ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fructele de armurariu (Cardui fructus) sunt niste achene cilindrice, netede, ce conțin silimarină. Acesta este principiul bio-chimic activ care ne interesează, pentru că are cea mai bună acțiune hepato-trofică și hepato-protectoare din fito-terapie. 

Este important de reținut că o substanță chimică care interesează din punct de vedere al acțiunii farmacologice, nu trebuie tratată disparat de complexul fito-chimic din care ea provine în natură. Experiența naturiștilor spune clar că o astfel de substanță care interferează cu sănătatea în mod benefic, are o acțiune cu atât mai bună, mai rapidă și mai stabilă, cu cât este oferită împreună cu ansamblul fito-chimic din care provine. Acesta este motivul pentru care în opinia noastră, armurariul are o acțiune mai bună decât extractele de armurariu care valorifcă comercial silimarina. 

Cum administrăm armurariul ? Îl pregătim ca ceai ? Cea mai bună și mai rapidă acțiune o are dacă este consumat ca pulbere, în anumite condiții. În comerț o să gasiți cel mai adesesea „Ceai de armurariu” și noi vă recomandăm să utilizați produsul societății Larix din Sovata, care este unul dintre cei mai buni producători de ceaiuri de la noi. Dar din produsul acesta o să vă rog să pregătiți o pulbere, care se obține prin măcinarea într-o mașină de cafea. Mai mult, pentru a urmări un efect cât mai bun, macinați doar o mică cantitate, atât cât consumați într-o singură zi. De ce ? Pentru că produsul obținut se oxidează repede. Apoi această pulbere se administrează în prezența unor grăsimi nesaturate din uleiuri vegetale. Aceste uleiuri vegetale le puteți obține fie din semințe de floarea soarelui sau dovleac (neprăjite), mieji de nucă, etc. O altă metodă este să umectați pulberea respectivă cu ulei presat la rece din semințe de cânepă, floarea soarelui ori dovleac sau ulei de măsline. Facem precizarea că dintre toate uleiurile care se găsesc acum pe piață uleiul de măsline este cel mai falsificat. Ca atare dacă nu sunteți complet sigur de sursă, e de preferat să folosiți un ulei de dovleac. Are și un gust mai bun. Deci fie mestecați pulberea de armurariu gata umectată cu un ulei, fie o mestecați împreună cu niște mieji de nucă, sau semințe diverse neprăjite. Informațiile pe care le găsiți pe Wikipedia (română), că s-ar ține sub limbă 10 minute sunt scrise de o persoană care nu are nici o legătură cu medicina. Este o procedură extrem de dificilă, chiar și pentru o perioadă mai scurtă de timp, și nu-și are rostul. 

Pentru un adult de 70 de kilograme care trăiește o viată fără excese, dar cumpără alimente procesate, o linguriță de ceai ca unitate dozatoare, cu vârf, cu pulbere de armurariu este o doză suficientă pentru o zi. Această cantitate de pulbere se obține din aproximativ două lingurițe de semințe de armurariu. Momentul cel mai bun al administrării este dimineața devreme, să zicem ora 6, sau în orice caz cu cel puțin 30 de minute înainte de orice alt remediu. Insistăm asupra faptului că pulberea trebuie mestecată pe îndelete, cu o prealabilă igienă dentară, ca să facilităm o absorbție de la nivelul mucoaselor cavității bucale. Dacă aveți limba încărcată, nu ezitați să faceți un periaj.
Noi am obținut în felul acesta de departe cele mai bune rezultate. Cu mult mai bune decât cu orice alt medicament cu proprietăti reale hepatoprotectoare, sau supliment alimentar cu presupuse efecte hepatoprotectoare... În plus, lucru demn de remarcat și de menționat, acest produs este foarte, foarte ieftin. De data asta este posibil sa obtineti un rezultat bun, cu bani puțini.

Cât timp ar trebui ținută o astfel de cură ? Depinde de problemă. Ficatul gras sau steatozic este o problemă des întâlnită, chiar la persoane ușor supraponderale. O lună de cură pe trimestru ar fi suficientă dacă se remediază ceva și din cauza problemei. Dacă nu, o luna cură și o săptămână pauză, a la long. Persoanele care consumă alcool, sunt afectate mai serios, ca atare si măsurile și cura ar trebui sa fie mai lungă. Recomandăm două lingurițe de ceai (ca și unitate dozatoare, cu vârf), cu pulbere de armurariu, și două luni cură cu o săptămână pauză, a la long. Persoanele care utilizează o medicație alopată pe lungă perioadă pot lua în considerare urmatoarea schemă: șase zile cură și una pauză (Duminica, spre exemplu). Pacienții oncologici și cei cu probleme hematologice ar fi bine să folosească doze duble, sau chiar triple, fără pauză o lungă perioadă de timp. Nu cunoaștem efecte adverse ale armurariului sub această formă de administrare, ca pulbere. Sunt însă multe persoane care s-au plâns de faptul că ceaiul de armurariu le-a produs, pe durata administrarii, creșterea semnificativă a valorilor tensiunii arteriale. Sub formă de pulbere așa cum am descris în rândurile de mai sus, nu am avut niciodată probleme. În plus poate regla scaunul prin aportul de fibre și efectul colagog, la două, trei lingurițe pe zi, ideal înainte de fiecare masă.

Pentru persoanele cu masă corporală semnificativ mai mică sau mai mare de 70 de kilograme, se aplică o banală regulă de trei simple.