ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi copii din Craiova și unul din București, diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic (SHU), au fost internați de urgență în Spitalul „Marie Curie” din București. Aceste cazuri au fost trecute sub tăcere de Ministerul Sănătății. La fel ca și celelalte îmbolnăviri, înregistrate de-a lungul verii, despre care ActiveNews v-a informat luna trecută.

„Am avut cazuri de copii cu sindrom hemolitic uremic toată vara, dar erau cazuri sporadice”, recunoaște Mihaela Bălgrădean, șeful Clinicii de nefrologie din „Marie Curie”, într-o declarație acordată jurnaliștilor de la News.ro. „Acum avem doi copii aduși de la Craiova în stare foarte gravă, putem spune printre cele mai grave pe care le-am avut în acest an, comparabile cu acelea din Pitești sau Brașov. Este vorba despre un copil de 1 an și trei luni și unul de 1 an și opt luni. Primul a fost adus acum o săptămână, și al doilea acum trei zile. Ambii copii fac dializă peritoneală, iar ultimul are și manifestări neurologice”, spune dr. Bălgrădean.

Ȋn Spitalul „Marie Curie” este internat și un al treilea bebeluș cu SHU, din București. Potrivit medicului, starea acestui copil, care are doar opt luni, este mai bună. „Cu acest micuț din București vorbim deja de 32 de cazuri de sindrom hemolitic uremic din 1 ianuarie și până acum. Sigur că ne așteptăm ca numărul cazurilor de SHU să crească”, mărturisește dr. Bălgrădean.

„Sindrom Hemolitic Uremic, de altă etiologie în afara infecției cu E.Coli”


Conform rapoartelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 4-10 iulie fuseseră înregistrate patru noi cazuri de SHU (trei confirmate și o suspiciune), în județele Brașov, Dolj, Constanța și municipiul București.

1. M.S. (vârsta - 2 ani și 4 luni), din comuna Vulcan (jud. Brașov), a fost internată la 1 iulie în Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, cu diagnosticul „Sepsis nespecificat. Suspect dizenterie”. I-au fost efectuate teste rapide pentru Adenovirus, Rotavirus, E.Coli O157, dar și coprocultură, rezultatele fiind negative. La 4 iulie, medicul curant a stabilit diagnosticul de SHU („Sindrom hemolitic uremic. Enterocolită acută. Dezechilibru hidro-electrolitic. SDA 7%. Trombocitopenie. Anemie. Insuficiență renală acută”), iar fetița a fost transferată la Spitalul Clinic de Copii Brașov.
Ȋn acest caz, au fost recoltate 8 probe de materii fecale de la contacții de familie (n.r. – părinți, alte persoane ce au avut contact cu copilul), toate cu rezultat negativ. „Cazul este confirmat clinic ca și sindrom hemolitic uremic, de altă etiologie în afara infecției cu E.Coli”, scrie în raportul CNSCBT.
 
2. V.M. (9 luni), din Craiova (jud. Dolj), a fost internat la 28 iunie în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova, cu diagnosticul „Enterocolită acută. Deshidratare > 10%”. Testul rapid pentru E.Coli O157 efectuat în aceeași zi a ieșit negativ, dar coprocultura a fost pozitivă EPEC. La 1 iulie, copilul a transferat la  Spitalul „Marie Curie” din București. Coprocultura efectuată la INC Cantacuzino în 7 iulie a ieșit negativă pentru E.Coli și verotoxine. Ȋn cazul mamei copilului, coprocultura a fost pozitivă pentru E.Coli O128, eae, vtx2. Cazul e confirmat clinic ca și sindrom hemolitic uremic, infirmat ca și infecție cu E.Coli. Mama este cunoscută ca și purtătoare de E.Coli.

3. B.B. (1 an și 2 luni), din București, a fost internat la 1 iulie în Spitalul „Marie Curie”, cu diagnosticul: „Enterocolită acută. Deshidratare > 10%”. Coprocultura efectuată la INC Cantacuzino în ziua de 5 iulie a fost pozitivă pentru E.Coli O157. Cazul este confirmat clinic ca și sindrom hemolitic uremic și infecție cu E.Coli O157.

