ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 100.000 de decese în exces legate de afecțiuni cardiovasculare au avut loc în Marea Britanie din februarie 2020, dezvăluie cunoscutul comentator medical dr. John Campbell, Ph.D., într-un videoclip postat pe 31 ianuarie.  

Cifra provine dintr-un nou raport al Fundației Britanice pentru Inimă, care arată, de asemenea, că, doar anul trecut, peste 39.000 de persoane sub 75 de ani au murit prematur din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, însemnând cel mai mare nivel din ultimii 14 ani.  

Referindu-se la lipsa protestelor publice și a intervenției guvernamentale în contextul apariției acestor statistici alarmante, Campbell, fost asistent medical și profesor în domeniul sănătății, a spus că autoritățile trebuie să stabilească urgent de ce trendul reflctând reducerea mortalității din cauza bolilor cardiovasculare în urma a decenii de progrese medicale se inversează brusc în Marea Britanie.

„Avem o epidemie de boli de inimă aici”, a spus dr. Campbell.

Potrivit dr. Sonya Babu-Narayan, cardiolog și director medical asociat la British Heart Foundation, creșterea constituie „cea mai gravă criză din cele ce se cunosc în îngrijirea sănătății inimii”. „Intervenția urgentă este de mult timp așteptată”, a spus ea.

Știrea este similară unei analize recente privind tendințele din SUA în ceea ce privește decesele legate de afecțiuni cardiovasculare, realizată în colaborare cu un epidemiolog de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, analiză care a arătat o creștere semnificativă din 2020, rata mortalității în 2022 fiind cea mai mare rată observată din 2011.

Potrivit lui Campbell, în ciuda faptului că există experți precum patologi și cercetători medicali, s-ar putea la fel de bine să nu efectueze cercetări, deoarece „nu sunt însărcinați în mod adecvat să facă această cercetare”.

„De ce universităților nu li se acordă granturi de urgență pentru a investiga aceste lucruri?” a întrebat cunoscutul medic.

Campbell a menționat și aglomerarea Serviciului Național de Sănătate, citând date care arată că peste 400.000 de persoane din Anglia așteptau îngrijiri cardiace la sfârșitul lunii noiembrie.

Dincolo de tragicul bilanț uman de peste 139.000 de decese atribuite bolilor cardiovasculare în fiecare an în Marea Britanie, British Heart Foundation a raportat că impactul economic este de asemenea sever, bolile de inimă și alte afecțiuni circulatorii costând 8,3 miliarde de lire sterline (11,3 miliarde de dolari) anual doar pentru asistența medicală.

Potrivit lui Campbell, ratele în creștere ale morbidității și mortalității afectează nu numai familiile îndurerate de pierderea celor dragi, dar îi face inapți de muncă și pe mulți supraviețuitori. El a citat statistici care arată creșteri semnificative ale sumelor guvernamentale alocate în ultimii ani pentru dizabilități, plăți pe care le-a legat direct de afecțiuni precum accidentele vasculare cerebrale debilitante.

Campbell a subliniat nu doar costurile directe cu asistența medicală menționate în comunicatul British Heart Foundation, dar și efecte precum pierderea productivității și a salariilor, ceea ce împovărează întregul sistem.

„Acest lucru costă țările o avere, pentru că oameni care ar fi productivi mor – pe lângă tragedia incalculabilă ca gravitate pentru persoanele individuale și pentru familii.”

„Și totuși nu vedem nicio acțiune din partea guvernelor [pentru a face investigații]”, a constatat el.

Tendințe la nivel global

Dr. Campbell a făcut referire și la tendințele în ceea ce privește mortalitatea în exces în alte țări, de la SUA la Japonia și Irlanda.

„Există cu siguranță decese în exces în întreaga lume” în ultimii ani, a spus el. Potrivit medicului, nu știe câte dintre aceste decese în exces sunt direct atribuite bolilor de inimă. Dar afecțiunile cardiovasculare se încadrează cel mai mult în această categorie în majoritatea zonelor, așa cum se întâmplă în Marea Britanie.

Discutând despre factorii potențiali care ar putea explica aceste creșteri în exces la nivel global, Campbell a analizat schimbările de-a lungul timpului în ceea ce privește factorii de risc clasici, precum fumatul, hipertensiunea, diabetul și ratele obezității.

Cu toate acestea, el a concluzionat că, deși gestionarea acestor factori ar putea fi întotdeauna îmbunătățită, se îndoiește că a avut loc o deteriorare atât de mare în ultimii ani încât să explice inversările dramatice ale tendințelor, constatate simultan în multe țări.

„De ce nu vor guvernele să afle cauzele [acestui fenomen]?”, se întreabă dr. Campbell.

Numeroasele podcasturi ale dr. Campbell arată că el suspectează că vaccinurile Covid-19 au un rol semnificativ în înrăutățirea statisticilor din Regatul Unit.