ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorii au analizat baze de date oficiale cu zeci de mii de substanțe chimice comune utilizate în alimente, produse de larg consum și alte industrii pentru a le descoperi pe cele care au legătură cu cel mai frecvent tip de cancer în America.

În total, au identificat 900 de substanțe chimice care au fost legate de cancerul la sân, prin studii pe animale sau de laborator, care au arătat o legătură cu tumorile mamare, potrivit cercetării citate de Daily Mail

Femeile sunt cel mai frecvent expuse la substanțele chimice care cauzează cancerul la sân prin pesticide - utilizate pentru fructe și legume - și produsele cosmetice precum crema antirid, produsele de machiaj, șampon și săpun.

Dr. Jenny Kay, toxicolog și cercetător principal, a cerut autorităților de reglementare să ia măsuri pentru a elimina treptat substanțele chimice periculoase.

Pentru a limita expunerea la substanțele chimice toxice, dr. Kay a recomandat spălarea fructelor și legumelor - în special a celor non-organice - și reducerea cantității de machiaj aplicată în fiecare zi.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer din SUA, fiind aproximativ 240.000 de cazuri diagnosticate anual.

Însă în ultimii ani a existat o creștere a cazurilor în rândul femeilor mai tinere, sub 50 de ani, creștere despre care medicii spun că nu poate fi explicată prin genetică.

De asemenea, este a doua cauză principală de deces prin cancer la femei - doar 30% dintre femeile în cazul cărora este detectat cancerul în stadii avansate supraviețuind la mai mult de cinci ani de la diagnosticare.

Pentru studiu, publicat în revista Environmental Health Perspectives, cercetătorii au cercetat baze de date cu zeci de mii de substanțe chimice.

Printre aceste baze de date au fost cele de la Agenția Internațională pentru Cercetarea în domeniul Cancerului (IACR), Programul Național de Toxicologie și Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

Cercetătorii au întocmit o listă cu 922 de substanțe chimice despre care au spus că ar putea ridica numărul femeilor cu cancer de sân.

Din listă, aproximativ 278 dintre aceste substanțe chimice au fost legate de tumorile mamare la animale. Și s-a descoperit că alte 420 dăunează ADN-ului, dar alterează și hormonii.

Lista include pesticidele atrazină și malathion , unele dintre cele mai utilizate pe scară largă în Statele Unite.

O altă substanță au fost cicloatul, folosit ca erbicid pentru spanac, spirozamina, folosită pentru cereale, și simazina, utilizată pentru multe fructe și legume.

Pesticidele pot crește riscul de cancer prin declanșarea mutațiilor genetice prin care o celulă poate începe să se divizeze necontrolat.

Pe listă au fost și o serie de substanțe chimice utilizate în vopselele de păr - cum ar fi 1,4-benzendiamina - și în produsele cosmetice, inclusiv în crema cu retinol - retinolul chimic - și în săpunuri, șampoane și spumă de ras: octil galat.

Anul trecut, mai multe femei au intentat acțiuni legale împotriva L'Oreal și a altor mărci în domeniul cosmetic, susținând că aparatele lor chimice de îndreptat părul au declanșat cancer de sân și uter.

Lista cercetătorilor din Massachusetts a inclus și medicamente comune, cum ar fi aspirina, un medicament fără prescripție medicală folosit pentru a reduce febra și durerea.

De asemenea, au sugerat că prednisonul ar putea crește riscul de cancer de sân, fiind un medicament prescris la peste 25 de milioane de oameni în fiecare an pentru tratarea artritei.

Mifepristonul – folosit în avorturi – s-a aflat pe listă alături de levonorgesterl – prin care se poate evita o sarcină împiedicând eliberarea unui ovul.

„Cea mai mare surpriză pentru mine în realizarea acestei cercetări a fost cât de puține substanțe chimice utilizate în prezent în SUA a testat EPA pentru riscul de cancer de sân. Au analizat mai puțin de 2.300 din zeci de mii – există un număr îngrijorător de mare care nu a fost verificat”, a spus Dr. Kay.