ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă cercetare publicată în JAMA Oncology dezvăluie că mamografia este responsabilă de o rată uluitoare cu 84% mai mare a deceselor cauzate de cancer la sân pe o perioadă de 20 de ani de supraveghere.

Din cauza ratei foarte ridicate de rezultate fals pozitive pe care le produc, mamografiile sfârșesc prin a ucide mult mai multe femei decât numărul celor care ar muri de cancer la sân dacă nu ar fi participat niciodată la investigația mamografie. După cum se menționează în studiu, „asociate cu riscul crescut de cancer la sân, femeile cu un rezultat fals pozitiv au avut o rată cu 84% mai mare de deces cauzat de cancer la sân decât cele fără [rezultate fals pozitive]”.

Mamografiile produc traumatisme la paciente, atât fizic în țesutul mamar, cât și din punct de vedere psihologic, emoțional și chiar spiritual în cazul femeilor cărora li se spune că trebuie să sufere „tratamente” și mai invazive pentru a supraviețui.

Presiunea pe care o exercită mamografia asupra țesutului mamar poate fi o cauză a cancerului, ca să nu mai vorbim de chimioterapie, radiații și intervențiile chirurgicale care urmează în mod obișnuit. Este o experiență extrem de traumatizantă pentru femei, care le marchează pe viață pe multe dintre ele marcate, presupunând că supraviețuiesc, scrie naturalnews.com, care semnalează studiul.

(În 2016, un grup de chirurgi a publicat un studiu care arată că mamografia nu este nici sigură, nici eficientă.)

Cancerul, o industrie profitabilă

Mamografia este periculoasă prin faptul că procedura principală utilizată este tehnologia cu raze X, care radiază țesutul mamar, care este presat fizic. Razele gamma sunt un cunoscut carcinogen mamar, ceea ce este deosebit de îngrijorător în cazul femeilor cu așa-numitele „mutații” ale genelor BRCA1 sau BRCA2.

Recomandarea oficială de la U.S. Preventive Services Guidelines este ca femeile să înceapă să participe la investigația screening prin mamografie o dată la doi ani începând cu vârsta de 40 de ani.

„Aceste recomandări expun milioane de femei sănătoase la riscul unor modificări ale sânilor induse de radiații, precum și la daune psihobiologice abordate în acest articol”, susține Sayer Ji de la GreenMedInfo.

În general, establishmentul medical susține că mamografia este lipsită de riscuri, ignorând multe riscuri cunoscute, cum sunt expunerea la radiații X, diagnosticele fals pozitive, supradiagnosticarea și, desigur, toate „tratamentele” invazive care urmează.

În urmă cu aproximativ un deceniu, s-a stabilit că în cazul a peste 1,3 milioane de femei li s-a îndepărtat în mod eronat țesutul mamar din cauza unei afecțiuni non-canceroase numită carcinom ductal in situ (DCIS), care este acum recunoscut ca fiind benign. Mult timp însă, DCIS a fost tratat ca fiind cancer și multe femei au suferit mastectomii din cauza aceasta fără un motiv întemeiat.

„Supradiagnosticul poate fi diferențiat de rezultatele fals pozitive prin faptul că în cazul supradiagnosticului se observă anomalii detectate prin screening la femeile asimptomatice și aparent sănătoase, anomalii care nu ar provoca probleme dacă nu sunt detectate sau ar provoca mai multe daune fiind diagnosticate și tratate decât dacă ar fi lăsate nedescoperite sau să progreseze netratate (așa-numita «așteptare vigilentă»)”, scrie Ji.

„Rezultatele fals pozitive, pe de altă parte, apar atunci când există o evaluare pozitivă a mamografiei care determină mai multe analize de diagnostic, dar nu se diagnostichează cancerul la sân. Deși rezultatele fals pozitive sunt descoperite în cele din urmă ca atare, daunele pot fi deja cauzate, având în vedere puterea minții subconștiente și așa-numitul efect nocebo (care este opusul efectului placebo) de a provoca vătămări emoționale și corporale profunde celor care cred că au un diagnostic de cancer care le pune viața în pericol, dar nu sunt de fapt bolnavi.”

Potrivit studiului, în Statele Unite, aproximativ 11% dintre femei primesc un rezultat fals pozitiv la o singură mamografie. În Europa, această cifră este mult mai mică, cu doar 2,5%, dar corespunde totuși unui risc cumulativ mult mai mare, în sensul că, după doar 10 examinări, aproximativ 20% dintre femeile din Europa vor primi cel puțin un rezultat fals pozitiv.