ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția pentru Sănătate, organism care reunește sub umbrela sa 40 de organizații non-guvernamentale, a trimis un memoriu Ministerului Sănătății, în care critică proiectul legii vaccinării obligatorii, susținând că acest act încalcă legi și norme naționale, cât și comunitare.

„Nici un alt medicament sau procedură medicală nu deține o legislație specială în peisajul legislativ românesc, astfel cum propune Ministerul Sănătății prin acest proiect de lege dedicat EXCLUSIV vaccinurilor și procedurii de vaccinare.


În al doilea rând, în întreg ansamblul său, proiectul de lege afișat de Ministerul Sănătății în transparență decizională este ilegal, neconstituțional și profund abuziv, și din aceste motive este în totalitate lovit de nulitate pentru încălcarea mai multor dispoziții legale, constituționale și comunitare”, se arată în documentul trimis pe adresa redacției ActiveNews.
 
Documentul analizează, punct cu punct, prevederile proiectului de lege, arătându-se faptul că „acest proiect de lege nu este generat de nicio motivație de utilitate sau necesitate, orice îmbunătățire a activității curente de vaccinare putându-se face prin amendamente aduse cu bună-credință legislației deja existente”.

De asemenea, susțin cei de la Coaliția pentru Sănătate, „Nici un alt medicament sau procedură medicală nu deține o legislație specială în peisajul legislativ românesc, astfel cum propune Ministerul Sănătății prin acest proiect de lege dedicat EXCLUSIV vaccinurilor și procedurii de vaccinare”.

În ceea ce privește situația din alte țări europene, Coaliția arată că vaccinarea este opțională în țări precum Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Suedia, Norvegia, Finlanda, Irlanda, Spania și că nicăieri în lume nu se interzice accesul la școală pe motiv de vaccinare.

„În Franța sunt obligatorii 3 vaccinuri (difterie, tetanus și polio) însă există o masivă opoziție a populației întrucât nu există doze de vaccin tri-valente (care să conțină doar aceste trei tulpini). Conform Institutului Național Francez pentru Prevenție și Educație de Sănătate, nivelul de neîncredere al francezilor în vaccinuri a crescut de la 10% în 2005 până la 40% în 2010 , și este în continuare în creștere , existând și numeroase procese pe rolul instanțelor de judecată. Italia are 4 vaccinuri obligatorii însă este reglementat dreptul de a refuza, cu proceduri diferite de la zonă la zonă. Portugalia are obligatorii doar vaccinurile contra difteriei și poliomielitei, iar Belgia doar pe cel contra poliomielitei;

Nicăieri în lume accesul copiilor în diverse instituții de învățământ nu este condiționat de vaccinare, iar părinții ce nu își vaccinează copiii nu sunt nici sancționați, nici discriminați”.

În final, Coaliția cere Ministerului să organizeze „dezbateri publice reale și extinse pe tema acestui proiect de lege, dezbateri la care publicul și presa să aibă acces nelimitat, în scopul asigurării transparenței și contradictorialității necesare pe acest subiect atât de important pentru sănătatea cetățenilor”. În caz contrar, cei de la Coaliția pentru Sănătate anunță că își rezervă dreptul să atace în justiție atât proiectul cât și o eventuală lege ce ar decurge de aici.

DOCUMENTUL COALIȚIEI PENTRU SĂNĂTATE ESTE AICI.