ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reţeta poate fi prescrisă chiar şi în lipsa cardului, devenit obligatoriu de la 1 septembrie. Pacientul trebuie însă să prezinte cardul în 72 de ore la medicul de familie pentru validarea serviciului medical. Excepţie fac pacienţii al căror card a ajuns înapoi la CNAS.

În situaţia în care pacientul nu are cardul la el sau sistemul  se defectează şi cardul nu poate fi citit, medicul are obligaţia să verifice în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) dacă pacientul respectiv are calitatea sau nu de asigurat. Dacă din SIUI rezultă că are calitatea de asigurat, atunci medicul asigură medicaţia necesară, cu obligativitatea ca 72 de ore respectivul pacient să vină cu cardul pentru a putea fi validat serviciul medical respectiv în platforma informatică.

Asiguraţii cărora nu le-a fost emis cardul vor beneficia în continuare de servicii medicale, după ce medicul va vedea în sistem că nu le-a fost eliberat cardul. 

Cardul care este între Imprimeria Naţională şi Poştă nu se poate considera emis. Cardul se consideră emis atunci când acesta a ajuns la asigurat, iar asiguratul a semnat pentru primirea cardului. 

În cazul cardurilor de sănătate emise şi distribuite prin Poştă, care însă nu au ajuns la destinatar, întrucât aceştia nu au putut fi găsiţi, acestea au fost returnate caselor de asigurări. Ele sunt considerate a fi emise, deci active. Titularii acestor carduri, deşi au calitate de asigurat, nu vor primi servicii medicale din 1 septembrie, dacă nu intră în posesia lor.