Cercetătorul canadian de origine ungară, prof. dr. Andras Nagy, cel care a demonstrat modul în care celulele embrionare pot fi transformate în celule stem, și-a prezentat rezultatele studiilor în cadrul celei de-a 26-a ediții a Conferinței Cercului Studențesc (Tudomanyos Diakkori Konferencia - TDK), care se desfășoară până duminică la Târgu Mureș, informează Agerpres.

Andras Nagy, cercetător științific la Institutul de Cercetare Lunenfeld-Tanenbaum de la Spitalul Mount Sinai din Toronto, a realizat importante descoperiri în domeniul celulelor stem, în medicina regenerativă și în biologia celulară. Acesta s-a aflat la Târgu Mureș alături de numeroase personalități internaționale ale lumii medicale. La Conferința Cercului Studențesc, care se va încheia duminică, participă cinci centre universitare medicale din România și Ungaria.

„Conferința Cercului Studențesc, care a ajuns la a 26-a ediție, este organizată anual de Asociația Studenților Maghiari din Târgu Mureș și de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și este singurul eveniment din domeniul pregătirii medicale transilvănene în care studenții își pot prezenta lucrările științifice în limba maternă. Conferința este găzduită de Palatul Culturii din Târgu Mureș, iar în cadrul acesteia o serie de profesori și cercetători de renume internațional au prezentat cercetări cu privire la actualitățile medicinei, precum și noi metode de tratament”, a precizat Marton Laszlo.

Dr. Andras Nagy și grupul său de cercetători a descoperit un nou tip de celulă stem, numită celula FPS de clasă F, iar în anul 2014 au elaborat mai multe rapoarte care demonstrează progresele înregistrate în crearea celulelor stem, considerate eficace în tratarea unor boli grave.

Conform doctorului Vasile Astărăstoaie, celulele stem sunt celule nediferențiate, cu un enorm potențial de diferențiere. Acestea au un rol primordial în refacerea țesuturilor și a rănilor sau formarea de noi celule diferențiate în organe. „Deoarece, prin natura lor proprie, celulele stem au rolul de înlocuire a celulelor bolnave sau în vârstă, oamenii de știință au emis ipoteza de a folosi celule stem ca terapii pentru pacienții cu o gamă largă de afecțiuni medicale. (...) Celulele stem sunt omnipotente doar la embrioni, dar aceste celule omnipotente nu pot fi utilizate în terapie deoarece cercetările pe embrioni umani sunt strict reglementate și prohibite. Celulele, care se recoltează din cordonul ombilical sau de la adult, sunt pluripotente sau unipotente – de aceea ele pot fi utilizate doar în tratamentul bolilor hematologice. Apoi, nu se comunică beneficiarilor că această terapie are caracter experimental și că eficiența ei încă nu este susținută de dovezi concludente. (...) Nu se comunică faptul că, atât timp cât nu avem mijloace să controlăm direcția de diferențiere a celulelor stem, există riscuri, între care apariția teratoamelor sau decesul, care nu sunt de neglijat”, declara dr. Vasile Astărăstoaie într-un interviu pentru ActiveNews.

Metoda obținerii de celule stem din celule embrionare este criticată de bioetică, deoarece extragerea acestor celule din embrion distruge în mare parte embrionul. Academia Americană de Științe Naturale arată că acest lucru „împiedică respectivul embrion uman să se dezvolte pentru a deveni o ființă umană. Pentru cei care consideră că viața unei ființe umane începe chiar din momentul conceperii, cercetările asupra celulelor stem embrionare constituie o violare a principiilor care interzic distrugerea vieții umane și recurgerea la terapii ce folosesc viața umană ca mijloc pentru atingerea unor scopuri, indiferent cât de nobile ar fi ele”. Laboratoarele specializate extrag celulele stem din embrioni obținuți de la clinicile de fertilizare in vitro, unde femeile oferă ovule pentru fertilizarea in vitro. Embrionii rămași sunt fie înghețați, fie aruncați. Aceștia sunt ființe umane aflate în faza incipientă de dezvoltare, care nu ajung să beneficieze de dreptul la viață.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews