ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru din cinci americani sunt expuși la o substanță chimică puțin cunoscută care se găsește în alimentele populare pe bază de ovăz din SUA – printre care mărcile Cheerios și Quaker Oats – substanță care poate cauza scăderea fertilității, modificarea creșterii fătului și pubertate întârziată, relatează New York Post.  

Environmental Working Group a publicat joi un studiu în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, care a constatat că 80% dintre americani au fost testați pozitiv pentru un aditiv dăunător denumit chlormequat.

Potrivit EWG, „substanța chimică agricolă extrem de toxică” poate fi utilizată la nivel federal pentru ovăz și alte cereale importate în SUA.

Aplicată culturilor de ovăz și cereale, clormequatul modifică creșterea unei plante, împiedicând-o să se aplece și, astfel, „ușurează recoltarea”, conform EWG.

„Ceea ce este fel de îngrijorător, am detectat substanța chimică în 92% dintre alimentele pe bază de ovăz cumpărate în mai 2023, inclusiv Quaker Oats și Cheerios”, a menționat organizația nonprofit într-un raport publicat însoțind descoperirile grupului.

General Mills, care produce Cheerios, și PepsiCo, care produce Quaker Oats, nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Deosebit de îngrijorător este și faptul că, după testarea prezenței clormequatului în urină colectată de la 96 de persoane între 2017 și 2023, testele EWG „au descoperit niveluri mai mari și mai frecvente de clormequat în probele din 2023... ceea ce sugerează că expunerea consumatorilor la clormequat ar putea fi în creștere”.

Pentru referință, clormequat a fost detectat la 69% dintre participanții la studiu în 2017.

Numărul a crescut, până la 74%, între 2018 și 2022, și până la 90% în 2023.

Întrucât clormequatul se elimină de obicei din organism în 24 de ore, o concentrație atât de mare de teste pozitive indică faptul că americanii sunt expuși în mod regulat la substanța chimică, conform raportului EWG citat anterior de Daily Mail.  

Deși cercetările despre clormequat sunt în desfășurare, potrivit EWG, studiile au arătat efectele sale potențiale asupra animalelor, ceea ce „ridică semne de întrebare dacă ar putea dăuna și oamenilor”.

În studiile pe animale, clormequatul a deteriorat sistemele de reproducere și a perturbat creșterea fetală la animale, „modificând dezvoltarea capului și a oaselor și procesele metabolice cheie”.

De asemenea, EWG a testat încă 20 de alimente pe bază de ovăz pentru clormequat, plus șapte produse organice, 13 non-organice și nouă produse pe bază de grâu.

Niveluri detectabile ale substanței chimice au fost găsite în 92% dintre alimentele nonecologice pe bază de ovăz, în timp ce doar două mostre de alimente pe bază de grâu – ambele fiind pâine - au avut niveluri scăzute de clormequat.

Doar una dintre cele șapte probe organice a avut niveluri scăzute de clormequat.

Grupul activist a declarat că va continua să studieze substanța clormequat și efectele sale nocive și a cerut răspunsuri din partea guvernului federal, inclusiv întrebând dacă Administrația pentru Alimente și Medicamente trebuie să dispună ca alimentele din SUA să fie testate pentru clormequat.

Totuși, a mai menționat EWG, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA sub administrația președintelui Biden a propus să se permită prima utilizare a clormequat pe orz, ovăz, triticala și grâu cultivate în SUA.

EWG a declarat că se opune deciziei „periculoase” din aprilie 2023 – care a venit ca răspuns la o solicitare a producătorului de clormequat Taminco.

„Recomandarea EWG pentru cumpărători este să cumpere produse organice din ovăz, deoarece acest ovăz este cultivat fără utilizarea pesticidelor toxice, cum sunt clormequat și glifosat”, a declarat pentru The Post Olga Naidenko, vicepreședintele EWG pentru investigații științifice.