ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


• La SUPRASEPT, a fost omisă a doua substanță activă • La HEXIO A, una dintre substanțele active a fost înlocuită cu alta, cu o concentrație declarată ZERO. • Și la HEXIO - SEPT AF apare doar o substanță, din două • ICECHIM a refuzat să facă analizele solicitate de Hexi-Pharma

La 4 mai, Parchetul General a început cercetările în dosarul HEXI PHARMA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor. Patru zile mai târziu, la ICECHIM au ajuns primele bidoane cu dezinfectanți, ridicate de polițiști din spitale.
 
La 10 mai, analizele erau deja gata. Apoi, deși probe într-un dosar aflat în faza de urmărire penală, care are un caracter secret, ele au fost date publicității de  către Ministerul Sănătății.

Noua analiză asupra produsului SUPRASEPT (redenumit, de la începutul acestui an, HEXIO SEPT)  arăta că în martie 2016 HEXI PHARMA scăzute din concentrația de glutaraldehidă de la 12% (valoarea declarată) la 1,23%, iar din cea de clorură didecildimeticamoniu, de la 7% la 5,23%.   

La 12 mai, ICECHIM a finalizat analizele altor probe de dezinfectanți. Din nou, în rezultate apare SUPRASEPT, însă la analizele efectuate asupra probelor ridicate din spitalele din Călărași, numai una dintre substanțele active ale dezinfectantului mai e trecută la rezultate. Ȋntâmplător, cea care avea concentrația mai mică: glutaraldehida.   
 
Concentrație declarată: ZERO

HEXIO A (fostul CLORHEXIN A) e un dezinfectant cu spectru larg ce are ca substanțe active, conform Registrului Național al produselor biocide (actualizat până la data de 01.12.2015), Propan-2-ol, Ethanol și clorhexidin digluconat.
Ȋn rezultatele analizelor de la ICECHIM, una dintre substanțele active dispare din lista celor raportate de producător, fiind înlocuită cu „1 propanol” ce are o concentrație declarată „-”. Adică nimic.
Conform analizelor realizate la ICECHIM, în cazul acestui dezinfectant concentrațiile celorlalte două substanțe active declarate erau de 0,01%. 
 

Ethanolul este alcoolul etilic. 2 – propanol, alcoolul izopropilic, e un solvent organic ce poate fi folosit ca antiseptic lichid. Utilizarea sa ca substanță activă în produsele biocide  (inclusiv dezinfectanți utilizați pentru igiena umană) a fost aprobată de Comisia Europeană la 11 martie 2015 și a intrat în vigoare abia la 1 iulie 2016. 

1-Propanol este alcoolulul propilic obținut la distilarea alcoolului etilic. La ICECHIM s-a descoperit că dezinfectantul HEXIO A conținea 1-Propanol între 44,9 și 48%, în condițiile în care pe etichetă era declarată concentrația de 70% ethanol.  Clorhexidina, substanța activă nemenționată în analiza ICECHIM, e cea care determină o remanență crescută a efectului dezinfectant pe tegumente.

Putea fi eficient acest produs? Conform Avizului nr. 1401BIO/01/05.14 emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide, la testele de eficacitate s-a stabilit că nediluat, dezinfectantul era eficient împotriva bacteriilor și virusurilor după maxim 30 de secunde timp de reacție. La o diluție de 25%, eficiența apărea, după 30 secunde, doar în cazul bacteriilor Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli și Enterococcus hirae. 

La indicațiile de utilizare a produsului, se recomandă „dezinfecția igienică a mâinilor”, prin frecare, cu „5 ml produs nediluat” timp de 30 de secunde. 
CLORHEXIN A reapare, exact sub această denumire, și în analiza probelor ridicate de poliție din spitalele din Călărași. Conform Registrului Național al produselor biocide (actualizat până la data de 01.09.2015), dezinfectantul conținea, ca substanțe active, Propan-2-ol (28%), Ethanol (42%) și clorhexidin digluconat (0,5%). Exact ca și HEXIO A.

Din analiza realizată de ICECHIM dispare ultima substanță activă. Exact ca în cazul dezinfectantului HEXIO A.

 „Polihexametilenbiguanid”, greu de scris în acte

Ȋn cazul HEXIO-SEPT AF, ICECHIM a stabilit că substanța activă (clorura de didecildimetilamoniu) avea o concentrație de 5,18%, 5,25%, 5,33% și, respectiv, 5,41% față de 15%, valoarea declarată pe etichetă.  

Ȋnsă HEXIO-SEPT AF (fostul THOR) e un dezinfectant ce are două substanțe active, conform Registrului Național al produselor biocide, actualizat până la data de 01.12.2015. 
 
Despre polihexametilenbiguanid (3,5% concentrație declarată), analizele de la ICECHIM nu precizează nimic, deși acest tip de dezinfectant apare în buletinele publicate de Ministerul Sănătății de patru ori.   

HEXIO-SEPT AF (THOR) se folosea la dezinfecția si curățarea suprafețelor de orice tip (pavimente, pereți, mobilier etc.) din spitale, inclusiv în secțiile cu risc septic. La folosire, produsul, un dezinfectant concentrat, era „diluat cu apă curentă”. Presupunând că substanța activă avea o concentrație de 3 ori mai mică, putea fi eficientă soluția? Depinde de câtă cantitate de produs se adăuga în apă.

Conform datelor de pe etichetă, la o diluare a dezinfectantului cu 0,25%, timpul de reacție era între 30 și 60 min, iar la 0,5% - între 15 și 30 minute. 

De ce a refuzat ICECHIM analizele comandate de HEXI PHARMA

Ȋn ultimele 4 luni, ICECHIM a efectuat, la solicitarea autorităților și a unor agenți economici, 120 de analize asupra conținutului de substanțe active (concentrație) din produsele comercializate de HEXI PHARMA.

Un singur solicitant a fost refuzat: însăși HEXI PHARMA. La 25 mai a.c., ICECHIM informa, printr-un comunicat de presă, că „nu efectuează servicii de încercări ale conținutului de substanțe active pe probe nesigilate și neetichetate. Astfel de probe sunt tratate de laborator ca «probe necunoscute» și (el) poate efectua asupra lor studii analitice care cuprind o etapă inițială de identificare a componenților prezenți în probă, urmată de determinările analitice ale substanțelor active. Durata unui studiu de cercetare este de cca 3 luni.

Referitor la acuzațiile aduse de către Hexi-Pharma, informăm că aceasta a transmis Laboratorului ICECHIM 18 probe «necunoscute», identificate prin coduri numerice și neetichetate. Prin corespondența purtată între ICECHIM și Hexi-Pharma nu s-a modificat statutul de «probe necunoscute» ale (al) probelor transmise de Hexi-Pharma și nici nu s-a obținut acordul Hexi-Pharma pentru efectuarea unui studiu analitic.

Laboratorul nu a afirmat nici oficial și nici neoficial că nu analizează probele Hexi-Pharma, dar nu a identificat niciun temei pentru a acorda prioritate acestei comenzi în raport cu cele ale altor clienți ai Laboratorului din aceasta perioadă.”