ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colegiul Medicilor din România (CMR) dezavuează orice atitudine publică ce ar aduce atingere demnității și prestigiului medicilor din Consiliul Științific al Agenției Naționale de Transplant „asupra cărora se fac acuzații neprobate și cel puțin  premature”.

Colegiul Medicilor din România spune că el „este primul și cel mai interesat organism în respectarea principiilor și normelor de etică în domeniul transplantului și va sancționa orice abatere dovedită. Dar, o atitudine denigratoare, neprobată de acte legale, ci doar de opinia unor nespecialiști, nu face decât să scadă încrederea în donare, să scadă numărul de donatori și să facă pacienții să se orienteze către centre din străinătate, ceea ce pune într-un con de umbră, nejustificat, medicina românească.

Autoritățile române, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, trebuie să fie lângă medici, să-i sprijine în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, după modelul practicat în străinătate.

Mai marii din domeniul transplantului de organe, recunoscuți la nivel mondial, au fost alături de medicii români și au recunoscut public valoarea transplantului românesc, care în 2013 a ajuns în topul european.

În contra partidă, medicii români sunt «răsplătiți», la ei acasă, cu neîncredere, suspicine, denigrare, deși au salvat de la moarte peste 5000 de oameni.

Orice problemă din sistem, corect identificată de oameni competenți, trebuie îndreptată”, precizează Colegiul Medicilor din România, printr-un comunicat de presă.

Instituția susține că „nu este neapărat o susținătoare a transplantului, dar este alături de medicii care practică aceste intervenții, în condiții legale, pentru salvarea vieții celor care nu mai au decât această șansă”.

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți dintre pacienții transplantați hepatic sunt oameni cu venituri medii sau mici, majoritatea trăind dintr-o pensie de handicap. Iată cum se prezintă situația acestor venituri, așa cum o raportează Asociația Livertrans:
Venituri sub 1.000 RON/lună: 62%
Între 1.000 – 2.000 RON/lună: 27%
Între 2.000 – 3.000 RON/lună: 9%
Între 3.000 – 5.000 RON/lună: 2%

„Așadar, la momentul întocmirii acestei statistici, doar 2% (adică 9 pacienți) aveau venituri mai mari de 3.000 de RON/lună. Desigur, însă, că statutul de «VIP» (foarte relativ, de altfel) nu înseamnă excluderea acestor candidați de pe lista de așteptare și de la operația de transplant și nici de la alte operații sau tratamente în țară”, declară CMR.

Medicii din CMR salută inițiativa Ministerului Sănătății de a se consulta cu specialiștii din domeniul transplantului pentru elaborarea și implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate.