ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: „Nimic nu este mai periculos pentru un stat ce voiește a se reorganiza, decât a da frânele guvernului în mâinile parveniţilor, meniţi din concepţiune a fi slugi și educaţi într-un mod cum să poată scoate lapte din piatră cu orice preţ!...” („Ciocoii vechi și noi”, Nicolae Filimon, 1863)

Din mijlocul studenţilor, spre vârful politicii

Nicolae Bănicioiu s-a născut la 26 martie 1979 în Râmnicu-Vâlcea și a absolvit Liceul Teoretic „Al. Ghica” din Alexandria în 1998. Tatăl său, Nicolae Bănicioiu, militar de carieră, a fost prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Teleorman (s-a pensionat în 2008, cu gradul de colonel), însă Nicu, juniorul, a ales să urmeze cariera de medic stomatolog a mamei sale, Lenuţa Bănicioiu.

Devenit student al UMF „Carol Davila” din București, Bănicioiu descoperă rapid că mișcarea sindicală îl pasionează mai mult decât cariile dentare. Se înscrie în Societatea Studenţilor Stomatologi, iar în 2000 devine liderul acesteia. Doi ani mai târziu, cu ambiţie și abnegaţie, Bănicioiu ocupă funcţia de președinte al Uniunii Studenţilor din România (USR). Aceasta a fost trambulina către lumea politică, saltul ce a urmat fiind unul rapid. Şi plin de compromisuri. Ȋn octombrie 2003, când studenţii din întreaga ţară se aflau în grevă generală, Bănicioiu a semnat un protocol cu ministrul Educaţiei, suspendând astfel întreaga mișcare de protest. Președintele de atunci al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Cristi Dumitru, a refuzat semnarea acelui protocol și a acuzat că „USR face jocul partidului de guvernământ. USR a trecut foarte ușor peste problemele reale cu care se confruntă studenţii, cum ar fi nivelul prea mic al burselor, taxele prea mari din cămine, subfinanţarea învăţământului superior și s-a mulţumit doar cu bani pentru reabilitarea căminelor”. 

Ȋn 2003, Festivalul UNIFEST, al cărui coordonator era Bănicioiu, avea să se desfășoare cu finanţare de la Ministerul Educaţiei. Mai mult, în același an Bănicioiu a devenit și coordonatorul unei campanii finanţate de Agenţa Naţională Anti-drog, „Alege viaţa”.

Președintele ce i-a urmat în funcţie la USR susţine că, în aceeași perioadă, Bănicioiu a dat o ţeapă de câteva mii de euro organizaţiei studenţești. „Din 2004, USR are conturile blocate”, povestea George Păduraru, președintele USR din 2006. „Există o datorie de 5.000 de euro și 25 de milioane de lei la agenţia de turism GTS, în contul a 13 bilete de avion București - Lisabona și retur. Biletele au fost achiziţionate de Nicu Bănicioiu, facturile fiind semnate de el. (..) Proiectul fusese făcut de Bănicioiu, doar ca ANSIT a decis să-l retragă și să nu mai aloce banii pentru care s-au achiziţionat biletele de avion. S-a invocat că nu s-au respectat datele proiectului. Firma GTS ne-a dat în judecată și a câștigat procesul”.

Pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 fusese înregistrată, la 17 octombrie 2005, o cerere de încuviinţare executare silită, depusă de GTS International Romania SRL pe numele debitorului Uniunea Studenţilor din România. „Am avut nenumărate discuţii cu Nicu Bănicioiu, care spune că nu e problema lui, ci a USR. Ne gândim în mod serios să-l acţionăm în judecată”, avertiza Pădure în 2006. Bănicioiu a negat însă, la acea vreme, și că ar fi fost coordonatul proiectului, și că deplasarea la Lisabona ar fi fost făcută în interes privat, dar și că ar fi semnat vreo factură. „N-a semnat Bănicioiu, a semnat USR”, preciza el. 

Ȋn aprilie 2004, USR, prin Nicolae Bănicioiu, semna un protocol de colaborare cu Tineretul Social Democrat (TSD). Cinci luni la târziu, liderul studenţilor s-a înscris în TSD și a devenit vicepreședintele acestei organizaţii politice. La 28 noiembrie 2004, candidând pe listele PSD, Bănicioiu devine deputat de Bacău. 

Bănicioiu și asociaţii vindeau detergenţi și insecticide 
 
Ȋn doar doi ani, prin câteva mutări bine gândite, Bănicioiu din satul Fedeleșoiu (domiciliu pe care și l-a păstrat în cartea de identitate) a ajuns în stratosfera politicii dâmboviţene. Rapid, el s-a orientat spre domeniul afacerilor. Astfel, la 5 octombrie 2005, intra în acţionariatul SC CLIPA SOLUTIONS SRL, firmă specializată în servicii de publicitate, alături de Ioan - Corneliu Peligrad, Inocenţiu – Marian Simionescu și Vasile Adrian. Ȋn ianuarie 2006, Simionescu se retrage din acţionariat, iar societatea își schimbă denumirea, în SC CERBER TRADING SRL, dar și domeniul principal de activitate, în „restaurante”, având zeci de activităţi secundare, de la grădinărit peisagistic și până la la fabricarea cuș-cuș-ului. Peligrad deţinea 40% din acţiuni, iar Bănicioiu și Vasile, câte 30%.
 
