ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Guvernul, prin vocea lui Mihai Tudose, a anunțat că dorește ca vaccinarea să devină obligatorie, Biserica Ortodoxă Română a remis un comunicat prin care afirmă că susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice. Efectele secundare pot genera ezitări și rezerve ale unor părinți, care trebuie adresate și discutate în detaliu cu personalul medical, a mai transmis Patriarhia Română.

BOR susține însă că părinții trebuie să primească asigurări ferme, din partea autorităților și a companiilor farmaceutice. Pe de altă parte, orice intervenție medicală obligatorie încalcă anumite libertăți, afirmă, la RFI, Ionuț Mavrichi, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

„Biserica a susținut întotdeauna programele de vaccinare. A recunoscut întotdeauna că reprezintă un pas foarte important în medicina modernă. Raportarea nu poate fi decât una pozitivă, subliniind în același timp faptul că ezitările părinților cu privire la riscurile sau efectele secundare care sunt menționate inclusiv în prospectele medicamentelor sunt cumva firești. Trebuie adresate și discutate personal și în detaliu cu cei avizați, adică cu personalul medical. Și pe de altă parte trebuie să existe și asigurări din partea autorităților competente și a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin de pildă din surse sigure. Și trebuie încă o dată stabilite responsabilitățile. Și ale producătorilor și ale autorităților publice pentru erorile medicale și efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar”, a spus Ionuț Mavrichi.

BOR mai transmite că preoții care se opun public, deschis, vaccinării o fac fără mandat oficial.

„Dacă există preoți care se opun vaccinării, o fac fără mandat al Bisericii. Biserica nu se poate exprima cu privire la probleme eminamente medicale. Dar poate trage semnale de alarmă atunci când apar probleme sociale. Dar pe de altă parte Biserica trebuie să respecte la rândul ei dreptul constituțional la libertatea de exprimare și la libertatea de opinie. Nu poate interveni...Nu doar preoți s-au exprimat. Înțeleg, din ce am văzut și eu în media, că există  și persoane fizice care militează împotriva vaccinării. Biserica s-a delimitat de aceștia. Nu se pune problema ca să aibă ei vreun mandat din partea Bisericii”, a mai adăugat acesta.