ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, susține că schema europeană de ajutor de criză nu poate fi accesată de fermierii români afectați de pesta porcină africană pentru că reprezintă o „măsură de ultim resort”.

„Deși înțeleg situația dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ține epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislația privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situația epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană.

Potrivit lui Hogan, regulamentele europene oferă posibilitatea unor măsuri „de natură excepțională și temporară”, iar schema de ajutor de criză pentru fermierii români reprezintă o „măsură de ultim resort" care nu se poate activa în momentul de față.