Ȋn 2007, SC CERBER TRADING SRL devine partener al SANO și se ocupă de partea de distribuţie, printr-un magazin on-line de prezentare și vânzare de produse curăţenie. Sub sloganul „SANO – Soluţia Ideală pentru Curăţenie!”, Bănicioiu și asociaţii săi comercializau detergenţi, insecticide, lavete & bureţi. „Lansarea site-ului a avut loc în noiembrie 2007 și cunoaște o creștere de 50% lunar”, declara Peligrad, manager executiv al firmei. Cu toate aceste, conform bilanţului financiar depus la Ministerul Finanţelor, societatea, care avea doar trei angajaţi, unul cu normă întreagă și doi cu jumătate de normă, a raportat, în 2009, un profit de doar 2.464 RON. 

Ȋn mai 2009, SC SANO ROMÂNIA SRL acţiona în justiţie firma la care era acţionar Bănicioiu, pentru o datorie de 13.241,87 lei, solicitând deschiderea procedurii de insolvenţă. La masa credală s-au înscris, ulterior, și alţi creditori: Administraţia Finanţelor Publice Sector 2, Inspectoratul Teritorial al Muncii București, dar și Adminstraţia Fondului pentru Mediu. Ȋn motivarea cererii adresată instanţei de către SC SANO ROMÂNIA SRL se precizează că „la data de 30.06.2008, conform ultimului bilanţ contabil întocmit de către debitoare, s-au constat active în valoare de 14.833 lei, însă administratorul statuar nu a prezentat lichidatorului judiciar documente din care să rezulte evoluţia acestui indicator, motiv pentru care se prezumă că aceste elemente de active patrimonial au fost deturnate sau ascunse.”

Lichidatorul judiciar nu a indentificat însă active patrimoniale care să asigure acoperirea creanţelor creditorilor înscriși la masa credală. Procedura insolvenţei a fost închisă, SANO și statul român, prin cele trei autorităţi, au rămas cu paguba, iar la 1 octombrie 2010, prin decizia Tribunalului București,  SC CERBER TRADING SRL a fost radiată din Registrul Comerţului.

NU și-a declarat firmele unde era acţionar

Inspiraţi probabil de afacerile derulate prin SC CLIPA SOLUTIONS SRL, la 15 februarie 2006, Nicolae Bănicioiu și Vasile Adrian, unul dintre asociaţi, înfiinţează o nouă firmă: SC CLIPA SOLUTIONS CONSULTING SRL. Având sediul social într-un apartament de bloc, firma se ocupa cu activităţile de consultaţă pentru afaceri și management. Ca și Bănicioiu, Vasile Adrian e un alt lider al mișcării studenţești care a sărit baricada, spre Tineretul Social Democrat. Ȋn 2005, el a fost recompensat cu funcţia de director al Casei de Cultură a Studenţilor București. Ȋn 2009, Vasile, cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agronomice, ocupa funcţia de secretar executiv al TSD.

Deși la începutul anului 2006 intrase în acţionariatul a două firme (SC CLIPA SOLUTIONS SRL – 30% și SC CLIPA SOLUTIONS CONSULTING SRL – 50%), în declaraţia de interese depusă în luna martie 2007 la Camera Deputaţilor Bănicioiu nu pomenește decât de una dintre societăţile comerciale. Iar trei luni mai târziu, sătul să tot dea socoteală altora, el trage în dreptul rubricii „asociat sau acţionar la societăţi comerciale” un „Z”, de la Zorro. 
Conform bilanţului depus la Ministerul Finanţelor, în 2006 SC CLIPA SOLTIONS CONSULTING SRL a ieșit în pierdere, acumulând datorii în valoare de 62.667 RON. Firma cu un singur angajat a ţinut-o așa până în 2010, când a înregistrat 172.146 RON datorii și o pierdere de 22.961 RON. Teoretic, cei care ofereau consultanţă pentru afaceri aveau o problemă cu propriul business.

Ȋn 2011, valoarea datoriilor crește la 242.485 RON, iar în luna iunie a acelui an, Bănicioiu iese din acţionariatul SC CLIPA SULTIONS CONSULTING SRL, firma revenind lui Vasile Adrian (25%) și mamei acestuia, Vasile Maria (75%). Ȋn noiembrie 2012, Vasile Adrian a fost numit în funcţia de director executiv adjunct la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor, poziţie pe care o ocupă și în prezent. 

CITIŢI MÂINE pe ActiveNews: Despre cum și-a deschis Bănicioiu un restaurant cubanez și un salon de înfrumuseţare, dar și despre afacerile soţiei sale.