ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băuturile energizante au până la opt E-uri în compoziţie, arată un studiu recent. Chiar dacă cele mai multe sunt îndulcitori sau coloranți alimentari, specialiștii recomandă moderație în consum. 

Medicii avertizează că în timp se poate ajunge chiar și la dependență sau probleme medicale, cel mai nociv mod de a consuma energizante fiind combinația cu alcool.

”Un număr atât de mare de aditivi poate presupune și existența unor aditivi periculoși. În băuturile energizante ne referim într-adevăr la arome artificiale, la diverse tipuri de conservanți, coloranți artificiali, îndulcitori, lucruri care sunt suspectate că ne pot face rău”, afirmă Cristian Mărgărit, nutriționist, conform B1.TV.

Un studiu realizat pe un eşantion de 41 de astfel de băuturi relevă faptul că, unii producători adaugă până la 8 e-uri în compoziţie, fie pentru gust, aromă sau proprietăţi.

”Mai ales când discutăm de perioada de vară, căldură, în care lumea încearcă să își găsească o formulă să se răcorească, mai bea un suc, multe dintre sucuri conțincam aceleași e-uri, multe din produsele tip înghețată la fel, și astfel concentrația de coloranți, conservanți din mai multe prodsuse în aceiași zi, poate deveni periculoasă”, spune Sorin Mierlea, președintele ANPCPPPS.

Specialiștii susţin că, de cele mai multe ori, energizantele deshidratează corpul uman. Adică, exact opusul opiniei populare printre consumatori.

”Energizantele pot da dependență, pot duce la o suprasolicitare a sistemului nervos, pot duce la deshidratare cronică, și la diverse probleme de sănătate”, subliniază Mărgărit.

Din cele 41 de produse analizate, peste 50% din băuturi conțin între 2 și 4 adițitiv alimentari, 39% între 5 și 7 e-uri. Aproape 3% dintre produse au 8 aditivi alimentari în compoziție. Motiv pentru care, specialiștii recomandă citirea cu atenție a etichetei, pentru a vedea care produse conțin mai puține e-uri.