ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colegiul American de Pediatrie din Statele Unite (ACPEDS) își exprimă îngrijorarea față de asocierea unui vaccin și a unei boli foarte rare, insuficiența ovariană prematură (IOP). 

Este vorba despre vacccinul împotriva virusului HPV (virusul Papiloma uman)..

"Recent, a fost adus la cunostinta Colegiului ca unul dintre vaccinurile recomandate ar putea fi asociat cu o conditie foarte rara, dar serioasa, de insuficienta ovariana prematura (IOP), numita si menopauza prematura. In 2013 au fost publicate doua studii de caz (ambele detaliind 3 cazuri) in care fete adolescente trecute de prima menstruatie au dezvoltat IOP documentat clinic la doar cateva saptamani de la vaccinarea cu Gardasil, vaccin ce contine 4 tulpini ale virusului Human Papilloma. In mod frecvent, reactiile adverse ce apar dupa vaccinare nu sunt cauzate de catre vaccin si nu a existat o crestere vizibila a cazurilor de IOP in cei 9 ani de cand este folosit vaccinul HPV4.

Exista totusi ingrijorari legitime ce trebuie adresate:

(1) functionarea ovariana pe termen lung nu a fost evaluata in niciunul dintre studiile de siguranta efectuate pe sobolani,

(2) majoritatea medicilor primari nu sunt probabil informați cu privire la posibila asociere dintre HPV4 și IOP și s-ar putea să nu raporteze cazurile de IOP sau amenoree prelungită (lipsa menstruației) către Sistemul de Raportare al Reacțiilor Adverse la Vaccinuri (VAERS)", arată un comunicat al ACPEDS, citat de Cuvântul Ortodox.

De asemenea, pediatrii americani își arată îngrijorarea pentru existența a 213 rapoarte VAERS ce implicau  amenoree, IOP sau menopauza prematură, "dintre care un procent de 88% au fost asociate cu Gardasil".

"Majoritatea covarsitoare (76%) a raportarilor VAERS cu privire la insuficienta ovariana, menopauza prematura si/sau amenoree este asociata doar cu Gardasil. Atunci cand dintre aceste rapoarte sunt selectate doar cazurile in care amenoreea a durat cel putin 4 luni si nu exista nicio alta asociere cunoscuta precum sindromul ovarian polichistic sau gestatia, 86 din 89 de cazuri sunt asociate cu Gardasil, 3 din 89 cu Cervarix, si 0 din 89 cu alte vaccinuri administrate independent de vaccinul HPV. Folosind aceleasi criterii, avem doar 7 cazuri de amenoree intre anii 1990 si 2005 si doar 2 dintre aceste sunt asociate cu orice alt vaccin", afirmă pediatrii americani.
 
Traducerea integrală este disponibilă AICI.
 
Gardasil și HPV au fost parte a unei campanii de vaccinare în România împotriva cancerului de col uterin.