Din ce în ce mai mulți copii merg la medic cu dureri de mâini, mai exact la degetele mari, avertizează José Santos, secretar general al Colegiului fizioterapeuților din Madrid, citat de cotidianul spaniol ABC. Fizioterapeutul explică faptul că acest lucru se întâmplă deoarece cei mici petrec prea mult timp cu jocuri video, console, la care trebuie să-și folosească în mod repetat degetele mari pentru a apăsa și a acționa butoanele de comandă.

Sursa spaniolă, citată de Agerpres, mai spune că și spatele poate suferi leziuni ale mușchilor și oaselor, din cauza pozițiilor neadecvate. Pe parcursul jocului, după minute și ore în șir, copiii adoptă poziții greșite. În plus, când videoconsola se sprijină pe piept, pot apărea dureri cervicale.

Fizioterapeutul mai atrage atenția asupra faptului că, dacă timpul de folosire a acestor jocuri nu este limitat, copiii, pe lângă faptul că simt dureri tot mai puternice la mâini, "pot ajunge să dezvolte malformații în creșterea degetelor dacă mențin mult timp o poziție forțată".

"Părinții trebuie să conștientizeze faptul că această problemă există și să-i determine pe copii să facă pauză după fiecare 45 de minute de joc, pentru a se mișca, a bea apă... Sunt foarte puține jocuri video care semnalează această problemă în instrucțiunile lor sau care, în timpul folosirii, dau semnale prin care îl avertizează pe jucător că ar trebui să facă pauză. Problema este că totdeauna copiilor li se pare insuficient timpul și continuă jocul, deși este contraindicat", avertizează José Santos.

Când durerea este evidentă, se recomandă o vizită la fizioterapeut, administrarea de medicamente și aplicarea de unguente antiinflamatoare, iar în cazuri extreme va fi nevoie de o intervenție chirurgicală, adaugă specialistul.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews