ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce veți citi acest articol, probabil că data viitoare când vă confruntați cu o durere de cap vă veți gândi de două ori dacă sunteți dispuși să faceți acest schimb: ați mai lua un medicament care nu doar că vă alina durerea, dar vă și „amorțește” fericirea?

Un studiu recent sugerează că paracetamolul, pe care îl găsim în multe dintre medicamentele de uz constant, reușește să atenueze și să înăbușe o serie întreagă de senzații puternice.

Urmele de durere, respingerile suferite, imposibilitatea de a te decide asupra unui lucru, și chiar stările de plăcere și de euforie - toate par a fi doborâte de acest medicament, scrie The Wall Street Journal, citat de Zf.ro.

Studiul a avut la bază compararea reacțiilor pe care subiecții le-au avut, fiind puși în fața a 40 de imagini diferite. Unele dintre ele normale, altele plăcute, iar altele extrem de deranjante - incluzând lupte în orașe devastate sau copii subnutriți.

Știind că o fotografie poate să provoace stări chinuitoare, dar și să încânte și să captiveze, scopul cercetătorilor a fost să testeze efectele pe care le-ar putea avea calmantul asupra acestor reacții. Jumătate din cei 85 de subiecți au luat 1000 de miligrame de paracetamol- doza standard pentru dureri puternice. Celorlalți li s-a administrat un medicament placebo. Niciunul dintre participanți sau dintre cercetători nu avea voie să știe cine ce a luat. După ce au lăsat să treacă timpul necesar pentru ca medicamentul să-și facă efectul, cercetătorii le-au cerut apoi participanților să  evalueze cele 40 de imagini folosindu-se de un test standard.

„În comparație cu placebo-ul, paracetamolul a estompat reacțiile,” a declarant Durso. Cu cât emoțiile erau mai intese, cu atât paracetamolul le reducea la tăcere. Cu cât a reușit, deci, calmantul să reducă reacțiile participanților? „Pentru stimulii extrem de plăcuți, paracetamolul a „tăiat” din emoții cu aproximativ 20%,” a explicat Durso, „în vreme ce pentru fotogafiile foarte neplăcute reacțiile au fost reduse cu circa 10%.”

Dacă paracetamolul poate să înăbușe toate tipurile de experiențe emoționale, multe dintre ipotezele legate de distincțiile minte-corp și cât de diferit se tratează ele pot fi greșite.

„Se învață de mult că emoțiile pozitive funcționează după un sistem, iar cele negative după un altul,” a explicat psihologul Baldwin Way, unul dintre autorii studiului. „Dar dacă paracetamolul le poate reduce atât pe cele negative, cât și pe cele pozitive în egală măsură, atunci s-ar putea ca ele să lucreaze totuși pe aceleași căi.”