ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urmare a numeroaselor mesaje primite la redacție cu privire la intoxicarea cetățenilor din sudul Bucureștiului și o parte a județului Ilfov ne-am adresat autorităților responsabile, cu adresa de mai jos. Astăzi am primit un prim răspuns, de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București. Pe măsură ce vor binevoi să răspundă și alte organe responsabili, vom publica aici comunicările acestora.

Către: Prefectura Capitalei, Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov, Primăria Sector 4, Ministerul Mediului, Garda de Mediu, structurile de apărare a legii și populației, Poliție, Pompieri, Procurori DNA

Stimați responsabili,

Vă solicităm pe această cale să ne răspundeți punctual privind următoarele aspecte ce țin de intoxicarea sistematică a populației din sudul Bucureștiului și localitățile limitrofe din Ilfov cu noxe periculoase pentru sănătatea acestora.

Nu este credem nici un secret pentru Dvs că în zona Vidra-Sintești au loc regulat, aproape zilnic, arderi necontrolate de cabluri, cauciucuri, automobile dezansamblate etc, cu scop financiar. Pe lângă aceasta, conform zecilor de reclamații primite la redacție în urma articolului avocatului Aurelian Pavelescu (https://www.activenews.ro/stiri-justitie/Minoritatea-de-Sintesti-otraveste-pestilential-jumatate-din-Ilfov-si-orasul-Bucuresti-iar-autoritatile-se-fac-ca-nu-vad-nu-aud-nu-miros.-Avocatul-Aurelian-Pavelescu-acuza-191735) am fost informați și am documentat la fața locului că mirosul pestilențial care se degajă adeseori în sudul Bucureștiului (uneori chiar și până în Piața Unirii) și în localitățile din jur, Jilava, Vidra, Berceni, Popești-Leordeni, 1 Decembrie, Adunații-Copaceni, Măgurele ș.a., este în realitate de la „depozitul” respectiv groapa de gunoi din Vidra recent reautorizată pentru funcționare în ciuda deficiențelor majore constatate de locuitorii din zonă.

În plus, pe lângă mirosul pestilențial degajat mai ales în timpul nopții din această zonă, conform ISU București-Ilfov și a realității din teren, au loc și arderi cu consecințe periculoase pentru sănătatea locuitorilor chiar la depozitul respectiv, fără însă ca instituțiile respeonsabile să emită Avertismentele ROALERT necesare în aceste cazuri.

Astfel, conform informării ISU București - Ilfov, sâmbătă, 07.09.2024, pompierii din cadrul ISU B-IF au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la groapa de gunoi de pe strada Monumentului din comuna Vidra, județul Ilfov. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă și degajări de fum pe o suprafață de aproximativ 3 hectare. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu 12 autospeciale de stingere cu apă și spumă. Intervenția a continuat și în ziua de duminică, iar la fața locului dispozitivul a fost limitat la un număr de cinci autospeciale și un buldoexcavator, informează ISU.

Aceeași situație a avut loc și în 26 - 27 august a.c. cât și pe 10 și 20 august a.c., de asemenea fără ca ROALERT să avertizeze populația deși sunt afectați direct zeci de mii de cetățeni ai României.

Nemaivorbind de costurile impresionante ale acestei operațiuni și a riscurilor la care se expun luptătorii pompieri, arderile respective și mirosurile extrem de nocive de hidrogen sulfurat eliminate în aerul respirat de circa 600.000 de locuitori (din sectoarele 3, 4 și 5 și cei din jurul Bucureștiului) afectați de acest fenomen regulat, sunt considerate, potrivit experților organizațiilor neguvernamentale consultați de noi, cu mari riscuri asupra sănătății, inclusiv cu efecte cancerigene pe termen mediu și lung. Poluarea este factorul relevant de risc pentru apariția cancerului bronho pulmonar. Medicul specialist oncolog Laurenția Galeș afirmă: „Poluarea cu așa numitele particule PM 2.5 a fost deja dovedită în studii recent prezentate ca fiind implicată în apariția cancerului pulmonar” (https://hotnews.ro/dr-laurentia-gales-medic-primar-oncolog-n-romnia-ne-confruntam-cu-un-timp-foarte-lung-care-trece-de-la-aparitia-simptomelor-si-pna-la-un-diagnostic-de-certitudine-iar-m-43959).

Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov și Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Ilfov susțin în mod eronat că nu există nici o problemă, în ciuda evidenței respirabile de locuitorii și vizitatorii zonei.

În 2023 au fost peste 10.000 de plângeri la Garda de Mediu IF și la DSP IF despre poluarea produsă de groapa de gunoi Vidra și nu numai, după cum reclamă asociațiile neguvernamentale din zonă, toate aceste mii de plângeri rămânând nesoluționate, ceea ce induce automat suspiciunea rezonabilă de corupție în vedere acoperirii unor fapte cât se poate de evidente.

Întrebari:

Care sunt măsurile pe care le-au întreprins până acum instituțiile ai căror responsabili sunteți cu privire la faptele expuse mai sus?

Care sunt măsurile pe care aveți de când să le întreprindeți de acum înainte în aceste cazuri expuse în vederea asigurării sănătății a peste 600.000 de cetățeni ai zonei?


Cu mulțumiri anticipate,

Alesandru Anghel
Redactor de serviciu
www.activenews.ro

 

Ministerul Sănătății

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București

Nr. Em 2489/13.09.2024                                                                                       

                                Către:  Dl. Alesandru Anghel

                                e-mail : contact@activenews.ro

                                                    

             Urmare adresei dumneavoastră, înregistrată la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București cu numărul Em 2489/11.09.2024, referitor la "intoxicarea cetățenilor din sudul Bucureștiului și județul Ilfov" vă comunicăm  :

- aspectele legate de calitatea aerului înconjurător sunt reglementate de prevederile Legii 104/2011 în  care la art. 5 al.3 se stipulează "autoritatea publică centrală pentru protecția mediului este autoritatea cu rol de reglementare, decizie și control în domeniul evaluării și gestionării calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul țării".

           Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București nu deține cadrul legal și mijloacele necesare efectuării determinărilor nivelului imisiilor din aer, depistării sursei generatoare și/sau a compușilor chimici și nu efectuează controale în domeniul verificării calității aerului.

           Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin adresa nr.672/01.08.2024 a informat Instituția Prefectului-Municipiului București, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Municipiului București și  Comisariatul Judațului Ilfov, Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov cu privire  la numărul mare de petiții ale cetățenilor ce locuiesc în zonele rezidențiale din sectoarele 3, 4 și 5 ale Municipiului București, referitor la disconfortul olfactiv (mirosuri de gunoi menajer).

            Totodată vă comunicăm că am redirecționat toate petițiile cetățenilor din sectoarele 3, 4 și 5 ale Municipiului București  către Garda Națională de Mediu-Comisariatul Municipiului București și Comisariatul Județului Ilfov.

             Deasemenea am solicitat SC Apa Nova București SA verificarea rețelei de canalizare.

             În cazul în care vom fi informați de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului despre depășirea pragului de alertă și/sau a pragului de informare, precum și a agentului economic care generează poluarea, vom aplica măsurile stabilite de legislația sanitară în vigoare.

Director Executiv Dr Cristina Pelin

Redactat Consilier Corina Iordache

DOCUMENT: