ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O asistentă medicală cu experiență din Marea Britanie a fost înlăturată din spitalul unde lucra pentru că le-a propus pacienților să se roage împreună înainte de operație, informează Știri pentru Viață.

Sarah Kuteh, cu o practică profesională de 15 ani în domeniu, a fost destituită pe motiv că ar fi încălcat regulamentul instituției.

În ciuda faptului că pacienții sunt întotdeauna întrebați despre religia lor în chestionarul completat înainte de operație, conducerea „Dartford and Gravesham NHS Trust” a declarat că „discuțiile nedorite” ale angajatei lor ar fi ofensat pacienții.

Mamă a trei copii, Sarah Kuteh a fost suspendată din funcție și îndepărtată din echipă, iar apoi a dat în judecată trustul deținător al Darent Valley Hospital din Dartford, Kent, Marea Britanie.

„Decizia a fost dezonorantă pentru mine - și dureroasă după toți acești ani de serviciu ca asistentă medicală. Mi s-a spus că n-am voie să vorbesc nici cu colegii mei. Tot ce am făcut a fost să practic meseria din inimă. Ce poate fi considerat vătămător în a vorbi cuiva despre Iisus?”, se întreabă asistenta Sarah Kuteh.

Aceasta și-a început cariera în Londra, apoi s-a mutat la Dartford în 2007 și a devenit asistentă medicală în 2012. Cea mai recentă atribuție a acesteia era să evalueze starea de sănătate a pacienților înainte de operație.

Ea a recunoscut că, după ce a preluat noua atribuție, le-a vorbit despre Dumnezeu fără a le cere acordul acelor pacienți care lăsaseră necompletată rubrica despre apartenența religioasă din chestionarul completat în vederea operației. După ce a primit un avertisment, asistenta a încetat să mai vorbească deschis cu pacienții, dar schimbarea conduitei sale nu a mai contat în ochii șefilor, care au concediat-o câteva luni mai târziu.

Un raport al Comisiei britanice pentru Egalitate și Drepturile omului, publicat în noiembrie 2016, solicita angajatorilor să nu permită „corectitudinii politice” să cenzureze discuțiile libere despre credință. La acea vreme, ex-premierul Theresa May salutase concluziile raportului: 

„Avem o tradiție foarte puternică a toleranței religioase și a libertății de exprimare și moștenirea noastră creștină este un lucru de care cu toții ne putem mândri. (...) Sunt convinsă că ne dorim cu toții să ne asigurăm că angajații se simt liberi să vorbească despre credința lor la locul de muncă, inclusiv despre sărbători religioase”, a declarat Theresa May cu ocazia publicării raportului Comisiei britanice pentru Egalitate și Drepturile omului.

Asistenta Sarah Kuteh și-a prezentat cazul în fața unui tribunal al forței de muncă, plângându-se că nu i-au fost arătate inițial reclamațiile împotriva sa, ceea ce constituie un viciu al cercetării disciplinare.

„Avem datoria față de pacienții noștri să ne asigurăm că atunci când se află în cele mai vulnerabile momente nu vor fi expuși unor credințe sau convingeri nesolicitate, religioase sau de altă natură. Considerăm că am acționat adecvat în această situație”, a declarat un purtător de cuvânt al Dartford and Gravesham NHS Trus pentru publicația Express.co.uk