ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ne paşte o nouă criză a medicamentelor. Unul dintre cele mai folosite tipuri de insulină, Novorapid, e de negăsit în farmacii. În următoarea perioadă, se așteapta ieftinirea acestui medicament, astfel că nici distribuitorii și nici farmaciile nu vor să aibă în stoc cu un produs care, peste puțin timp, va avea un preţ mai mic. 

Cel mai mult au de suferit diabeticii, pentru care insulina înseamnă viaţă. O vizită scurtă prin farmacii i-ar pune pe gânduri pe bolnavii de diabet. În multe unități, un tip de insulină des folosit în România, Novorapid, aproape a dispărut.O situație care poate degenera în cazul în care nu se iau măsuri. Practic farmaciștii arată cu degetul către distribuitori, informează B1 TV.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, este însă de altă părere, precizând că: "În momentul de față nu sunt probleme. Toți furnizorii și distribuitorii sunt acreditați și își desfășoară programele ca atare”.

Purtătorul de cuvânt al agenției Naționale a Medicamentului, Ana Crupariu, a declarat că nu există nici o problemă cu acest tip de medicament.

"Am fost asigurați că nu a existat nici un fel de discotinuitate pentru insulina Novorapid pencil. În același timp, noi primim ca o obligație de implementare a unui ordin de ministru din 2013, noi primim raportări din partea distribuitorilor de medicamente, în luna mai am primit pentru luna aprilie. Din analiza acestor informări reiese că la sfârșitul  lunii aprilie au existat stocuri semnificative în piață. Care sunt relațiile comerciale între furnizori și farmacii sunt alte aspecte pe care nu le controlăm noi”, a declarat aceasta.

În timp ce problema insulinei este aruncată fie în curtea distribuitorilor, fie în cea a farmaciiilor, singurii care au de suferit sunt bolanvii de diabet insulino-dependenți.