ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O anchetă internă a fost deschisă la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, după ce o femeie a murit în urma unei transfuzii de sanguine greșite, informează Puterea.

Pacienta, în vârstă de 68 de ani, a fost internată la spitalul din Capitală după ce a fost mușcată de un câine. Aceasta prezenta fracturi la oasele antebrațelor și era în șoc hemoragic, motiv pentru care a avut nevoie de o transfuzie. Personalul medical i-a administrat acesteia sânge provenit de la donatori cu altă grupă, iar a dopua zi femeia a intrat în șoc posttransfuzional și nu a mai putut fi salvată, decesul survenind după o săptămână, informează sursa citată.

În acest context, managerul spitalului și-a dat demisia, cu o săptămână înainte ca mandatul lui să expire.

Cazul a fost semnalat Direcției de Sănătate Publică abia pe data de 27 iunie, reprezentanții instituției efectuând un prim control la Spitalul de Arși pe data de 1 iulie.

În urma verficărilor s-a constatat că Unitatea de Transfuzii Sanguine (UTS) nu este autorizată și funcționează într-un spațiu impropriu. Astfe, spitalul a fost amendat cu 20.000 de lei, iar asistenta și medicul de gardă considerați responsabili de transfuzia greșită au de plătit, împreună, o amendă de 1.600 de lei.

În acest caz a fost sesizat și Colegiul Medicilor.

„Cazul tragic al pacientei care a decedat în urma unei reacții severe posttransfuzionale a fost adus la cunoștința Ministerului Sănătății. Din informațiile pe care Ministerul Sănătății le deține în urma inspecțiilor din unitatea sanitară, determinarea greșită a grupei de sânge pare să fi fost rezultatul unei erori umane. În acest sens, singura autoritate cu atribuții legale de verificare este Colegiul Medicilor din România, care a fost sesizat de Direcția de Sănătate Publică București. Ministerul Sănătății transmite condoleanțe familiei pacientei.

În ceea ce privește Unitatea de Transfuzii a Spitalului de Arși, care a funcționat fără autorizare peste un an de zile, Ministerul Sănătății consideră că suntem în fața unui flagrant malpraxis managerial. A primi mai multe cereri, referate, documentații de la medicii din spital și a nu acționa pentru remedierea situației și asigurarea unui act medical sigur atât pentru pacienți, cât și pentru doctori este de neimaginat”, au fost precizările făcute în acest caz de reprezentanții ministerului Sănătății, la solicitarea jurnaliștilor de la Puterea.