ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmplă să greșești când numeri oi, ca să te ia somnul. Se întâmplă să încurci cifrele când notezi un număr de telefon sau indicii apometrelor. Dar cum poți să greșești numărătoarea victimelor de la Colectiv? Și, dacă greșești, cum poți face asta din poziția de autoritate a statului care, în teorie, s-a îngrijit de salvarea și de însănătoșirea acestor oameni? Cât de mare ți-a fost preocuparea și cât de apăsătoare grija, dacă nu știi numărul exact al pacienților internați? Și încurci numărul celor transferați în străinătate? 

Cifrele de mai jos măsoară cu precizie grija pe care statul român le-o poartă cetățenilor săi. 
     
Câte victime au fost transportate cu ambulanțele?

La 31 octombrie, a doua zi după incendiul din Colectiv, DSU anunțase că „162 de persoane au fost transportate la următoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Județean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colțea, Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu.” La 3 noiembrie, DSU revenea asupra cifrei, informând că „139 de persoane au fost transportate cu resursele ISUBIF și SABIF la spitale”.

Curând însă, numărul victimelor s-a modificat din nou. „60 de ambulanțe, 57 simple și 3 cu mai multe locuri, au intervenit la Colectiv, potrivit lui Raed Arafat, ducând cei 150 de răniți în 11 spitale din București”, scria la 18 decembrie 2015, www.gsp.ro.

Pardon, n-au fost „150 de răniți”, ci mult mai mult, pentru că numai „ambulanțele SMURD au transportat la spital un număr de 163 de victime”, ne informa, la 31 decembrie 2015, ISU București, printr-o adresă oficială remisă ActiveNews. 
 
Pe de altă parte, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov ne spusese că „75 de persoane au fost transportate la spitalele din București de ambulanțele SABIF”. 

Prin însumare, rezultă un total de 238 de victime transportate la spital. 

Câte victime au rămas internate în spital?

„Din totalul de 184 care au ajuns la spital (n.r. - și cu ambulanțele, dar și cu taxiuri, mașini personale sau de ocazie), 146 de pacienți au rămas internați”, se precizează în raportul întocmit de Departamentul pentru Situații de Urgență la 14 ianuarie 2016. 

Ba n-au fost 146 de persoane internate, ci 163, susține Institutul Național de Sănătate Publică, într-o adresă trimisă Ministerului Sănătății. 

Nu, n-au fost nici 146, nici 163, ci fix 145, susține Ministerul Sănătății într-o adresă înaintată la 16 ianuarie 2016 Corpului de Control al Prim-Ministrului (CCPM).
De fapt, conform datelor primite de CCPM de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și spitale, au fost între 157 și 163 de pacienți. Exact așa, pentru că datele diferă între ele, chiar și pentru aceeași unitate medicală.    

Au fost duși la spital cu ambulanțele „150 de răniți”, 238, 162 sau 139? Au rămas internate 145, 146, 157 sau 163 de victime? Care sunt cifrele reale? 

Cum putem măsura proporțiile dezastrului și cum ar putea verifica cei îndrituiți sumele cheltuite pentru îngrijirea victimelor, din bugetul de stat, dar și din surse private sau din donații publice, dacă nici acum, la cinci luni de la tragedie, nu se știe numărul exact al victimelor? Și nici numărul celor internați?

Câte victime au fost transferate în străinătate? 

Aceeași babilonie este și în evidența victimelor transferate în spitalele din străinătate. Ȋncepând din data de 1 noiembrie 2015, la nivelul Ministerului Sănătății și al DSU s-au făcut demersuri către clinici din străinătate, în vederea transferului unor pacienți, se spune în raportul CCPM. Cu toate acestea, transferul primilor răniți s-a făcut abia după 7 zile. Ȋn total, conform raportului DSU din 14 ianuarie 2016, au fost transferați în străinătate 34 de pacienți, după cum urmează:
- în noaptea de 6/7.11.2015, 16 pacienți (8 în Belgia și 8 în Olanda);
- 7.11.2015, 2 pacienți în Austria;
- 8.11.2015, 10 pacienți (9 în Marea Britanie și unul în Norvegia);
- 10.11.2015, 2 pacienți în Germania;
- 11.11.2015, un pacient în Franța;
- 13, 17 și 30.11.2015, 3 pacienți în Austria.
Fără implicarea statului român, 3 pacienți au fost transferați în clinicile medicale din Germania și alți 3 în Israel.

Și, deși 34+6=40, Institutul Național de Sănătate Publică menționează, într-un raport trimis Ministerului Sănătății la 21 decembrie 2015, că „din numărul total de victime, 48 de cazuri au fost transferate în străinătate”.  
    
Ȋn ce spitale au decedat cele 64 de victime?

Nici în privința numărului de decese și, în special, a locului în care acestea au fost înregistrate, datele nu sunt exacte. Astfel, din totalul de 64 de decese, 37 de persoane au decedat ulterior internării lor, 25 de decese înregistrându-se în spitalele din România, și 12 în cele din străinătate, unde fuseseră transferate victimele.

Ȋn ce spitale din București au decedat cele 25 de victime? La nivel oficial, nu se știe sigur. Astfel, pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, într-un raport al Ministerului Sănătății din decembrie 2015 (privind activitatea DSPMB în unități sanitare cu paturi care au îngrijit cazurile provenite de la accidentul din clubul Colectiv) se menționează înregistrarea unui număr de 7 decese până la data de 3 decembrie 2015. Și, deși de atunci și până la 11 ianuarie 2016 n-a mai fost înregistrat decât un singur deces în acest spital, în actualizarea datelor apar 10 decese. Așadar, 2 dintre decese au dispărut, pur și simplu, din raportul celor de la DSPMB.
La Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) au fost înregistrate 7 decese, la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” – 4 decese, iar la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” – 1 deces. 

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” figura la 10 decembrie 2015, în raportul privind activitatea DSPMB în spitalele care au îngrijit victime din Colectiv, cu doar două decese. Ȋn realitate, patru tineri ce fuseseră internați aici în noaptea tragediei au murit, unul după altul: Ioana Geambașu (18 ani) la 16 noiembrie, Elsa Albu (37 ani) la 19 noiembrie (cu zi înainte fusese transferată la Spitalul de Arși), Andreea Ștefan (28 ani) la 20 noiembrie (fusese transferată la 8 noiembrie, într-o clinică din Germania) și Alexandru Iancu (22 ani) la 21 noiembrie.  

Nici Spitalul Universitar de Urgență București nu s-a grăbit să facă vreo actualizare a datelor, el figurând la 3 decembrie 2015 cu doar un deces. Ȋnsă Monica Tănăsoiu (35 ani), cea despre care azi se spune că e a 27-a victimă care a murit în incendiu, s-a stins din viață la Spitalul Universitar. De altfel, numele acestei victime nu apare nici pe lista celor decedați, dar nici pe lista răniților, în referatele pe care procurorii le-au întocmit începând cu data de 3 noiembrie. 
La 7 noiembrie 2015, tot în Spitalul Universitar a murit și Ionuț Maior (27 ani).

Având în vedere toate aceste inadvertențe, Raportul întocmit de Corpul de control al Prim-Ministrului propune ca, până la 30 iunie a.c., să fie modificat „modul în care sunt centralizate informațiile trimise de unitățile spitalicești, la nivelul Ministerului Sănătății, în caz de accidente colective, calamități și dezastre, cu privire la numărul de pacienți internați, numărul de spitale în care au fost internați aceștia, numărul de decese înregistrate, numărul de pacienți transferați, etc”.