ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Studiile arată că patru din zece români care consumă băuturi energizante au palpitații, greață sau dureri de cap. Medicii spun că cei mai expuși sunt adolescenții și tinerii care consumă băutura combinată cu alcool.
Principala problemă ar fi conținutul mare de cofeină. O băutură energizantă poate avea chiar și de trei ori mai multă cofeină decât doza recomandată, iar de aici până la problemele de sănătate mai e doar un pas, potrivit Digi 24.

Adolescenții sunt cei mai expuși pericolului, spun medicii, pentru că ei obișnuiesc să consume astfel de produse mai des și în cantități mai mari decât adulții. Un studiu realizat de Institutul de Sănătate Publică arată că, în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, 45% beau ocazional băuturi energizante, iar 23% săptămânal.

Printre tineri, energizantele sunt nelipsite de la petreceri sau la ieșirile în club.

Specialiștii spun că principala problema a băuturilor energizante e conținutul mare de cofeină. Pot avea o cantitate de două sau trei ori mai mare decât cafeaua, ceaiul negru sau răcoritoarele.

Statisticile arată că în cazul tinerilor și adolescenților, 41% dintre aceștia au avut greață, vărsături sau palpitații după ce au băut energizante. În cazul adulților, o treime au avut dureri foarte mari de cap.

Germania și Elveția sunt printre țările care au norme stricte privind băuturile energizane, iar Ungaria, Suedia și Marea Britanie au incripționat pe cutii un mesaj de atenționare pentru copii și tineri. Lituania a fost prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor, în 2014.