ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr absolvent de Medicină, care a promovat recent examenul de rezidențiat, n-a primit repartiție la finalul procedurii și se plânge că statul român nu-i susține pe viitorii medici. 

Andrei Petrișor Chiriac (26 de ani), un tânăr absolvent de Medicină din Târgoviște, a promovat examenul de rezidențiat cu 572 de puncte obținute, din 950 posibile. Concursul s-a desfășurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore, iar minimul de puncte pentru promovare era de 567.   

Deși a promovat examenul de rezidențiat, locurile oferite de stat pentru viitorii medici nu au fost suficiente. La concurs s-au înscris 5.054 de absolvenți care au concurat pe aproximativ 3.500 de locuri disponibile. Toți ceilalți absolvenți sunt acum șomeri și sunt nevoiți să se înscrie la următorul examen. 

„Visul meu era să ajut oamenii. Am rămas fără loc și post în urma repartiției. Șase ani de zile am învățat și nu este de ajuns pentru a profesa în sistemul medical. Nu înțeleg de ce stomatologii și farmaciștii pot profesa după 6 ani, și noi nu. Statul român nu ne oferă loc de muncă, așa că am devenit șomer. O să mă pregătesc din nou pentru a da examenul de rezidențiat. Parcă nu am niciun rost acum", spune tânărul, conform Adevărul.   

 Andrei este acum șomer fără indemnizație, pentru că spune că nu i-a trecut prin minte că ar putea rămâne pe din afară. El ar fi trebuit să își înregistreze dosarul la AJOFM Dâmbovița în termen de 60 de zile după absolvirea facultății. Șomajul pentru un absolvent de facultate este de 250 de lei.   

Andrei a arătat și că în materia de studiu există autori care se contrazic de multe ori.

„În primul rând cărțile sunt greșite peste jumătate, autorii se contrazic unii pe alții, sunt identificate greșeli de ortografie, propoziții care se repetă, sunt pagini care nu au alineat deci mai mult te încurcă în pregătirea pentru acest examen. Cărțile de grile care sunt realizate să ne ajute în pregătirea acestui examen sunt, de asemenea, greșite în mare parte. După cum se știe domnul Doctor Sinescu, rectorul UMF Carol Davila, a cerut recorectarea grilelor tuturor concurenților în lipsa acestora, fără martori, a două zi după examen. Acest lucru încalcă metodologia examenului, este ilegal și astfel lasă loc de interpretare deoarece corupția și banii sunt pe primul loc atunci când vrei să fraudezi un examen", spune Andrei.      
Andrei a fost crescut cu greu doar de mama sa, de la vârsta de 3 ani. Femeia este extrem de indignată pe sistemul românesc și din cauza modului în care guvernanții își bat joc de tinerii care vor să profeseze în țară. Aceasta spune, însă, că nu vrea ca fiul ei să plece în străinătate.