 4. B.S.E. (10 luni), din Tuzla (jud. Constanța), a fost internat la 5 iulie la Spitalul Județean de Urgență Constanța, cu diagnosticul „Suspiciune enterocolită acută. Deshidratare 5%”. La 8.07.2016, coprocultura și testul imunocromatografic au ieșit negative. Ȋn aceeași zi, copilul a fost transferat pe secția de reanimare, iar în 9 iulie a fost adus la Spitalul „Marie Curie”, cu diagnosticul „Enterocolită cu deshidratere medie. Anemie. Insuficiență renală acută. Suspiciune de SHU”. Testele rapide pentru determinare verotoxinelor E.Coli, efectuate a doua zi au ieșit negative, atât pentru copil, cât și pentru mamă.

Luna trecută, în sistemul CNSCBT a fost raportat un alt caz de SHU.

5. S.B. (1 an și 5 luni), din Cluj Napoca, a fost internat la 6 august  la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, cu diagnosticul „Suspiciune de gastroenterocolită acută. Sindrom deshidratare gr. I/II”. Rezultatul examenului de laborator: toxine Shiga 1 și 2 absente, coproculturi: EHEC, Campylobacter, Yersinia, Salmonella – fără prezența germenilor sus menționați, teste negative rapide virusuri enterice: Adenovirus, Norovirus, Rotavirus. A doua zi de la internare, starea generală a băiețelului s-a degradat, motiv pentru care, coroborat cu analizele de laborator (uremie, creatininemie), s-a suspicionat SHU. La 8 august, copilul a fost tranferat la secția dializă a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, în vederea efectuării dializei peritoneale.

Ultima raportare săptămânală a cazurilor de SHU din sistemul CNSCBT este din perioada 12-18 septembrie.

Cele mai multe cazuri de SHU, din ultimii 6 ani

Ȋn luna februarie, trei bebeluși din Argeș au murit din cauza Sindromului Hemolitic Uremic. Conform unui raport întocmit de European Food Safety Authority și European Centre for Disease Prevention and Control, atunci au fost identificate în total 25 de cazuri asociate acestui focar epidemiologic, dintre care 19 dezvoltaseră SHU. Ultimul caz asociat focarului, se spune în raportul întocmit în luna aprilie a acestui an, a avut debutul simptomelor la 14 martie. Numai că, precum am văzut, cazurile de SHU au continuat să apară, exact așa cum ActiveNews avertizase încă din luna martie.  
 
Pentru moartea celor trei copii din Argeș, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis, la 10 februarie, dosarul 202/P/2016, pentru omor „in rem” (n.r. – există fapta, nu se știe autorul). A doua zi, „având în vedere complexitatea cauzei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a preluat dosarul penal. (...) Cercetările penale sunt efectuate de către ofițerii de poliție din cadrul IPJ Argeș - Serviciul Investigații Criminale și IGPR – Direcția Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz”, informa Parchetul General.  Nici până azi nu există vreo soluție în acest dosar.

Ȋn nouă luni, de când SHU face victime printre copii, autoritățile române au dat vina ba pe lipsa de igienă, ba pe brânza de la Brădet. Ȋntr-un caz atât de grav, în care avem deja trei copii morți și mulți alții rămași cu sechele pe viață, autoritățile n-au părut deloc preocupate să descopere cauza reală a îmbolnăvirilor.

La 17 martie, revista online a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (CEPCB) a publicat un raport despre cazurile de SHU înregistrate în România. „Între 2010 și 2015, 101 cazuri au fost diagnosticate cu SHU în România, cu un număr mediu de 16 de cazuri pe an, cu un minim de 5 cazuri în 2010 și un maxim de 25 de cazuri în 2015. Analiza acestor intervale de timp n-a arătat nici tendința, nici caracterul sezonier al incidenței SHU din 2010 până în 2016”, se prezicează în raport.

Cum anul acesta s-au înregistrat deja 32 de cazuri în primele nouă luni, este evident că ne aflăm într-o situație atipică și alarmantă. Pe care Ministerul Sănătății ar trebui să o gestioneze cât se poate de serios, și nu îngropând subiectul sub tăcere, așa cum procedează acum!