ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazurile de febră Denga au crescut cu 400% în Brazilia în 2024, după eliberarea a milioane de țânțari modificați genetic în cadrul Programului mondial pentru țânțari al Organizației Națiunilor Unite, potrivit infowars.com.  

În primele cinci săptămâni din 2024, au fost raportate peste 364.000 de cazuri de infecție cu Denga, potrivit Ministerului Sănătății din țară, ceea ce înseamnă un număr de 4 ori mai mare decât cel al cazurilor anterioare din aceeași perioadă a anului 2023.

Creșterea accentuată a cazurilor a determinat Brazilia să achiziționeze milioane de doze de vaccin împotriva Denga.

Potrivit The Guardian, răspândirea rapidă a febrei Denga a provocat 40 de decese confirmate, a menționat ministerul, iar alte 265 sunt investigate.

Brazilia a cumpărat 5,2 milioane de doze de vaccin Qdenga anti-Denga, dezvoltat de producătorul japonez de medicamente Takeda, iar alte 1,32 milioane de doze sunt furnizate guvernului gratuit, se arată într-un comunicat al ministerului.

Trei state braziliene au declarat situații de urgență, inclusiv al doilea cel mai populat stat, Minas Gerais, și Districtul Federal, unde se află capitala, Brazilia, și se confruntă cu o creștere fără precedent a infecțiilor.

Brazilia a început, pe 9 februarie, vaccinarea cu Qdenga a copiilor cu vârste între 10-14 ani, potrivit unui anunț al guvernului local.

De la începutul anului, cazurile de Denga în Brazilia au depășit totalul pentru tot anul 2023, cu o rată de infectare de 1.625 de cazuri la 100.000 de locuitori, față de media națională de doar 170.

În 2023, Programul mondial pentru țânțari al ONU a anunțat un plan de eliberare a miliarde de țânțari modificați genetic în Brazilia pe o perioadă de 10 ani, în încercarea de a eradica febra Denga din țară.

„Oficialii brazilieni din domeniul sănătății din cinci orașe au eliberat nori de țânțari Aedes aegypti cultivați în laborator, infectați cu bacterii Wolbachia, care previn transmiterea virusului Denga la oameni”, a raportat Harvard Public Health în august 2023.  

„Țara va fi prima care va lansa un program la nivel național de eliberare a țânțarilor modificați cu Wolbachia, care se așteaptă să protejeze până la 70 de milioane de oameni de febra Denga în următorii 10 ani. Și construiește o fabrică pentru creșterea producției de țânțari: începând cu 2024, fabrica va produce în masă cinci miliarde de țânțari pe an”, se mai menționa în raport.

Acum, la un an de la începutul inițiativei de eliberare a țânțarilor, cazurile de Denga au crescut brusc, în loc să scadă.

De remarcat că World Mosquito Program a primit un grant de 50 de milioane de dolari de la Fundația Bill & Melinda Gates.

De asemenea, Fundația Bill & Melinda Gates finanțează cercetări privind vaccinul împotriva febrei Denga.  

Guvernul brazilian a achiziționat peste 5 milioane de doze de vaccin Qdenga împotriva febrei Denga, fabricat de producătorul japonez de medicamente Takeda, care, de asemenea, a primit milioane de dolari ca subvenții de la Fundația Bill & Melinda Gates.  

Cu alte cuvinte, banii Fundației Bill Gates sunt implicați în toate amănuntele situației, de la țânțarii modificați genetic – care aparent a agravat criza Denga – până la companiile care furnizează Braziliei vaccinul împotriva febrei Denga la cerere.

În ce scop?