ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul asistentei medicale din Botoșani, în vârstă de 45 de ani, declarată, duminică, victimă a coronavirusului, a declanșat o adevărată dispută între autorități și sindicatele din sănătate, cele din urmă solicitând să se considere drept cauză a decesului infectarea cu coronavirus, pentru a putea fi acordate drepturile de urmaș, chiar dacă decesul a fost încadrat cu "încălcarea protocolului stabilit de autorități”.

Cel puțin incredibil este cazul asistentei medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Botoșani, care a decedat la sfârșitul săptămânii trecute, căci el dovedește cât de relative sunt statisticile deceselor anunțate de autorități ca fiind provocate de infectarea cu coronavirus.

După anunțul de duminică privind decesul asistentei din cauza infectării cu coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică a revenit, anunțând, luni, că el „nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”.

„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi - luni de către DSP Botoșani), a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică.


Însă, Solidaritatea Sanitară a constestat decizia Institutului Național de Sănătate Publică.

„L. B. a fost internată ca fiind infectată SARS-CoV-2 într-o unitate destinată tratării acestei categorii de pacienți. Chiar dacă a avut două teste negative,  nu a fost externată ca fiind vindecată, respectiv nu a avut o perioadă de recuperare. Mai mult decât atât, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași deoarece starea ei se agravase. Cu alte cuvinte, L. B. se încadrează în definiția de caz”, anunță Solidaritatea Sanitară.


Liderul Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Botoșani, Daniel Bulboacă, spune că asistenta medicală condusă, marți, pe ultimul drum, este "unul dintre (prea) mulții angajați din sănătate căzuți la datorie”.

„Din nefericire, această tragedie este și un simbol al nerecunoștinței autorităților față de sacrificiul salariaților din sănătate. Decesul L. B. a fost reclasificat în mod eronat ca nefiind cauzat de SARS-CoV-2, lipsind astfel această eroină de recunoașterea legală a dăruirii ei. Este al doilea caz de acest fel. Alături de seria de false raportări oficiale privind numărul de salariați din sănătate infectați, aceste cazuri conturează imaginea unei încercări continue de ascundere a adevărului, practicată în mod sistematic de autorități”, a spus Daniel Bulboacă, liderul Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Botoșani.


Potrivit acestuia, sindicatul va face tot posibilul pentru reclasificarea cauzei decesului, astfel încât să fie acordate drepturile de urmaș.

„Vom face toate demersurile pentru reclasificarea cauzei decesului, așa cum se arată și pe certificatul constatator. Suntem cel puțin revoltați, asta doar în cazul în care ei încearcă să nu fie plătite drepturile de urmaș băiatului colegei noastre. Vom solicită inclusiv spitalului de la Iași să ne pună la dispoziție toate documentele pentru a demostra contrariul celor afirmate de autorități”.

Potrivit Legii 56/2020, pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de următoarele drepturi:

a) dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

b) pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin 1 la data decesului;

c) dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea;

d) scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Asistenta medicală Lenuța Butan a fost internată timp de mai multe săptămâni, după infectarea cu coronavirus, primind în acest timp tratament cu Remdesivir.

„A urmat tratamentul cu Remdesivir pentru o perioadă de 10 zile. A avut 2 teste negative, iar decesul a fost produs printr-o afectare pulmonară printr-o disfuncție pulmonară gravă apărută după părerea mea în urma unor modificări de ordin structural care apare ca urmare a prezenței virusului în zona pulmonară”, a spus Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.


PS: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cazului 1178. Din primele informații, chiar dacă exista două teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi INSP clarificări”, a anunțat, marți seară, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).