ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 27.11 / 00:30 Viorica Dăncilă a anunțat, în noaptea de marți spre miercuri, că și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD, explicând că nu face acest gest din slăbiciune, ci din demnitate, pentru partid, informează Mediafax.

„A fost Comitetul Executiv Național destul de îndelungat, în care fiecare coleg și-a spus opinia referitor la alegerile prezidențiale și proiecția pe care o avem în perioadă următoare. Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului și că trebuie ca cineva să își asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcția de președinte PSD. E un gest făcut pentru partid”, a declarat Viorica Dăncilă, la finalul ședinței Comitetului Executiv.

Marcel Ciolacu a explicat, marți noapte, că Viorica Dăncilă a demisionat din proprie inițiativă, după ce Comitetul Executiv a stabilit că este necesară o resetare a PSD.

„Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Viorica Dăncilă, fostul nostru președinte. Este pentru prima oară când eu am participat la un CEx în care toți liderii și-au spus opinia, și așa a fost condusă ședința de doamna Viorica Dăncilă, să audă părerea la absolut toată lumea. Un CEx matur, în care au fost discuții pe fond, nu de formă. Cu toții ne-am asumat multiplele greșeli pe care le-am făcut și am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului, și nu făcut un măcel sau, cum se aștepta, ca până acuma să pice capete. De fapt și de drept, n-a picat niciun cap astăzi ci, iarăși, e o premieră pentru PSD, fostul lider se regășește în echipa partidului, ca și președinte la doamne, acolo unde doamna Dăncilă a fost președinte, și apoi, premier.
 
După ce m-au propus colegii ca și președinte interimar, conform cutumei și a statutului, mi-am ales în primul rând secretarul general, cel care este garantul normalității într-un partid. Primul obiectiv cu care ne-au mandatat colegii este acela de a organiza Congresul, unde vor fi alegerile normale. Alături de d-l Paul Stănescu, automat au intrat, conform principiului meritocrației, toate cele 5 județe care au câștigat alegerile și în al doilea tur de scrutin. Aici mă refer la președintele de la Teleorman, președintele de la Mehedinți, dl. Georgescu Aladin, dl. Adrian Gâdea, dl. Mihai Weber de la Gorj și dl. Niculae Bădălău de la Giurgiu.
 
De asemeni, în această conducere trebuie să fie și o reprezentare regională. Sunt 8 regiuni de dezvoltare a țării și, pe fiecare regiune s-au făcut propuneri și județele și președinții din regiunile respective au făcut propuneri pe care eu, pe urmă, le-am supus la vot: dl. Gabriel Zetea și dl. Moldovan, dl. Gliga Vasile, dl. Nistor Laurențiu, dl. Claudiu Manda, d-na Feodorovici și dl. Benea, dl. Dan Nica, dl. Pavel Marian, d-na Gabriela Firea și dl. Mutu Gabriel.
 
Este o echipă matură, ne regăsim numai președinți de organizații, mandatul nostru este unul foarte clar: să organizăm un Congres ordinar. Asta înseamnă că vor fi declanșate, în toate organizațiile, în toate județele, de la fiecare comună, cu reprezentanți, printr-o structură normală, pe care PSD o are tot timpul la dispoziție și pe care întotdeauna a urmat-o. Garantul acestei organizări este dl. Paul Stănescu, secretarul general. Marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru acest Congres. Ca să faci alegeri ordinare, normale, într-un județ, durează cel puțin o lună de zile, să nu uităm că vin și Sărbătorile. În primul rând e un mandat și o obligație pentru noi de urmat. În februarie o să venim în fața membrilor de partid și a delegațiilor pentru alegerea unei conduceri legitime, care să gestioneze în continuare alegerile locale și alegerile generale care vor urma anul viitor”, a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la conferința de presă de la finalul ședinței Comitetului Executiv al partidului, transmisă de televiziunea Antena3.
 
ACTUALIZARE 23:30 Comitetul Executiv Național (CExN) al Partidului Social-Democrat, reunit marți seară la București pentru a dezbate acțiunile ce se impun după pierderea alegerilor prezidențiale de liderul PSD, Viorica Dăncilă, s-a soldat cu atacuri la adresa acesteia și cu demisiile mai multor membri din conducerea partidului.  

