ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:18  : Declarații Liviu Dragnea: 

„Am vorbit astăzi cu colegii mei despre motivele (din scrisoare – nr.) pentru care trebuie să îmi dau demisia. Unul dintre motivele principale era că am deschis prea multe fronturi, cu Iohannis un iubitor de PSD și un sprijinitor al Guvernul PSD ALDE, cu SPP, DNA, cu rezist. Am spus că niciodată nu pot să accept ca PSD, cel mai mare partid din Europa să devină sau să redevină o unealtă a acestui sistem odios. Am spus-o la o zi după condamnare, că atât cât voi mai fi în această funcție o să fac tot ce pot pentru a destructura acest sistem odios care a distrus vieți din România. Un coleg mi-a spus că a citit scrierile lui Sun Tzu, Arta Războiului, și spunea că nu trebuie să deschizi multe fronturi. Tot unul dintre colegii mei spunea că protocoalele sunt legale, după care spunea că nu sunt legale, că apoi plictisim populația. Sigur că dacă nu vorbim despre ele nu putem elimina situațiile din România despre care nu vorbește nicio ambasadă”.
 
„Am refuzat să supun la vot propunerea de excludere a Gabrielei Firea, cu speranța că toată lumea va înțelege că e bine să ne ocupăm de ceea ce am promis. Cu speranța că începând de astăzi nu vor mai ieși membri de partid să critice alți membri sau Guvernul. Mulți colegi mi-au spus că este o speranță deșartă. Poate este ultimul gest pe care l-am făcut, nu am vrut să împingem lucrurile spre extrem. Sper să existe înțelepciune. Sper”.
 
 „După Referendumul pentru Căsătorie va fi făcută și remanierea Guvernului. Dna Dăncilă are susținerea mea totală.

„Am văzut propuneri privind legea off-shore. Legea lobby-ului. Cea din urmă este deja pe site, luată după cea din Austria, va intra în Parlament. Legea off-shore, vrem să intrăm cu ea la votul final miercuri. Nu am cedat cu privire la condițiile puse în acea lege, avantajoase pentru statul român, acceptabile pentru cei care investesc”.

 „A continuat șirul de poze pe care le arată un turnător. Nu am ascuns niciodată că am avut întâlniri cu tot felul de oameni. Îmi cer scuze, iar îl citez pe Mircea Badea. Ponta a numit-o (n.r. - pe Laura Codruța Kovesi), un om care a făcut mult rău. Eu i-am cerut lui Maior, înțeleg că el e arhivarul de serviciu, să dea toate pozele. Era o întâlnire semipublică. Pe canapeaua aia au stat mulți. Am stat eu, am plecat, a stat Kovesi, a plecat, a stat Ponta. Au stat mulți. Dacă mai are poze, să le dea”.
„Unii lideri socialiști europeni ne-au cerut să nu susținem referendumul pentru redefinirea familiei.”


 
ACTUALIZARE 21:23 După ședință, Gabriela Firea a declarat că a fost primul CEx al PSD în care s-a dezbătut serios, fără timorarea de până acum. Ea a precizat că în singur punct al scrisorii a fost supus votului, cel referitor la președintele PSD și au fost 10 voturi ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, 39 să continue și o abținere. Ea a spus că a fost și propunere pentru a se vota excluderea sa din partid, dar nu s-a supus la vot, Dragnea și Dăncilă considerând că nu e oportun.

„La finalul dezbaterilor, domnul președinte Dragnea a supus votului membrilor CEx doar un punct (al scrisorii - n.r.), doar cel referitor la domnia sa - au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 să continue și o abținere”, a mai declarat Firea.
 
Paul Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid, toți rămânem în PSD, indiferent dacă se încearcă vreo excludere. Sigur vom vota tot ce avem în programul de guvernare. Noi ceea ce susținem în document, susținem până la capăt.

