ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mă grăbesc să precizez că, în ce mă privește, consider că, în foarte multe cazuri, cel mai potrivit este ca opțiunile electorale să rămână în sfera privată, sub protecția constituțională a dreptului la caracterul secret al actului electoral.

În consecință, nu aș fi scris aceste rânduri, în care îmi voi prezenta și justifica pe scurt intenția de vot la europarlamentare, dacă nu aș fi publicat în urmă cu ceva timp un articol în care îmi exprimam rezerva în privința participării la aceste alegeri. Vezi acest articol.

În articolul cu pricina enumeram mai multe pricini pentru care nu intenționam să particip la aceste alegeri.

Nu le mai reiau aici, cine e interesat poate să le citească în articolul cu pricina.

Între timp, după o perioadă de reflecție, am decis să revin asupra intenției mele inițiale. Mi-am schimbat opinia: mă duc la vot și îl votez pe domnul Peter Costea (poziția 16 pe buletinul de vot la alegerile pentru Parlamentul European).

Admit că decizia mea este un risc asumat, în condițiile în care, în varianta în care voturile acordate candidatului independent Peter Costea vor fi mai mici decât coeficientul electoral, atunci acestea se vor contabiliza în beneficiul marilor partide, contribuind la hrănirea cancerului politic ce roade țara noastră.

În balanță cu acest risc, am pus mai multe considerente, care mi se pare că "trag mai greu la cântar”. Le expun mai jos.

A. Considerent pragmatic: Domnul Costea s-ar putea să aibă șanse reale de succes, în condițiile în care:

a) a strâns peste 100.000 de semnături în vederea susținerii candidaturii (una a fost și a mea, am semnat pe listele de susținători cu ocazia Marșului pentru Viață de la Timișoara);

b) candidatura din acest an vine la câteva luni după Referendumul pentru Familie, care a scos la lumină nu doar dimensiunile potențiale ale bazinului electoral conservator din România, dar a reliefat și care sunt la nivel social și teritorial "nucleele tari” ale acestui bazin. Sper că în campania electorală domnul Costea a reușit să comunice și să țintească aceste nuclee. Va fi extrem de important să obțină sprijin inclusiv din partea nucleului tare al electoratului creștin-ortodox, aflat în curs de limpezire și coagulare după referendum. Dacă reușește să primească minim 150.000 de voturi de la ortodocși, va fi europarlamentar! Dacă….

B. Considerent principial:

Domnul Peter Costea este un luptător de cursă lungă pentru cea mai importantă cauză politică cu care creștinii sunt confruntați în secolul al XXI-lea, cel puțin în statele (tot mai puține) în care ponderea populației de religie islamică este nesemnificativă numeric. Această cauză este menținerea înțelesului firesc al familiei ca precondiție absolut necesară a unei ordini sociale în care rămâne loc pentru creștinism și pentru vestirea nestingherită  a Evangheliei în societate. Votând „Da” la Referendumul pentru Familie, 3,5 milioane de români au luat poziție în prima bătălie (pierdută, asta e) a unui război cultural total care se va duce pe termen lung, cu consecințe critice pentru dăinuirea națiunii române în lumea globală a celui de al XXI-lea veac.

Din păcate, extraordinara energie socială degajată în contextul referendumului n-a fost exploatată de acei creștini cu resurse adecvate (notorietate și bani) care ar fi putut face ceva concret pentru a pune pe piața politică o formațiune capabilă să-și asume și să ducă mai departe mandatul pentru normalitate și firesc dat de cei 3,5 milioane de votanți "DA” la referendum. Ca și în atâtea alte dăți în istorie, se pare că și generația de acum trăiește în țara lui n-a fost să fie… S-a ratat o oportunitate imensă, istorică s-ar putea spune, pentru lansarea pe piață a unui proiect politic creștin, care ar fi fost enorm de important în contextul marilor prefaceri ce vor urma în Uniunea Europeană după aceste alegeri europarlamentare.

Singura carte potențială pe care am mai putea să o avem în jocul politic noi, cei care am înțeles miza imensă a Referendumului pentru Familie este candidatura lui Peter Costea. Iar jocul ce urmează în Parlamentul European după aceste alegeri s-ar putea să fie printre cele mai importante din toată istoria Uniunii Europene. Nu cred că, după tot ce s-a întâmplat și după imensele eforturi făcute, cu atâtea sacrificii personale de cei care s-au implicat direct în susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie, în condițiile date ne-am putea permite să nu jucăm și această ultimă carte.

În concluzie, consider că e deopotrivă o datorie de onoare dar și o acțiune cât se poate de logică și de normală ca, după ce am votat "DA” la Referendumul pentru Familie din octombrie 2018, să votez Peter Costea pentru Parlamentul European în data de 26 mai 2019.
 
Articol apărut inițial pe blogul autorului.