Alergiile sezoniere sunt puse pe seama polenurilor. Polenurile alergene sunt cele ce pot fi inhalate, adică purtate de vânt (anemofile). Principalele polenuri alergizante sunt cele de ierburi graminee dar și ale unor arbori (ex. chiparos, pin, molid, mesteacăn). O plantă intrată de curând în atenție este Ambrozia artemisiifolia, sau Floarea pustei. Polenul ei este considerat dintre cele mai alergene. Planta are o perioadă lungă de înflorire, din Iulie până la sfârșitul toamnei. 

Forma cea mai simplă, rinita alergică sezonieră, se caracterizează prin strănut și rinoree apoasă ce pot asocia senzație de obstrucție nazală și mâncărime locală. Se poate însoți de lacrimație și roșeață a ochilor în special dimineața. În timp poate apărea scăderea mirosului, durere de cap, simptome de sinuzită. La unele persoane se pot dezvolta formațiuni de tip polipoid ori vegetații adenoide, amigdalite hipertrofice, adenopatie cervicală. Dificultățile respiratorii se pot agrava cu coborârea manifestărilor spre arborele bronșic și instalarea astmului bronșic alergic.
 
Mecanisme alergice

 „Componenta imunitară a acestei stări alergice, catalogată de regulă ca reacție alergică de tip imediat, constă în substratul său în implicarea unor anticorpi specifici și în reacțiile în lanț declanșate la contactul lor cu alergenul corespunzător. Vorbim despre un răspuns imunitar exagerat, față de substanțe în mod obișnuit inofensive.” Dr. Cristina Aoșan, medic apifitoterapeut
 
Prof. Roch Domerego, fost vicepreședinte al Comisiei de Apiterapie a Apimondia, a avut în anii ‘90  idea de a crea un produs natural, ușor de administrat și care să combată mai multe aspecte implicate în declanșarea alergiilor la polenurile purtate de vânt, la praf și venin de albine. Principalul efect urmărit era să "dezvețe”  sistemul imunitar de a lupta împotriva unor elemente inofensive în mod normal, cum sunt polenul și praful.

A dezvoltat aceasta idee, s-au facut testări în Cuba, unde Apimondia a avut mai multe colaborari fructuoase, iar rezultatele au fost pozitive în 87% din cazuri.

Produsul rezultata fost inregistrat prima data in 1999 in Belgia, sub denumirea Allermin. Ulterior a fost produs în Franța cu numele de Etaminys iar din 2017 este produs doar în România la Melidava.
Melidava este o companie românească, care și-a propus să fie o prelungire onestă a unui act medical făcut în favoarea pacinților, prin furnizarea unor remedii de calitate. 

Etaminys se administreaza oral, in picaturi. Este un supliment alimentar cu doua componente active: un extract specific de polen apicol si unul de albine, diluate. 

Mai multe informații despre tratamentul natural al alergiilor într-un articol detaliat.


Produsul este disponibil prin comenzi on-line și telefonice la Melidava: www.melidava.ro