ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulţi dintre noi optăm pentru produse congelate când mergem la cumpărături. Fie că achiziţionăm carne, peşte, legume sau chiar fructe sau produse de patiserie, trebuie să fim atenţi pentru că este posibil ca aceste produse să nu fie foarte proaspete.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a derulat, recent, o campanie de verificare a agenţilor economici care comercializează produse alimentare sub formă congelată. Au fost controlaţi, în total, 777 de operatori economici, mai mult de jumătate din aceştia fiind depistaţi cu nereguli. Din cele peste 78 de tone de produse verificate, aproape un sfert nu se încadrau în prevederile legale, informează Cugetliber.ro.

În consecinţă, comisarii Protecţiei Consumatorilor au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 806 kilograme de produse alimentare congelate, în valoare de 47.000 de lei, produse improprii consumului uman şi au scos temporar de la vânzare nouă tone de produse, până la remedierea neconformităţilor constatate. De asemenea, au fost aplicate 637 sancţiuni contravenţionale, dintre care 419 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.382.500 de lei şi 218 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

„Am găsit la vânzare produse care miroseau urât, produse cu arsuri de congelare, acumulări de gheaţă în ambalaj, deformate, cu aspect, culoare, consistenţă nespecifice produsului. De asemenea, au fost identificate produse expirate, chiar şi de aproape două luni de zile. Au mai fost găsite produse unde cantitatea netă de gheaţă permisă, de până la 15 grame, era depăşită sau care aveau ambalajele rupte, deteriorate, neasigurând etanşeitatea produselor”, a declarat Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

La Constanţa, multe abateri au vizat afişarea preţurilor, uneori voit inversate sau încurcate, dar şi privind lipsa informaţiilor obligatorii de identificare sau existenţa unor informaţii eronate ori menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii.

„Consumatorii trebuie să acorde atenţie condiţiile de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât şi la domiciliu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar, la decongelare, acestea trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice fiecărui tip de produs. Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj. Operatorii economici care nu respectă prevederile legale vor fi aspru sancţionaţi”, a recomandat şeful ANPC.