ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul american Washington Post a dedicat un editorial situației din țara noastră, semnat de Consiliul Editorial.

Cu titlul „From Romania, an encouraging sign for democracy”, respectiv „Un semn încurajator pentru democrație, din România”, cotidianul laudă demonstrațiile de protest împotriva Guvernului Grindeanu.

Articolul, asumat ca poziție oficială a cotidianului, este scris în retorica publicațiilor care au susținut protestele deschis în România, și care au atitudine fățișă anti PSD.

De altfel, articolul nu menționează nici măcar o dată și versiunea PSD asupra faptelor, Washington Post propagând doar narativul protestatarilor susținuți de opoziția din România.

Spre exemplu, Washington Post susține că Biserica Ortodoxă Română a incitat oamenii să protesteze, preluând titlul trunchiat al Hotnews asupra comunicatului Patriarhiei Române. 
 

"Pariul că o populație apatică va înghiți această manevră s-a dovedit greșit calculat. Aproape imediat, românii au ieșit în stradă, incitați de societatea civilă, Biserica Ortodoxă Română și președintele independent(!), ales, al țării".

În realitate, Biserica a invitat românii la dialog și rugăciune, nu la proteste de stradă. Comunicatul integral a fost redat de ActiveNews.ro.

 


Washington Post susține că românii au fost învățați valorile democrației cu „ajutorul partenerilor europeni și americani.”

În final, editorii Washington Post se folosesc de demonstrațiile de la București pentru a-l critica pe președintele SUA, Donald Trump, cel care s-a arătat sceptic în privința viitorului Uniunii Europene.

„Administrația Trump ar trebui să ia în calcul acest progres (al românilor - n.r.) înainte de a propune lichidarea Uniunii Europene”, sună încheierea articolului.

Poziția Washington Post nu este surprinzătoare, dat fiind că publicația a susținut oficial, pe Hillary Clinton pentru funcția de președinte al Statelor Unite.

Într-un articol postat pe 13 octombrie, intitulat „Hillary Clinton, președinte”, publicația explica de ce alegerea democratei ar fi o opțiune de care americanii s-ar mândri.

În același articol, Donald Trump este caracterizat drept „bigot, ignorant, înșelător, narcisist, răzbunător, mizer, misogin, inconștient fiscal, leneș intelectual, disprețuitor față de democrație și îndrăgostit de dușmanii Americii”. Mai mult decât atât, Washington Post a creat o secțiune specială intitulată "Cazul împotriva lui Trump", în care sunt postate numai articole negative împotriva actualului șef de stat al SUA.

Washington Post figurează pe o listă de instituții media din SUA, de orientare stângistă, care au primit finanțare, direct sau indirect, prin fundațiile pentru o societate deschisă ale lui George Soroș, unul dintre principalii finanțatori ai Partidului Democrat din SUA.

De altfel, Centrul pentru Relatări de Investigație, un centru finanțat prin fundațiile Open Society, numără printre parteneri publicația Washington Post.Doar între 2003 și 2008, acest ONG a primit 1 milion de dolari din partea Fundațiilor Soroș, arată Centrul pentru Cercetare Media, organizație care se ocupă cu transparența financiară a presei din SUA.