ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mierea este considerată un aliment natural și sănătos. Din păcate, în goana după profit, unii apicultori își păcălesc clienții și vând miere contrafăcută. Procedeele sunt foarte simple, iar produsul apicol falsificat e recunoscut cu greutate până şi de profesioniști.

O metodă folosită de apicultorii falsificatori constă în hrănirea albinelor direct cu siropuri. În acest scenariu, ei se împart în două categorii, novici, care nu își dau seama că fac o greșeală și cei care comit eroarea cu bună știință.

„Sunt unii care falsifică atât de bine, încât ne pot păcăli și pe noi. Doar testele de laborator pot confirma compoziția reală, dar poate un consumator să facă acest lucru în cazul oricărui borcan cumpărat? Trebuie să existe o serie de controale, iar produsul contrafăcut, dacă nu este scos în afara legii, măcar să fie etichetat corespunzător.
 
În comerț există produse pe care scrie „Amestec de miere”, însă eu unul nici așa nu l-aș numi. Ar trebui să scrie „Supliment alimentar pe bază de glucoză”, pentru că produsul nu are nici o legătură cu mierea sau albinele”, a declarat, pentru super-hrana.ro, Constantin Popa, Directorul Complexului Apicol Vaceslav Harnaj.

Practic, consumatorului nu îi rămâne decât o soluție 100% sigură pentru a pune pe masă o miere autentică.
 
„Oamenii trebuie să rămână fideli unuia sau anumitor apicultori despre care știu că sunt serioși. Un producător autentic nu are nimic de ascuns. Dacă vor cumpăra de la un apicultor pe care îl cunosc și, eventual, îi pot observa și activitatea, atunci vor avea parte de produse adevărate”, ne sfătuieşte Adrian Ivaș.