în fața casei. Și e foarte bine. Noi de ce să nu avem asta? De ce să credem în Halloween, de ce să credem Valentine's Day și să nu purtăm Mărțișorul, care e foarte frumos? De ce nu?", a mai spus academicianul.

Acad. Bogdan Simionescu a susținut, luni, în Sala Senatului Universității Politehnica București, conferința cu tema "Academia Română și unitatea națională". În cuvântul său, Simionescu a făcut o trecere în revistă a istoriei instituției pe care o conduce, evidențiind realizările marilor personalități ale forului academic, amintindu-i printre alții pe Ion Heliade Rădulescu, Anghel Saligny, Petru Poni, Emil Racoviță, Ion Bianu, Grigore Antipa, Ana Aslan, Victor Babeș ori Constantin Brâncuși, Grigore Moisil, Ștefan Procopiu. El a susținut că un posibil proiect de țară l-ar putea constitui unirea Basarabiei cu România.

Alături de academicienii Cristian Hera, Ioan Aurel Pop și Victor Voicu, acad. Bogdan Simionescu se numără printre candidații înscriși în cursa pentru președinția Academiei Române, fiind propus de Filiala Iași a prestigiosului for de știință și cultură. Alegerile pentru președinte se vor desfășura în data de 5 aprilie. 

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews