ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunitatea medicală homeopată europeană își arată susținerea pentru colegii din România, după ce USR a propus un act normativ prin care pe medicamentele homeopate ar apărea scris că nu au efecte asupra sănătății, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de președintele Comitetului European pentru Homeopatie (ECH), Helene Renoux.

În scrisoarea trimisă pe adresa redacției ActiveNews, Helene Renoux arată că peste 200 de milioane de oameni folosesc homeopatia „în îngrijirea zilnică a sănătății”.
 
De asemenea, „homeopatia este inclusă în sistemele naționale de sănătate ale multor țări ca: Brazilia, Chile, India, Mexic, Pakistan, Elveția, Marea Britanie”, iar în Europa „homeopatia este practicată în 40 din cele 42 de țări componente. 100 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, adică 29% din populația Uniunii, folosește remedii homeopatice în îngrijirea zilnică a sănătății.

Recent, guvernul elvețian a confirmat că serviciile medicale care folosesc medicina complementară, inclusiv homeopatia, vor continua să fie acoperite de sistemul național de asigurări de sănătate. Această decizie a fost luată după un studiu de 2 ani care a confirmat eficacitatea, siguranța și calitatea produselor homeopate”.

Comitetul European pentru Homeopatie (ECH) este o organizație-umbrelă europeană care cuprinde 40 de asociații medicale homeopatice, din 25 țări europene, reprezentând aproximativ 45.000 medici cu calificare suplimentară în homeopatie.

Mai departe, președinta ECH, a detaliat ce înseamnă homeopatia:

„Homeopatia este un întreg sistem medical care își are originea în Germania. Ideea fundamentală a homeopatiei este Principiul Similitudinii, ce implică faptul că substanțele capabile să cauzeze modificări la persoanele sănătoase, sunt folosite ca medicamente pentru a trata paternuri similare de patologie la oamenii bolnavi. Medicamentele homeopatice au scopul de a stimula și direcționa corect propriile mecanisme de reglare ale organismului. Homeopatia este înalt individualizată, ea luând în considerare simptomele și semnele bolii, constituția fizică a pacientului, temperamentul și predispozițiile genetice ale acestuia”.

În finalul expunerii sale, Helene Renoux a explicat că „a nega orice efect al produselor medicale homeopate ar însemna o dezinformare a pacienților și o ignorare a nevoilor lor de a-și alege îngrijiri de sănătate de cea mai înaltă calitate”.

De asemenea, într-un comunicat de presă, Societatea Română de Homeopatie, arată că această practică medicală a fost oficializată în România încă din 1969, iar „homeopatia este cea mai răspândită formă de medicină alternativă pe plan mondial”. 

„Din totalul de circa 1 milion doctori din Uniunea Europeană, sunt 12.000 (1,2%) doctori atestați în Homeopatie (comparabil cu numărul de medici specialiști în neurologie, ORL sau alte specialități)”, susține SRH în documentul pus la dispoziția redacției.