Mihai Fifor și-a anunțat demisia din funcția de secretar general al PSD, în Comitetul Executiv Național. Acesta făcea parte din conducerea centrală a PSD, alături de Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici, informează Antena3.ro .

Lia Olguța Vasilescu, șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, și-a dat la rândul ei demisia din funcția de vicepreședinte al PSD, nu înainte de a-i cere demisia șefei partidului. Și Claudiu Manda a solicitat retragerea Vioricăi Dăncilă de la șefia partidului. 

În ședința CEx al PSD de marți seară, și-au mai anunțat demisia Paul Stănescu și Carmen Dan, precum și Marian Oprișan, Dragoș Benea, Roxana Mânzatu, Dan Nica și Gabriel Zetea.

Câțiva dintre cei 16 vicepreședinți ai partidului și-au dat demisia din Biroul Permanent Național al PSD.
 

Știrea inițială
 
Președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat, marți seară, că dacă Viorica Dăncilă va demisiona de la conducerea partidului, funcția va fi ocupată de președintele executiv, Eugen Teodorovici, conform statutului PSD.

„Dacă doamna președintă își dă demisia, avem președinte Executiv și, conform statutului, dânsul preia toate atribuțiile. Noi avem o Constituție politică, numită statut, pe care trebuie să o respectăm. Un partid serios respectă statutul. Suspendarea poate fi făcută numai în cazul unor abateri grave, de care eu nu am auzit, nimeni nu a auzit”, a afirmat Niculae Bădălău, la sediul PSD din Capitală.

CEx s-a reunit marți, la ora 18:30, la sediul PSD din Kiseleff.

Marcel Ciolacu și Paul Stănescu ar fi susținuți de 35 de organizații județene să preia interimar conducerea PSD, funcțiile de președinte al partidului și, respectiv, de secretar general, au declarat surse politice, agenției Mediafax.

Totodată, Marcel Ciolacu ar vrea să propună demiterea și înlocuirea celor opt vicepreședinți regionali, potrivit surselor citate.

Acestea au mai informat că secretar general în PSD ar putea fi Paul Stănescu, urmând ca Mihai Fifor să demisioneze împreună cu liderul actual al partidului, Viorica Dăncilă. Totodată, funcția de președinte executiv ar putea dispărea. Partidul ar urma să organizeze un Congres statutar, cel mai probabil în ianuarie sau februarie 2020.

La ora actuală, potrivit site-ului PSD, vicepreședinți ai partidului sunt Carmen Dan, Doina Fedorovici, Gabriela Firea, Mirela Furtună, Natalia Intotero, Roxana Mînzatu, Marian Oprișan, Doina Pană, Paul Stănescu, Bogdan Trif, Lia Olguța Vasilescu și Gabriel Zetea.

Mihai Fifor a afirmat, marți, că PSD are nevoie de o schimbare și de o nouă echipă de conducere, care să ducă proiectul partidului mai departe. El a adăugat că, pentru ca PSD să fie reconstruit, e nevoie de o analiză a ultimelor două rânduri de alegeri electorale.

Eugen Teodorovici a afirmat, marți seară, că nu a discutat cu Marcel Ciolacu și că nu există preț pentru a vinde sau pentru a cumpăra Partidul Social Democrat.

„Când am ajuns eu, dânsul pleca. M-ar fi jignit. Cred că știu foarte bine toți colegii mei din partid și toți cei care mă cunosc că nu se poate vinde un vot pe care l-ai primit. PSD nu este de vânzare. Nu există preț pentru a vinde sau pentru a cumpăra Partidul Social Democrat”, a spus Eugen Teodorovici, întrebat dacă a discutat cu Marcel Ciolacu și dacă acesta i-ar fi făcut vreo ofertă.

Președintele executiv al PSD a afirmat că nu își va da demisia, deoarece acest lucru ar însemna lipsă de respect pentru colegii care l-au susținut în Congres.

„Am spus-o clar că nu. În viață îmi place competiția și concurența. Sunt votat de un număr important de colegi din Congres și cred că ar fi o lipsă de respect față de acest vot. Eu niciodată nu am cedat în fața unor competiții și cred că este statutar și e un bun exemplu dat de noi față de întreaga țară, să respectăm ceea ce am aprobat în Congres, adică statutul”, a explicat Eugen Teodorovici.