ACTUALIZARE 21:00 Membrii Comitetului Executiv Național al PSD au dat, vineri seara, un vot majoritar de încredere în favoarea președintelui partidului Liviu Dragnea, precizează surse oficiale  citate de Agerpres.

Potrivit surselor citate, 60 de voturi au fost în favoarea lui Dragnea, iar opt - împotrivă. 
 
În ciuda faptului că Liviu Dragnea a anunțat că nu se pune problema excluderii unor persoane din PSD, în ședința CEx de vineri s-a cerut excluderea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Cererea a fost formulată de Daniel Florea, primarul Sectorului 5. Cererea lui Florea nu a fost însă supusă la vot, Liviu Dragnea fiind cel care s-a opus.
 
Știrea inițială

 Vineri are loc Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat, în care se va dezbate scrisoarea anti-Dragnea semnată de Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu.

Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, președinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.

Cei trei susțin „democratizarea vieții interne de partid și asigurarea funcționării statutare a structurilor interne” (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliul Național, Departamente etc.).

Aceștia vor menținerea coaliției PSD-ALDE și negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți.

Potrivit lui Adrian Țuțuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susținute de mulți lideri județeni ai PSD, dar informațiile sunt confuze în privința numărului exact al acestor persoane.

Adrian Țuțuianu a susținut că, dacă PSD nu găsește soluții la problemele serioase pe care le are, există riscul ca parlamentari social-democrați să plece la alte partide.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat în repetate rânduri că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, este susținută de "suficient de mulți" lideri de organizații județene astfel încât să nu fie ignorați, arătând că ei nu doresc destabilizarea și divizarea PSD, ci vor să atragă atenția că PSD nu poate fi condus discreționar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puțin un an.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacție după scrisoare, el spunând că a înțeles din această "epistolă" că "partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP și cu partidele de opoziție". El a susținut că, în calitate de președinte al PSD, "nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituții".

"Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă, nu am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înțeles, de fapt, care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA și cu partidele de opoziție. Eu, ca președinte, nu pot să duc și nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituții care nu trebuie să se implice în politică", a declarat Liviu Dragnea, în Parlament.

El a spus că în Comitetul Executiv al PSD va vorbi "suficient de bine, de mult și de apăsat".

Secretarul general al PSD Marian Neacșu consideră că documentul conține o serie de principii sănătoase privind acțiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, și propune ca acesta să fie analizat de toate organizațiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid. 

Olguța Vasilescu susține că există șanse „foarte mari” ca PSD să piardă guvernarea în urma conflictului intern izbucnit în partid după ce mai mulți lideri cer demisia lui Liviu Dragnea, Vasilescu spunând că nu ar putea vreodată să voteze împotriva lui Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Dragnea.

Fostul premier PSD Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că ”e evident că trebuie să se schimbe ceva” în interiorul partidului din moment ce tot mai mulți lideri importanți semnalează că lucrurile nu merg în direcția bună. ”A trecut deja prea mult timp de când pare că totul s-a oprit în loc din cauza unor mize personale”, spune Sorin Grindeanu.

Poziții ale filialelor și ale liderilor partidului înaintea ședinței Comitetului Executiv Național

Joi seară, mai multe filiale ale partidului și-au exprimat explicit susținerea față de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iași, Neamț, Botoșani, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Arad, Mureș, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Constanța.

Printre filialele județene care susțin scrisoarea se numără: București, Ilfov, Olt,  Dâmbovița, Ialomița, Brăila, Buzău, însă alte filiale sunt încă indecise cu privire la poziția pe care o vor avea în Comitetul Executiv. Joi seară, au avut loc alegeri la PSD Brăila, acestea fiind câștigate de Mihai Tudose, fost premier și susținător al scrisorii îm potriva lui Liviu Dragnea.
Ședința Comitetului Executiv Național este statutară în prezența a 2/3 din numărul membrilor acestuia și adoptă hotărâri cu votul majorității membrilor prezenți.