ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viorel Cataramă a anunțat că va depune o plângere penală împotriva BEC pentru abuz în serviciu. Totodată, el a afirmat că îl va da în judecată pe președintele AEP și va sesiza CNCD, după ce BEC a respins candidatura acestuia la prezidențiale și a sesizat Parchetul privind unele semnături false, informează un comunicat de presă.

„Am hotărât: Să înaintez o plângere penală împotriva BEC pentru nerespectarea unei hotărâri definitive, abuz în serviciu și inducerea în eroare organelor judiciare. Să îl acționez în judecată pe dl. Florin Buică, președinte AEP, pentru declarațiile publice prin care mi-a cauzat grave prejudicii în campania electorală. Sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), având în vedere evidența discriminare la care sunt supus de catre instituții ale statului român. Totodată, am cerut o întrevedere în această săptămâna cu conducerea BEC, pentru discutarea și clarificarea acestei situații”, a transmis Viorel Cataramă, într-un comunicat de presă.

Președintele Dreptei Liberale a amintit de o decizie a CCR care spune că semnăturile sunt legale, după ce Cataramă a contestat decizia BEC de a respinge candidatura lui la prezidențiale.

„ Am luat act, cu surprindere, de informațiile lansate în spațiul public de către Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanență (AEP), conform cărora s-a decis înaintarea unei plângeri penale împotrivă mea, motivat de faptul că, la verificarea dosarului de candidatură -un număr de semnături de susținere aparținând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine-. Încă din primul moment, am declarat că decizia de scoatere a mea din cursă electorală pe motiv de semnături este nelegală, iar CCR a confirmat acest lucru. Cu toate acestea, în loc că subiectul să fie închis, așa cum ar fi firesc și legal, se lansează în spațiul public știri de natură a mă discredita în ochii opiniei publice și a-mi diminua în mod incorect șansele de reușită”, a adăugat Cataramă.

El susține că și în semnăturile depuse de Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna sau Mircea Diaconu, BEC a constatat nereguli, însă nu a luat atitudine.

„Menționez că și în cazul dosarelor depuse de Klaus Iohannis, Viorică Dăncilă, Dan Bârnă, Mircea Diaconu sau Theodor Paleologu, BEC a constat același lucru și anume, existența multor semnături aparținând unor persoane diferite care prezintă elemente de similitudine; în plus, a certificat și existența unor fotocopii. Împotrivă acestei realități, BEC și AEP aleg să ignore faptul că legea este una pentru toți și selectează în mod arbitrar candidați pe care să-i supună oprobiului public; se confirmă, dincolo de orice îndoială, că aceaste autorități publice, acționează tot mai mult ca actori politici, discriminand candidații, deși nu au în atribuțiuni acest lucru! ”, a mai transmis Viorel Cataramă.

BEC a sesizat Parchetul General în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidați se numără Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă.

Curtea Constituțională a admis contestația formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidențiale. Judecătorii CCR dispun înregistrarea de către BEC a candidaturii și semnului electoral ale lui Cataramă la alegerile din luna noiembrie.

Biroul Electoral Central a decis să respingă înregistrarea candidaturii și a semnului electoral depuse de Viorel Cataramă pentru alegerile prezidențiale. Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse de Viorel Cataramă au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

Viorel Cataramă a fost primul politician care și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, ajungând la sediul BEC miercuri, cu peste 230.000 de semnături.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.