ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Federală de Comunicații (FCC) din SUA știe de ani de zile că anumite smartphone-uri populare depășesc limitele de siguranță permise de agenție privind expunerea omului la radiații ale dispozitivelor fără fir când sunt ținute aproape de corp, conform datelor obținute de Environmental Health Trust (EHT) printr-o solicitare Freedom of Information Act (FOIA), relatează The Defender

Însă, în loc să facă publice rezultatele testelor, FCC le-a ascuns – chiar și atunci când erau în desfășurare procese importante privind impactul radiațiilor telefoanelor mobile asupra sănătății oamenilor.

Rezultatul unor astfel de procese ar fi putut fi diferit, dacă agenția nu ar fi ascuns adevărul cu privire la ceea ce știa, a afirmat W. Scott McCollough, avocat principal la Children’s Health Defense’s (CHD) pentru cazurile legate de radiații electromagnetice (EMR) și wireless. McCollough a descris acțiunile FCC ca fiind „scandaloase”.

De asemenea, Miriam Eckenfels-Garcia, directorul programului EMR al CHD, a declarat pentru The Defender:

„Deși nu suntem surprinși de faptul că FCC ascunde informații și acordă prioritate protejării marii industrii în detrimentul sănătății oamenilor, a vedea că acțiunile FCC se desfășoară în acest fel ne ne reamintește de ce eforturile pe care le facem în acest program sunt extrem de importante.”

Eckenfels-Garcia și McCollough au felicitat grupul nonprofit de cercetare științifică și educație EHT pentru că a adus informațiile la cunoștința publicului.

Cinci telefoane au depășit limita de radiații stabilită de FCC

Potrivit EHT, FCC a efectuat testarea în perioada 30 august - 23 septembrie 2019, după o investigație din 21 august 2019 realizată de Chicago Tribune, care a raportat că unele telefoane mobile au depășit limitele de radiații wireless ale FCC atunci când au fost testate la 2 mm de corp.

FCC utilizează în mod obișnuit o distanță de separare de aproximativ 10 mm, sau potențial mai mare, pentru testarea premarketing a telefoanelor mobile.

Chicago Tribune a ales 2 mm pentru a reproduce experiența din lumea reală a celor care își poartă telefonul mobil în buzunarul pantalonilor sau chiar lipit de piele, a menționat EHT.

FCC și-a publicat rezultatele testelor pentru 2 mm abia pe 29 septembrie 2023, ca răspuns la solicitarea FOIA din partea EHT, care a cerut documente legate de testele pentru radiații ale telefoanelor mobile efectuate de FCC din ianuarie 2017 până în aprilie 2020.

Rezultatele testării FCC au arătat că cinci dintre cele 11 modele de telefoane mobile pe care le-a testat au depășit limita de siguranță a FCC de 1,6 wați pe kilogram (W/kg), atunci când au fost testate la o distanță de 2 mm de corp:

- iPhone XS de la Apple, măsurat la 2,34 W/kg și 1,99 W/kg.
- Galaxy S9 de la Samsung, măsurat la 4,52 W/kg și 4,38 W/kg.
- Galaxy J3 de la Samsung, măsurat la 5,20 W/kg și 5,14 W/kg.
- Moto g6 Play de la Motorola, măsurat la 1,98 W/kg și 1,98 W/kg.
- Vivo 5 Mini de la BLU, măsurat la 2,2 W/kg și 2,75 W/kg.

McCollough consideră că FCC și-a ascuns rezultatele, întrucât publicarea acestora ar fi confirmat rezultatele investigației realizate de Chicago Tribune.

„FCC și-a trădat misiunea sa principală și acum este doar o slugă a stăpânilor din industria telecomunicațiilor, conspirând împotriva interesului publicului”, a adăugat McCollough.

Potrivit lui McCollough, ancheta Chicago Tribune a dus la unele procese – „cel mai cunoscut, Cohen v. Apple”.  

