ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care care atrag atenția cu privire la pericolele reprezentate de contoarele inteligente susțin că tehnologia poate fi dăunătoare pentru sănătate și ridică probleme reale privind confidențialitatea.

Contoarele inteligente – sau „instalații de contorizare de infrastructură avansată (AMI)” – sunt dispozitive fără fir care utilizează radiații de radiofrecvență (RF) pentru a transmite către companiile de utilități informații despre cantitatea de apă, gaz și electricitate utilizată de consumatori.

Promotorii tehnologiei susțin că respectivele contoare promovează conservarea energiei deoarece măsoară și înregistrează frecvent consumul de energie electrică și furnizează datele către compania de utilități și către consumator cel puțin o dată pe zi, permițând consumatorului să obțină un feedback detaliat cu privire la obiceiurile lui energetice.

Totuși, criticii spun că tehnologia poate fi dăunătoare pentru sănătate, în special pentru cei care suferă de sensibilitate electromagnetică și în special pentru copii.

Ei menționează și îngrijorări privind încălcarea confidențialității și a libertății personale, în legătură cu modul în care companiile de utilități folosesc datele colectate de contoarele inteligente și cu cine împărtășesc aceste date.

„Contoarele inteligente sunt o idee proastă, deoarece folosesc radiații cu microunde și radiofrecvență în două sensuri pentru a transmite datele de utilizare pentru energia electrică, gaz, apă, solară și propan”, a spus Cecelia Doucette, instructor în siguranța în utilizarea dispozitivelor tehnologice și director al Massachusetts for Safe Technology.

Doucette a declarat pentru The Defender că medicii de la Conferința medicală EMF din 2021 – practicienii din domeniul sănătății care au participat la conferință au câștigat unități în educația continuă pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor asociate cu câmpurile electromagnetice (EMF) – au subliniat că respectivele „contoare inteligente, turnurile celulare cu rază apropiată și celulele mici 5G sunt declanșatori primari ai bolilor legate de microunde.”

„Aceste contoare sunt instalate direct în casele noastre și în altă parte, fără să existe consimțământ informat, iar oamenii, fără să vrea, dorm sau petrec timp de cealaltă parte a peretelui și se îmbolnăvesc foarte, foarte grav”, a avertizat ea.

Richard Conrad, Ph.D., director al serviciului de consultanță Conrad BioLogic, a publicat în 2013 un studiu bazat pe un sondaj efectuat pe 210 de persoane care s-au considerat afectate de contoarele inteligente.

Rezultatele au arătat că „97,6% dintre cei 210 respondenți au fost foarte siguri sau destul de siguri că contorul lor inteligent le-a provocat simptome noi sau agravate”. 

Aproximativ 45% dintre respondenți au considerat că respectivele contoare inteligente i-au făcut sensibili la electricitate.  

În 2018, Programul Național de Toxicologie (NTP) al SUA – parte a National Institutes of Health – a stabilit, într-un studiu de 30 de milioane de dolari, că există „dovezi clare” că radiațiile electromagnetice (EMR) sunt asociate cu cancerul și deteriorarea ADN-ului.

De atunci, mai multe studii au legat EMR - inclusiv partea de radiație RF a spectrului EMR – de mai multe efecte adverse asupra sănătății, printre care tinitus, oboseală, dureri de cap, amețeli și dezorientare și greață și vărsături.

În special copiii sunt expuși riscului

În 2021, cercetători – printre care Beverly Rubik, Ph.D., fondator și director al Institute for Frontier Science https://frontiersciences.org/index.html – au revizuit peste 250 de rapoarte de cercetare revizuite de colegi cu privire la efectele biologice dăunătoare ale radiațiilor dispozitivelor de comunicații fără fir și au concluzionat că radiația RF poate:

- provoaca modificări morfologice în eritrocite, ducând inclusiv la formarea de echinocite și rouleaux, care pot contribui la hipercoagulare;
- afecta microcirculația și reduce nivelul eritrocitelor și hemoglobinei, exacerbând hipoxia;
- amplifica disfuncția sistemului imunitar, inclusiv imunosupresia, autoimunitatea și hiperinflamația;
- crește stresul oxidativ celular și producția de radicali liberi, care duc la leziuni vasculare și afectarea organelor;
- crește Ca2+ intracelular esențial pentru intrarea, replicarea și eliberarea virală, pe lângă favorizarea căilor proinflamatorii; și
- agrava aritmiile și tulburările cardiace.

Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății clasifică tot ce ține de spectrul RF-EMF drept 2B posibil cancerigen

Copiii pot fi în special expuși riscului, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Autorii unui articol din 2005 publicat în jurnalul AAP, Pediatrics, au scris:

„Se ridică îngrijorări cu privire la potențiala vulnerabilitate a copiilor la câmpurile RF din cauza susceptibilității potențial mai mari a sistemului nervos aflat în dezvoltare; în plus, țesutul lor cerebral este mai conducător, penetrarea RF este mai mare în raport cu dimensiunea capului și vor avea o durată de viață mai lungă de expunere decât adulții.”

În rezumatul lor executiv cu privire la tehnologia fără fir și sănătatea publică, Physicians for Safe Technology afirmă:

„Numărul mare de studii evaluate de colegi care arată efectele dăunătoare, precum și recomandările învechite privind siguranța undelor de radiofrecvență, care nu reușesc să adreseze efectele pe termen lung asupra sănătății și efectele biologice non-termice, indică faptul că o abordare bazată pe precauție este esențială pentru a reduce potențialele daune aduse publicului și mediului.”

Bill Bathgate, inginer și specialist certificat în efectele radiațiilor electromagnetice din clădiri, a declarat pentru The Defender: Contoarele inteligente expun oamenii la radiații RF continue prin emiterea unui puls electromagnetic „pătrunzător”, ceea ce înseamnă că pulsează „foarte frecvent – nu cum spun ei [companiile de utilități]”.

O investigație din California pentru compania de utilități PG&E a stabilit că contoarele inteligente ar putea pulsa de până la 192.000 de ori pe zi, a menționat Bathgate.

În plus, potrivit specialistului, majoritatea contoarelor inteligente nu au un mecanism de suprimare a supratensiunii și, prin urmare, prezintă un risc de incendiu. „Vechile contoare analogice aveau acest lucru, dar niciunul dintre noile contoare nu [sunt dotate cu un astfel de mecanism]”, a spus el.

În martie 2015, un autobasculant a lovit un stâlp de curent PG&E din Stockton, California, provocând explozia instantanee, din cauza supratensiunii, a aproximativ 5.000 de contoare care fuseseră instalate în casele rezidenților.