ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) atrage atenția cu privire la cozonacii plini de chimicale din supermarketuri.

Potrivit unui studiu realizat de APC, s-a constatat că niciunul dintre cele 43 de sortimente de cozonac achiziționate din marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională – făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.

Cozonacii din comerț conțin, pe lângă făină, zahăr, drojdie și sare iodată, imgrediente precum: spărtură de soia, șprot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, conservanți, coloiranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate și stabilizatori.

În cozonacii din magazine, în ceea ce privește conținutul de cacao, valoarea este cuprinsă între 0,5% și 2%. Au fost găsiți 30 de aditivi alimentari – arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.

Potrivit studiului:

-7 din 10 cozonaci conțin conservanți; 
- 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice;
- unul din doi cozonaci conține acid citric.
 

Cozonacii care au făcut obiectul studiulu au fost din sortimentele: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide. 

Cozonacii făcuți în casă rămân, cu siguranță, cea mai bună alternativă.