Reclamanții în acest proces au susținut că Apple nu a avertizat utilizatorii de iPhone că vor fi expuși unor radiații excesive dacă vor ține telefonul aproape de corpul lor.

Potrivit lui McCollough, respingerea cazului în 2020 s-a bazat pe faptul că FCC a susținut că a testat telefoanele Apple și a stabilit că se conformează cu reglementările FCC privind expunerea.

Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul Districtului Columbia a trimis cazul înapoi la FCC și a menționat că agenția trebuie să „furnizeze o explicație întemeiată pentru afirmația susținută că ghidurile sale protejează în mod adecvat împotriva efectelor dăunătoare ale expunerii la radiațiile de radiofrecvență”.

FCC nu s-a conformat încă solicitării instanței. 

Dacă instanța ar fi știut despre rezultatele testării de 2 mm, „ar fi făcut mai mult decât doar să trimită cazul înapoi fără a stabili nici un termen limită pentru respectarea solicitării”, a spus McCollough.

Joe Sandri, un avocat din cadrul EHT, a evidențiat un alt număr de procese – încă în desfășurare – care ar putea fi afectate de rezultatele testelor.

Cei aproximativ 80 de reclamanți din setul de cazuri Motorola Inc. v. Murray susțin că vătămările și decesele - în cea mai mare parte, dar nu exclusiv din cauza cancerului cerebral - ar putea avea drept cauză radiațiile wireless emise de telefoanele lor mobile.

„Industria a făcut eforturi din greu pentru a ascunde dovezile, iar acest lucru a împiedicat progresul acestor procese”, a declarat Sandri pentru The Defender.

„Telefoanele trebuie testate așa cum sunt folosite”

Când FCC a comunicat în cele din urmă rezultatele către EHT, agenția a menționat că face acest lucru „cu avertismentul că rezultatele testelor la distanța de separare de 2 mm sunt incompatibile cu practica FCC … și sunt înșelătoare, deoarece reflectă condiții extreme”.

Theodora Scarato – vicepreședintele EHT pentru politică și educație, care a depus cererile FOIA – a subliniat că utilizarea, în testare, a unei distanțe de separare de 2 mm nu este „înșelătoare” sau „extremă”.

„Este scandalos faptul că SUA permit testarea telefoanelor la orice distanță de separare pe care o doresc companiile. Telefoanele trebuie testate așa cum sunt folosite”, a declarat ea într-un comunicat de presă.  

„Copiii și adulții folosesc și poartă telefoanele mobile lipite de corp ore întregi în fiecare zi. … Este timpul pentru o nouă abordare în testarea telefoanelor mobile, care să reflecte modul în care oamenii folosesc telefoanele astăzi”, a subliniat Scarato.

De asemenea, Scarato a recomandat ca SUA să introducă „un program serios de supraveghere și de verificare a conformării, inclusiv pentru supravegherea emisiilor RF după comercializare și a efectelor asupra sănătății”.

De asemenea, atunci când FCC a transmis EHT rezultatele testării din 2019, comisia a refuzat să împărtășească șapte documente conexe - incluzând comunicări intra-agenție care conțineau „deliberări interne pre-decizionale”.

Pe 28 decembrie 2023, EHT, prin Scarato, a contestat decizia FCC de a împiedica accesul publicului la cele șapte documente, menționând că implicațiile pentru sănătatea publică ale ascunderii informațiilor sunt considerabile.

În scrisoarea EHT, Scarato a subliniat că cercetările științifice au descoperit efecte adverse ale expunerii la radiațiile telefoanelor mobile, efecte care apar la niveluri cu mult sub limitele FCC. Efectele adverse includ cancer, inducerea stresului oxidativ, efecte epigenetice, afectarea neurotransmițătorilor, a memoriei, a dezvoltării creierului, afectarea sistemelor imunitar, endocrin, hematologic și reproductiv.