ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre ultimii doi copii internați la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic(SHU) ar putea suferi de o afectare neurologică în cadrul bolii, a declarat, sâmbătă, șeful Secției de Nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean, citată de Agerpres.

"A venit într-o stare gravă spre foarte gravă. În sensul în care avea niște semne clinice care ne-au determinat încă de la examenul inițial să ne gândim că e vorba de această formă de boală. Diagnosticul s-a confirmat foarte repede, în cursul serii. La momentul respectiv am spus că este vorba de un sindrom hemolitic uremic, care nu avea semne foarte severe de insuficiență renală acută, dar și am atenționat asupra acestui lucru — era și este o formă extrem de hemoragică de boală. În sensul că emitea scaune cu sânge digerat, amestecate cu scaune cu sânge proaspăt. Lucrurile acestea au continuat în cursul după amiezii, motiv care ne-a determinat ca spre seară să montăm un cateter peritoneal și să pornim dializa peritoneală. Evoluția scaunelor diareice s-a oprit, însă copilul a început să prezinte progresiv o agitație motorie extremă, ceea ce pe noi ne face să ne gândim la o afectare neurologică în cadrul bolii", a spus dr. Bălgrădean. 

Ea a menționat că această agitație motorie a fost însoțită și de manifestări motorii care pot fi echivalate convulsiilor. 

'Deci suntem în fața unui sindrom hemolitic uremic, cu complicații neurologice la debut, situație care este în 90% din cazuri nefavorabilă. Este un lucru cunoscut, pentru că acest lanț fiziopatologic care explică afectarea neurologică este determinat de sângerările vasculare care se produc la nivelul sistemului nervos central. Copilului i s-a efectuat un examen computer tomograf, s-au depistat leziuni care pot fi asimilate cu aceste manifestări, dar fiind vorba de microleziuni hemoragice, acestea nu pot fi depistate decât prin manifestări clinice", a mai precizat ea. 

Dr. Mihaela Bălgrădean a precizat că în acest caz tipul de enterotoxină hemoragică Escherichia coli a fost depistat și la testul rapid și la culturile efectuate la Institutul Cantacuzino.