ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Virusul West Nile, care se transmite prin înțepătura țânțarilor infestați, este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase.

Febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze), dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorteală și paralizie. Acestea sunt simptomele severe ale bolii pe care le dezvoltă aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile. Simptomele pot persista pe durata mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.

La sfârșitul verii, Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile anunța că în România au fost înregistrate, de la începutul lunii mai, 16 cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 6 decese (București - 3, Buzău - 1, Brăila - 1, Olt - 1).
 

Vinerea trecută, în ultima informare publicată de CNSCBT, statisticile au explodat: în România sunt 52 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 8 decese (București - 4, Buzău - 1, Brăila - 1, Olt - 1, Ialomița - 1).
 

Deși cele mai multe cazuri (33) s-au înregistrat în rândul persoanelor trecute de 60 de ani, există și doi adolescenți afectați de virus. 

Raportul masculin/feminin este de 1,5 (31 cazuri de sex masculin și 21 cazuri de sex feminin), iar pe medii de proveniență urban/rural este aproximativ egal 1,08 (27 cazuri din mediul urban și 25 cazuri din mediul rural). 

Ȋn funcție de județul de expunere, cazurile de infecție cu virus West Nile au fost înregistrate în: 

București - 10 cazuri
Giurgiu - 9 cazuri
Ilfov - 5 cazuri
Brăila - 5 cazuri
Vrancea - 4 cazuri
Constanta - 3 cazuri 
Teleorman- 3 cazuri
Buzău - 2 cazuri 
Dâmbovița - 2 cazuri
Olt - 2 cazuri
Galati - 1 caz
Hunedoara - 1 caz
Ialomița - 1 caz
Prahova - 1 caz
Bacău - 1 caz
Sibiu - 1 caz
Călărași - 1 caz


Prin comparație, în sezonul 2016, 1 mai – 29 septembrie 2016, au fost înregistrate 80 de cazuri de infecție West Nile, din care 8 decese (Brăila - 1, Ialomița - 2, Iași - 1, Mureș - 1, Teleorman - 1, București - 2).

CNSCBT recomandă populației:
- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
- să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
- să utilizeze substante insecticide în locuință/în jurul locuinței;
- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- să îndeparteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul menajer.