ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 4 septembrie 2016, premierul Dacian Cioloș a plecat într-o vizită oficială în Germania. Cioloș a ales să zboare la Munchen cu o cursă de linie la clasa Economic. Nici măcar insistențele unei însoțitoare de bord de a merge la Business Class nu l-a făcut pe premier să renunțe la a merge cu o cursă obișnuită.

Primul ministru și-a făcut loc, cu bagajul, până la locul său și s-a așezat alături de șeful Cancelariei, Dragoș Tudorache, numit azi Ministru de Interne. Întreaga delegație oficială, în jur de 8 persoane, a călătorit cu clasa Economic. Imaginea, realizată de un angajat TVR aflat printre pasageri, a devenit viral pe internet.

Este o schimbare uriașă de viziune asupra banului public a primului ministru. Sau doar o chestiune de imagine, mai ales că se apropie alegerile. Mai degrabă ultima variantă. Iată de ce.

În noiembrie 2015 proaspătul premier Dacian Cioloș pleca la Berlin, pentru o întâlnire cu Angela Merkel, la bordul unui avion privat. Este vorba despre o cursă privată Air Țiriac, care a costat 23.500 de euro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de atunci, Dan Suciu, a explicat că varianta folosirii companiei private Air Tiriac a fost singura posibilă pentru vizita oficială de joi din Germania. Pe tronsonul orar stabilit exista o singură alternativă, o cursă Air Berlin, dar este o cursă low cost, iar legea nu permite delegației oficiale să se deplaseze cu o astfel de cursă, din motive de securitate.

Duminică aceste probleme au dispărut. Într-adevăr, era o cursă de linie, nu una low-cost.

Așa-zisa lovitură de imagine a lui Cioloș, de a zbura cu o cursă de linie, a fost mutl comentată în spațiul virtual, mai ales pus în antiteză cu Tăriceanu, care fusese surprins în timp ce intra pe ușa din spate pentru a-și schimba permisul de conducere.