ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 25 noiembrie 2015, secretarul de stat Raed Arafat a suspendat conducerea Inspectoratului de Urgență București – Ilfov, pentru că aceasta ar fi știut, înainte de producerea tragediei, de existența Clubului Colectiv. Iar Arafat declarase, încă din noaptea incendiului,  că „pompierii nu aveau clubul în evidență, nu știam de el”.
Trei săptămâni mai târziu, jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat însă un fax trimis către IGSU de firma Emagic, organizator de evenimente. Faxul, care era datat 23 septembrie 2015, anunța pompierii că pe platforma Pionierul – în Clubul Colectiv și la etajul 1 al fostei fabrici – va avea loc un festival. Emagic obținuse și confirmarea de primire a acestui fax.

Imediat după apariția acestor dezvăluiri, Raed Arafat a luat decizia de a-i suspenda din funcții pe inspectorul șef al ISU București – Ilfov, Mihai Guță, și pe adjuncții săi – Orlando Șchiopu și Giani Aldoiu. 

Ȋntr-un interviu acordat Mediafax câteva zile mai târziu, Orlando Șchiopu a explicat că el este responsabil doar de partea operativă în ISU București. Nu și pentru partea de prevenție, adică pentru acele verificările ce ar fi trebuit efectuate în Club Colectiv. „Partea operativă înseamnă alertare, înseamnă deplasare, înseamnă ajungere în timp util, luarea deciziilor și salvarea vieților, înseamnă echiparea efectivelor, dispozitivelor situațiilor de urgență. Eu, în toată activitatea mea, m-am ocupat doar de partea operativă. Nu mi-am dat cu părerea nici pe partea de prevenire, nici pe partea de logistică, nici pe partea de resurse umane, nici pe juridic, că nu a fost treaba mea. (...)
Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni, m-am deplasat în momentul în care am fost solicitat și, împreună cu echipa, am făcut tot ce am putut ca să salvăm oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotivă bătrână, ineficientă”, mărturisea Orlando Șchiopu în acel interviu.
El a atacat în instanță decizia prin care fusese suspendat din funcție. Iar judecătorii Curții de Apel București i-au dat dreptate, admițând „cererea de suspendare a actului administrativ, în condițiile art.14 al.1 din Legea nr.554/2015. Suspendă până la pronunțarea instanței de fond executarea Ordinului Inspectorului General al IGSU nr.3602/IG/25.11.2015. Executorie de drept.” 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență poate ataca decizia  în termen de 5 zile de la comunicare. Va depune recurs Raed Arafat? Ȋn caz contrar, el va trebui să admită că s-a înșelat și că decizia pe care a luat-o la 25 noiembrie a fost una greșită.