ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri că nu va vota la referendumul de duminică, iar Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a recomandat boicotarea referendumului. 
 
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că nu va vota la referendumul din ziua alegerilor pentru Parlamentul European, precizând că și-a schimbat hotărârea în urma ultimelor intervenții publice ale președintelui republicii.

„Am fost hotărâtă să particip la referendum. Sunt un om al echilibrului și am vrut să demonstrez acest lucru. În urma ultimelor intervenții ale președintelui Iohannis, am văzut de fapt că acest referendum nu are o miză decât pentru interesul propriu, pentru dărâmarea Guvernului și pentru a se poziționa împotriva partidului din care fac parte. De aceea le-am transmis tuturor colegilor mei că nu o să fiu părtașă la această atitudine a domnului președinte - ultimele declarații au demonstrat acest lucru - și că nu voi vota la referendum”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Antena 3, citată de Agerpres.

În opinia șefei Executivului, Klaus Iohannis se folosește de referendumul suprapus cu alegerile europarlamentare pentru a face campanie lui și partidului care l-a propulsat, motiv care a determinat-o să nu voteze la referendumul declanșat de președinte.

„Am tot crezut că poate președintele Iohannis, cu toate că nu prea a demonstrat acest lucru, poate măcar la acest referendum să aibă un pic de imparțialitate, dar am văzut și ultima declarație, care este destul de elocventă, și anume, faptul că vrea un alt Guvern, un Guvern mai bun. Deci e clar că domnul președinte Iohannis folosește referendumul în interesul campaniei electorale, atât a lui, cât și a partidului pe care îl reprezintă”, a adăugat premierul. 

Și Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat vineri că recomandă boicotarea referendumului inițiat de Klaus Iohannis, pe care îl consideră „un test de măsurare a propriei popularități”.

„Referendumul acesta, până la urmă, trăgând linie, văzând toate declarațiile președintelui, este un test de măsurare a propriei popularități. (...) Referendumul nu este pentru întărirea democrației, este ca să îi dea un artificiu, ca să nu spun o șmecherie, ca președintele să poată interveni în campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European, în care altfel nu ar fi avut niciun rol și să înceapă propria campanie pentru alegerile prezidențiale, furând startul. Nu e o consultare democratică. (...) Având în vedere toate aceste considerente, recomandarea pe care am făcut-o este de a se boicota acest referendum, pentru că nu vreau să creadă președintele că ne duce de nas, așa cum își imaginează”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu la România Tv, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că un eventual eșec al referendumului l-ar putea dezarma pe Klaus Iohannis în poziționarea sa „foarte agresivă” față de Guvern și de actuala majoritate parlamentară, în timp ce un eventual succes al referendumului ar avea „o valoare pur și simplu indicativă”, pentru că nu ar putea fi pus în aplicare fără modificarea Constituției.

„E de presupus că un eșec al președintelui îl va dezarma în poziționarea sa foarte agresivă din ultima perioadă față de Guvern, de exemplu, și față de majoritate. Pentru noi, un succes al referendumului ar însemna ce a însemnat și succesul referendumului făcut de Băsescu cu niște ani în urmă, cu acea imbecilitate, pentru că nu am cum să o calific altfel, de reducere a numărului parlamentarilor, mergând pe argumentația că vor fi cheltuieli mai puține. Să știți că democrația, în viziunea mea, nu presupune cheltuieli mai mici sau eforturi mai mici. (...) Rezultatul referendumului care ar constitui un succes pentru președinte are o valoare pur și simplu indicativă, pentru că rezultatul ar presupune o modificare a Constituției, o restrângere inclusiv a drepturilor președintelui. Mie mi se pare că președintele s-a hazardat în momentul în care a formulat întrebările pentru referendum”, a mai spus liderul ALDE. 

Duminică vor avea loc în România alegerile pentru Parlamentul European, concomitent cu acestea desfășurându-se și referendumul consultativ pe teme de justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.