ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit duminică, pentru a discuta situaţia liderului PSD, Victor Ponta. La finalul şedinţei, premierul a susţinut o conferinţă de presă, pe care o redăm în cele ce urmează:

„Vreau să le mulţumesc colegilor mei din coaliţia de guvernare, cu care am avut o discuţie referitoare la semnificaţia politică a evenimentelor din ultimele zile. Aş vrea să spun că estre un moment dificil şi personal, şi politic, însă am trecut peste multe momente de acest gen şi voi trece în continuare, pentru că am o datorie de responsabilitate în urma alegerilor din 2012. Am obligaţia de a da câteva explicaţii cetăţenilor acestei ţări, toţi cei care inevitabil sunt afectaţi direct de deciziile Guvernului.
 
Nu am niciun fel de intenţie de a mă lupta cu Justiţia, cred în ea, dar am dreptul să spun că evident, mă consider nevinovat. Voi merge de câte ori voi fi chemat, voi prezenta toate datele care-mi sunt cerute şi pe care le deţin şi sunt absolut convins că se va stabili adevărul.
Voi contesta ordonanţa emisă joi, de către procurorul de caz la cel ierarhic superior şi apoi la judecător, pentru că până acum nu am fost audiat de nimeni şi cred că e dreptul fiecărui om din ţară de a fi ascultat.
 
Nu mă consider o victimă. Mariana Rarinca este o victimă, oamenii mulţi care au avut de suferit fără a fi comis vreo faptă de natură penală, miile de oameni care au fost puşi să jure cu mâna pe Biblie pe capota maşinii. Eu nu sunt o victimă, sunt un luptător şi cred că am datoria ca să lupt pentru ce cred că este drept şi corect. Aşa voi face până la capăt.
 
Am dreptul de a gândi şi de a spune că acuzarea mea pentru presupuse fapte din 2007-2008, pentru care s-a deschis dosar în 2012, are legătură directă cu evenimente recente, şi anume cu emoţia produsă în opinia publică de cazul Rarinca, de poziţiile Asociaţiei Judecătorilor şi de votul în cazul Şova.
 
Înţeleg aceste lucruri, dar cred că Justiţia nu înseamnă să reacţionezi la evenimente politice încercând să elimini un lider politic. Acuzarea mea de vineri are ca scop schimbarea guvernului. Schimbarea guvernului se face prin vot. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat.
 
Ca prim-ministru, nu am făcut şi nu m-a acuzat nimeni de nimic rău. Merg în faţa Parlamentului săptămâna viitoare pentru moţiunea PNL. Dacă e respinsă, înseamnă că Parlamentul şi guvernul trebuie să îndeplinească proiectele pe care le avem. Sunt gata să lucrez cu toate forţele politice pentru ca România să rămână stabilă. Aceasta a fost poziţia mea. Nu voi mai vorbi despre elemente din dosar. Voi merge când mă cheamă procurorii şi judecătorii să le spun ce ţine de dosar, dar mă bazez pe faptul că am dreptate. Le mulţumesc celor prezenţi aici şi săptămâna viitoare ne vedem în Parlament."

Reamintim că premierul este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, numind cele întâmplate o „situaţie imposibilă" pentru ţară, dat fiind faptul că premierul a fost învinuit de fapte penale.
 
Replica premierului a fost că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite. De menţionat că Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.